Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene u poljoprivredi
  • 25.02.2017. 12:00

Krajem prošle godine svinje poskupjele 10,5%

Državni zavod za statistiku objavio je tromjesečni indeks cijena u poljoprivredi u četvrtom tromjesečju 2016. godine. Na pad cijena voća utjecala je niska cijena mandarinka, a cijene svinja porasle za 10,5%.

Foto: RGtimeline/bigstockphoto.com
  • 2.151
  • 258
  • 0

Državni zavod za statistiku objavio je tromjesečni indeks cijena u poljoprivredi u četvrtom tromjesečju 2016. godine. Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u četvrtom tromjesečju 2016. u usporedbi s 2010. niže su za 1,7%, a u usporedbi s istim razdobljem 2015. za 1,4%.

Cijene biljnih proizvoda pale su za 6,0% u usporedbi s 2010., a u usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine za 2,8%. U usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine, pale su cijene svih skupina biljnih proizvoda osim industrijskog bilja i vina. Na taj pad najviše su utjecale cijene žitarica, koje su pale svim proizvodima u skupini.

Pad cijena voća zbog mandarina

Na pad cijena voća utjecala je niska cijena mandarinka zbog veće proizvodnje u 2016., a ona ima znatan udio u promatranom tromjesečju.

Iako su cijene svježeg povrća u prosincu rasle zbog niskih temperatura i smrzavanja velikog dijela povrtnih kultura, u promatranom tromjesečju ipak su pale cijene u toj skupini. Na pad su najviše utjecale cijene crvenog luka i bijeloga kupusa, koji imaju znatan udio u skupini svježeg povrća.

Najviše rasle cijene svinja

Cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda više su za 7,4% nego 2010., a u usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine za 1,1%. Od skupina proizvoda koje čine najveći udio u stočarstvu, u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine najviše su porasle cijene svinja (za 10,5%) i cijene goveda (za 0,4%), dok cijene mlijeka i dalje bilježe pad (za 5,4%).

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu (input I) u četvrtom tromjesečju 2016. u usporedbi s 2010. pale su za 4,5%, a u usporedbi s istim tromjesečjem 2015. za 9,5%, na što je najviše utjecao pad cijena gnojiva i stočne hrane.

Foto: RGtimeline/bigstockphoto.com


Izvori

Državni zavod za statistiku


Tagovi

Voće Povrće Svinje Stoka Cijene DZS Tržište


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]