Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz sira
  • 13.11.2014. 15:50

Kvaliteta sira nagrađena zlatnim medaljama

Na 12. međunarodnoj izložbi sira u Austriji, sirevi iz BiH osvojili čak 3 zlatna odličja, a rješavanju problema izvoza u EU još se ne nazire kraj.

Foto: depositphotos.com
  • 202
  • 16
  • 0

U austrijskoj pokrajini Tirol održana je 12. Međunarodna izložba sira za koju je vladao zaista veliki interes proizvođača i posjetitelja. U konkurenciji se našlo 409 sireva iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Španjolske, Mađarske, Italije, Nizozemske, Francuske, Luxemburga, Hrvatske, Slovenije i BiH koja je ujedno imala i najviše razloga za zadovoljstvo nastupom na ovoj izložbi. Upravo je BiH osvojila čak tri zlatne medalje. Tako su u konkurenciji 109 "neindustrijskih seljačkih sireva" najsjajnija odličja dobili prozorski sir mljekare ZZ ProMilk, zatim vlašićki i livanjski eko sir Puđa.

Birokracija koči izvoz sira u EU

Predsjednik udruženja proizvođača sira u BiH, Omer Mrakić nije krio zadovoljstvo ostvarenim rezulatima, tim više što je ovo prvi nastup BiH na ovoj izložbi. No isto je tako iskoristio priliku da skrene pažnju na problematiku birokracije. Naime, sirevi iz BiH još uvijek čekaju brandiranja i licenciranja kako bi se mogli izvoziti u EU. Iako su kontakti sa nekim europskim proizvođačima i distributerima već uspostavljeni jer kvaliteta bosansko-hercegovačkog sira je neupitna, pitanje izvoza još uvijek nije riješeno, a na državi je da povuče taj potez.

Za vlašićki sir zainteresirani su i Turci, no izvoz u Tursku zahtijeva rješavanje nesmetanog kopnenog transporta preko zemalja EU. A u Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj i drugim zemljama postoji interes za livanjskim sirom, no bez rješavanja potrebne papirologije proizvođačima iz BiH to ne znači puno. Činjenica da proizvode kvalitetan sir koji je tražen diljem Europe, a nisu ga u mogućnosti plasirati, proizvođače dodatno frustrira, tim više što država ovaj problem rješava već godinama. Pitanje je koliko će proizvođači imati vremena i strpljenja čekati da se ovi problemi riješe ili će veliki broj njih, potaknuti problemima mljekara radi kojih su se nedavno trebali održati i prosvjedi, jednostavno odustati od proizvodnje, što bi bila prava šteta za ovaj kraj.

Otvorenjem pogona u Hrvatskoj riješio problem

Upravo su stoga neki morali pribjeći jedinom mogućem rješenju. Prema navodima Dnevnog avaza, jedan od proizvođača livanjskog sira, Stipe Puđa "jedini je od Livnjaka koji je probio barijeru prema zemljama EU jer je prije izvjesnog vremena otvorio pogon za proizvodnju livanjskog i dalmatinskih sireva i u susjednoj Dalmaciji, kod Trilja, odakle plasman ide nesmetano pošto je Hrvatska članica EU."

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Međunarodna izložba sira Zlatne medalje Livanjski sir Vlašićki sir Prozorski sir Omer Mrakić Turci Birokracija Izvoz u EU Europski proizvođači Stipe Puđa