Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravlje životinja
  • 21.05.2016. 12:00

Kurkuma poboljšava zdravlje životinja

Kurkuma je tradicionalan začin Azije, ali tek nedavno je našla primjenu i u zdravstvenoj zaštiti životinja. Koje su koristi kurkume, kako je koristiti i dozirati u prehrani životinja?

Foto: A K Choudhury/bigstockphoto.com
  • 1.203
  • 98
  • 0

Kurkuma je začin iz Azije i široko je rasprostranjen u azijskoj kuhinji. U posljednje vrijeme postala je popularna i ima široku upotrebu.

Ova đumbirova "rođakinja" je hit u svijetu pa tako i kod nas postaje sve popularnija. Kao začin se oduvijek koristi, posebno za dobivanje karakteristične narančaste boje jela, kao što je na primjer curry, ali i neke vrste senfa i sira. Primijećeno je da, kao i đumbir, ima blagodatno djelovanje na zdravlje ljudi i životinja.

Koji dio kurkume se koristi?

Od kurkume se koristi rizom, koji sadrži kurkumin, koji i daje prelijepu narančastu boju ovom začinu. Kurkumin sprečava srčane probleme, anti-kancerogena je tvar, koristi se dosta u biljnoj i holističkoj medicini, ali još uvijek ne postoji dovoljno znanstveno-istraživačkih radova o ulozi ovog začina u borbi protiv raka.

Blagotvorna svojstva kurkume

Ono što je dokazano je anti-inflamatorno svojstvo kurkume. Brojni su dokazi, kako u znanosti, tako i u praksi, u uspješnom tretiranju raznih infekcija i bolnih upala korištenjem kurkume.

Iste protuupalne osobine su dokazane i u njegovoj uporabi u prehrani životinja. Kokoši, patke i guske su posebno osetljive na ozljede nogu i stopala i stafilokokne infekcije. Kurkuma pomaže kod ovih problema, zatim kod bolesti "iskrivljenog vrata" (eng. "wry neck" - ovo oboljenje se manifestira padanjem glave kod životinja, najčešće uslijed nedostatka vitamina B kompleksa i vitamina E), ali i kod nekih zdravstvenih problema pilića. Kurkuma je prirodni antiseptik, antibiotik, ubrzava zacjeljivanje rana i pomaže obnavljanju kože.

Kurkuma pomaže pravilnoj probavi, održava kožu zdravom, sprečava propadanje rožnice i održava normalne funkcije mozga. Ona je moćan antioksidans, ima antivirusno djelovanje i ojačava imunološki sustav. Prema preporuci Nacionalog Instituta za Zdravlje (National Institute of Health) iz SAD, kurkuma sprečava razvoj ptičjeg nekrotičnog enteritisa.

Melem od meda i kurkume

Melem od meda i kurkume je posebno blagotvoran za rane, koje najčešće u jatu nastaju usled kljucanja, posjekotina, ali i napada raznih predatora. Ovakav melem se može napraviti tako što se u 100 grama meda umiješa jedna do dvije žličice kurkume.

Udio kurkume u prehrani životinja

Ipak, kraj brojnih pozitivnih stvari koje kurkuma pruža, treba biti pažljiv u dodavanju kurkume životinjama, jer u većim koncentracijama ona može usporiti, a u ekstremnim slučajevima čak i spriječiti, zgrušavanje krvi. Preporučena doza je jedna čajna žličica na svakih 5 kg tjelesne mase životinja. Prosječna koka nesilica, u ovisnosti o pasmini, ima tjelesnu masu od 2 - 3,5 kg te je sigurna doza 1/3 do 1/2 žličice.

S druge strane, kurkuma se može umiješati direktno u hranu. U ovom slučaju, preporuke su 0,5 do 0,9% SM hrane.

Pasta od kurkume

Istraživanja su pokazala da se miješanjem kurkume sa kokosovim uljem i lomljenim paprom poboljšava apsorpcija kurkumina, što doprinosi boljem iskorištavanju istog, a posljedica toga je zdravija životinja. Crni papar sadrži piperin, koji povećava apsorpciju hranjivih tvari, a kokosovo ulje oblaže kurkumu i sprečava njeno brzo razlaganje u želucu.

Pasta se pravi tako što se kurkuma umiješa u toplo kokosovo ulje, nakon čega se doda malo lomljenog papra. Tako napravljena smjesa se ostavi da se ohladi. Za pastu se može koristiti, umesto kokosovog, i maslinovo i laneno ulje.

Smjesa se u vidu pogače daje jatu da po volji kljuca. Ukoliko životinje ne kljucaju ovu smjesu, u nju se može dodati i zob u zrnu.

Foto: A K Choudhury/bigstockphoto.com


Tagovi

Kurkuma Prehrana životinja Melem


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Magistar poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivni borac za zaštitu životne sredine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.