Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekarska kriza
  • 21.04.2016. 16:30

Lobi koji želi uništiti sve što je hrvatsko?

Na policama trgovačkih centara treba biti 80 posto naših proizvoda i u revidiranim ugovorima treba biti naznačena cijena litre mlijeka. Moraju se donijeti mjere koje će cijenu mlijeka podići s 2,60 na 3,20 kuna ili razliku netko mora platiti.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
  • 3.425
  • 539
  • 0

Mladen Šolčić, potpredsjednik Udruge "Mliječni put" predviđa da ukoliko se ubrzo i to drastično ne poslože stvari u mljekarstvu, do kraja godine proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj past će sa 500 milijuna litara na svega 200 milijuna.

On tvrdi da ni jedna mjera na kojoj se radi u Ministarstvu poljoprivrede neće dovesti do pomaka.

Treba zaštititi hrvatskog proizvođača

"Glavna mjera je da se zaštiti hrvatski proizvođač i da netko shvati da se po trenutnim cijenama mlijeka ne može živjeti i propast će i ono što je ostalo", rekao je za Agroklub Mladen Šolčić misleći pritom na cijene litre mlijeka od 0,80 do 2,50 kuna po litri koliko plaćaju otkupljivači.

Što će spasiti proizvođače mlijeka u Hrvatskoj?

"Proizvođačka cijena bi trebala biti 3,20 kuna po litri i netko bi trebao tu razliku platiti. Znam da i otkupljivači i prerađivači vrijedno rade, ali znam i da cijelo ovo vrijeme, dok proizvođači mlijeka propadaju, prerađivač nije propao niti jedan, a nije otpustio ni ni jednog radnika", kaže Šolčić koji se ne slaže ni s idejom kolege Igora Rešetara, predsjednika Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka kojem se čini da je smanjenje PDV-a na repromaterijal jedna od mjera koja bi pomogla proizvođačima mlijeka. Evo i zašto.

PDV na repromaterijal - ukinuti ili ne?

Naime, kao veliki proizvođač, Mladen Šolčić je u sustavu PDV-a i njemu se sav PDV plaćen na repromaterijal vraća.

"Imamo velike i male sustave odnosno OPG-ove i tu je razlika osobito ako znamo da dvije trećine mlijeka u Hrvatskoj proizvode OPG-ovi. Iako njihov broj svake godine pada, doduše ne drastično, ali u postotku koji bi u nekoj drugoj europskoj zemlji bio zvono na uzbunu, veliki sustavi posljednjih godina čak povećavaju proizvodnju. A OPG-ovima se PDV na repromaterijal ne vraća", kaže Rešetar.

Za agrobanku treba pametnog novca

Osvrnuo se i na ostale mjere koje je u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" najavio pomoćnik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak. "Kad je riječ o osnivanju agrobanke, za to je potreban značajan novac i teško je zamisliti da bi se to moglo ostvariti za šest mjeseci kad za to vrijeme gotovo pa i ne možete dobiti kredit. No, pametan novac, s 1-2% kamata sigurno da nam treba radi povećanja konkurentnosti.

Trenutni novac koji nam je na raspolaganju je preskup jer su kamate sedam, osam ili 9%, a nakon ulaganja dobit je svega tri do 4% veća. U Europi postoji novac i za subvencioniranje kamata koji se ne zbraja s potporama, već je to novac iz drugih fondova i može se koristiti, ali nitko do sada nije krenuo u tom smjeru", kaže Rešetar koji pak nije optimističan kad se govori o tisućama hektara neiskorištenog zemljišta budući da je riječ uglavnom o nedostupnoj zemlji.

Definiranje odnosa proizvođač - prerađivač - trgovac

Najavljeni zakoni vezani uz "nepoštenu trgovačku praksu" koji bi odredili odnos proizvođač - prerađivač - trgovac bit će od velike koristi ako će se njime definirati cijena mlijeka, no pomoćnik ministra Majdak najavio je da će se već u svibnju revidirati ugovori i definirati odnosi.

Kad bi se to učinilo i s trgovačkim lancima koji u drugim zemljama moraju imati 80% proizvoda zemlje u kojoj se nalaze, problemi mljekara bili bi daleko manji. No, kako se to nije ispregovaralo dolaskom stranih trgovačkih lanaca, poljoprivrednici se pitaju je li to sada uopće moguće ili iza svega stoji neki lobi koji želi uništiti sve što je hrvatsko.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL


Tagovi

Mlijeko Mladen Šolčić Igor Rešetar Mjere


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.