Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Influenca
  • 28.03.2015. 13:55

Konji počeli obolijevati od gripe

Ukoliko primijetite da vam se konj nerado kreće, slabo jede, kašlje ili mu je nosna sluznica crvena, pozovite veterinara da životinji pruži potrebnu terapiju.

  • 1.064
  • 323
  • 0

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju kako je preliminarnom laboratorijskom dijagnostikom potvrđena influenca odnosno gripa kod konja na određenim područjima naše zemlje. Radi se o virusnoj, akutnoj i zaraznoj bolesti kopitara. Neki od kliničkih simptoma koji mogu ukazivati na uzročnika ove bolesti kod kopitara su:

  • nagli porast temperature,
  • životinja se nerado kreće i ima slab tek,
  • zacrvenjena sluznica nosa i konjunktiva sa seroznim iscjetkom,
  • eksplozivan, suh i učestao kašalj i
  • edem nogu.

"Veterinarska služba na terenu provodi epidemiološka istraživanja i prikuplja dodatne uzorke zbog daljnjih laboratorijskih pretraživanja kao i nadzora od strane veterinarske inspekcije, kako bi se prikupili relevantni podaci, a u svrhu sprečavanja daljnjeg širenja i kontrole bolesti.

U slučaju primjećivanja nekih od navedenih simptoma, molimo da se obratite veterinaru kako bi na vrijeme mogle biti poduzete odgovarajuće mjere te se spriječilo daljnje širenje uzročnika infekcije na druge kopitare u uzgoju ili na druga gospodarstva, a oboljeloj životinji bila pružena potrebna terapija", ističu u ministarstvu poljoprivrede.

Ne postoji bojazan da bolest s konja prijeđe i na ljude.


Tagovi

Influenca Gripa Konji Zarazna bolest kopitara Simptomi Nagli porast temperature Slab tek Zacrvenjena sluznica nosa Serozni iscjedak Kašalj Edem nogu Veterinarska inspekcija Kontrola bolesti Veterinar Kopitari u uzgoju Ministarstvo poljopriv


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]