Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Županijske subvencije
  • 06.04.2015. 10:30

Krediti za uzgoj stoke do sredine studenog

Rekordan interes za kreditiranje proljetne sjetve!

  • 958
  • 263
  • 0

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs potpisao je 27. ožujka ugovor za kreditiranje stočarstva s predstavnicima triju banaka - Erste, Zagrebačke i Privredne (s Raiffeisen bank će biti potpisan naknadno). To su krediti kojima županija želi potaknuti tov goveda i svinja i dobiti rasplodne junice iz domaćeg uzgoja.

Subvencioniranjem kredita - županija koja je vodeća u Hrvatskoj u proizvodnji mesa i mlijeka, omogućuje korisnicima da od kamate 6,3 % plaćaju samo 4,5 % kamata. Bajs je rekao da su uzgajivači već podnijeli zahtjeve u rekordnom iznosu od 23 milijuna kuna. Kredit za svinje i goveda treba platiti u roku od šest do 15 mjeseci i za rasplodne junice do četiri godine s godišnjom odgodom. Za kredite u iznosu od 36 tisuća do 250 tisuća kuna se uzgajivači mogu prijaviti do sredine studenog 2015. godine.

Rekordan interes za kreditiranje proljetne sjetve

Poljoprivrednici Bjelovarsko-bilogorske županije su ove godine izrazili poseban interes za kreditiranje proljetne sjetve. Do kraja ožujka 2015. na zahtjev 221 poljoprivrednika je za tu svrhu odobreno 22,5 milijuna kuna (prošle godine je 369 poljoprivrednika zahtijevalo kredite za gotovo 14 milijuna kuna). I ove kredite županija sufinancira - umjesto 6,3 % poljoprivrednik u konačnici plaća samo 3,5 % kamata. Krediti od pet tisuća do milijuna kuna moraju biti vraćeni u roku od deset mjeseci.

Subvencije tečaja pravilnoga korištenja pesticida

Četvrtinu iznosa za tečaj ispravnog korištenja pesticida, koji košta 380 do 400 kuna plaća Bjelovarsko-bilogorska županija u iznosu maksimalno 100 kuna po osobi. U poljoprivrednom registru je evidentirano 140.087 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. U županskom proračunu je za obrazovanje poljoprivrednika osigurano samo 105 tisuća kuna.

Proljetna vakcinacija cijepljenja lisica u Hrvatskoj

Na oralno cijepljenje lisica protiv bjesnoće, koje se na cijelom teritoriju Hrvatske provodi dva puta godišnje, u proljeće i jesen, će se koristiti 2.827.100 mamaca s virusom bjesnoće, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Ovogodišnje cijepljenje se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji provodilo od 15. ožujka - 28. ožujka i na cijelom teritoriju Hrvatske od 15. ožujka - 15. lipnja. Mamci su izbačeni iz zrakoplova, koji su poletjeli iz Osijeka. Učinkovitost cijepljenja će se utvrditi analizom uzoraka prikupljenih iz mesa ubijenih lisica, što obavljaju lovačka društva.


Fotoprilog


Tagovi

Župan Bjelovarsko-bilogorska županija Damir Bajs Erste Zagrebačka Privredna Raiffeisen bank Krediti za uzgoj stoke Kreditiranje proljetne sjetve Subvencije tečaja pravilnoga korištenja pesticida


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer