Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvorna pasmina
  • 13.07.2016. 10:30

Krčka ovca dobila svoju prvu izložbu

Prva izložba krčke ovce održana je u sklopu manifestacije Festival Žlahtine, u Vrbniku na otoku Krku. Paške ovce, pak, svoju su izložbu imale u Kolanu.

Foto: hpa.hr
  • 713
  • 29
  • 0

Prva izložba krčke ovce održana je u sklopu manifestacije Festival Žlahtine, u Vrbniku na otoku Krku u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Općine Vrbnik, te Turističke zajednice općine Vrbnik.

Izvorne pasmine domaćih životinja, navode iz Hrvatske poljoprivredne agencije, kao i proizvodi dobiveni od njih, dio su nacionalne kulturne baštine, te predstavljaju dio naše bogate povijesti. Stoga je želja organizatora da ona preraste u tradicionalnu manifestaciju koja će doprinijeti očuvanju hrvatskih izvornih pasmina domaćih životinja, kao i samih proizvoda.

Izvorne pasmine poput krčke ovce dio su nacionalne kulturne baštine

Na izložbi se svojim najboljim grlima predstavilo pet uzgajivača krčke ovce, a dodijeljene su i nagrade za kolekcije ovaca i za ovnove. Prvonagrađena kolekcija ovaca je uzgajivača Marinka Orlića iz Drage Bašćanske, drugonagrađena kolekcija ovaca je uzgajivača Željka Volarića iz Vrbnika i trećenagrađena kolekcija ovaca je uzgajivača Nikole Milovčića iz Vrbnika.

Šampionska grla i natjecanje u striži

Prvonagrađeni ovan je uzgajivača Marinka Orlića iz Drage Bašćanske, drugonagrađeni uzgajivača Zorana Mrakovčića iz Kornića i trećenagrađeni ovan je uzgajivačice Marije Gršković iz Vrbnika. Šampionom izložbe proglašeno je grlo uzgajivača Željka Volarića iz Vrbnika.

U sklopu izložbe održano je natjecanje u striži ovaca ručnim škarama. U ženskoj kategoriji drugo mjesto osvojila je Ivana Majdenić, koja je ovcu ošišala za 7:10 minuta, a prvu nagradu osvojila je Mirjana Orlić sa vremenom 3:30 minuta. U kategoriji muških natjecatelja treće mjesto zauzeo je Franjo Toić s vremenom šišanja 4:25, drugo mjesto Nikola Milovčić s vremenom 4:05, a prvo mjesto je osvojio Domagoj Gršković koji je svoju ovcu ošišao za 3:50.

Izložba paške ovce i paškog sira

Početkom srpnja održana je u Kolanu i 16. izložba paške ovce i paškog sira. Izložba je održana u organizaciji Udruge uzgajivača paške ovce Kolan, Udruge uzgajivača paške ovce "Rogujica" Pag, Udruge uzgajivača ovaca i proizvođača paškog sira "Zaglava", Udruge proizvođača paškog sira, Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, općine Kolan, grada Paga, grada Novalje, Turističke zajednice općine Kolan i Turističke zajednice Zadarske županije.

Ovčarstvo i proizvodnja sira na Pagu neraskidivi su dio povijesti tog otoka

Na izložbi se svojim najboljim grlima predstavilo 15 uzgajivača paške ovce. Ovčarstvo i proizvodnja sira su neraskidivi dio povijesti otoka Paga, pa ne čudi da su se i na ovoj šesnaestoj izložbi paške ovce sa svojim sirevima predstavili i proizvođači paškog sira.

Foto: hpa.hr


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Izložba Krčka ovca Autohotne pasmine Kulturna baština


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).