Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPA
  • 11.11.2016. 09:00

Koje su prednosti Znaka Mlijeko hrvatskih farmi?

U Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji smatraju kako daljnji razvoj sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj ovisi ponajprije o još jačoj povezanosti proizvođača mlijeka, prerađivačke industrije i potrošača.

  • 3.736
  • 174
  • 0

U današnje vrijeme sve se više osjeća potreba za snažnom promocijom odnosno zaštitom domaćih poljoprivredno prehrambenih proizvoda prepoznatljivim oznakama i zaštićenim znakovima.

Radi opstanka domaće poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija pokrenula je marketinške projekte s ciljem promocije domaćih proizvoda proizvedenih na hrvatskim farmama i poljima.

Prvi marketinški projekt koji je pokrenuo Odjel za tržište i marketing poljoprivrednih proizvoda-HPA 2010. godine bio je Mlijeko hrvatskih farmi, a sama ideja za navedenim projektom potekla je nakon niza razgovora i konzultacija s proizvođačima, prerađivačima te stručnjacima upućenima u naše stočarsko mljekarske prilike, a sve naravno pod budnim okom tadašnjeg Ministarstva poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja.

Prepoznatljiva oznaka

U Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji smatraju kako daljnji razvoj sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj ovisi ponajprije o još jačoj povezanosti proizvođača mlijeka, prerađivačke industrije i potrošača, a budućnost nam je svima vezana uz osiguranje kvalitetne, sigurne i prepoznatljive hrane. Stvaranjem prepoznatljivog znaka Mlijeko hrvatskih farmi na ambalaži mlijeka i mliječnih proizvoda žele potrošačima poslati jasnu poruku o proizvodu u čiju je proizvodnju ugrađena upravo kvaliteta mlijeka s hrvatskih farmi.

Cilj je povećanje potrošnje mlijeka hrvatskih farmi

Cilj projekta je promotivnom kampanjom domaće proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda proizvedenih od mlijeka s hrvatskih farmi osigurati povećanje potrošnje istih uz povećanje proizvodnje mlijeka na hrvatskim farmama. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić podržava projekt označavanja domaćih mliječnih proizvoda znakom "Mlijeko hrvatskih farmi", jer je to dobar način podizanja svijesti kupaca o važnosti davanja prednosti mlijeku s hrvatskih farmi.

Mlijeko hrvatskih farmi je projekt dobrovoljnog karaktera i projektu pristupaju samo oni korisnici Znaka koji to uistinu i žele. Hrvatska poljoprivredna agencija je izuzetno ponosna, što u projektu sudjeluju kako velike vodeće mljekare koje u svom asortimanu imaju određeni broj proizvoda koji na sebi nosi Znak Mlijeko hrvatskih farmi tako i na male proizvođače odnosno mini mljekare koje na svom cijelom asortimanu ističu Znak, ali i na proizvođače mlijeka koji Znak koriste na svojim mljekomatima.

Oznaka Mlijeko hrvatskih farmi na mljekomatima

Također, proizvođači mlijeka Znak mogu koristiti u promotivne svrhe na pročelju svojih farmi koja su u sustavu Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka.

Procedura dobivanja Znaka je zaista jednostavna, a sastoji se od nekoliko koraka. Potencijalni Korisnik ispuni Zahtjev za korištenje Znaka koji se nalazi na web stranici Hrvatske poljoprivredne agencije ili se samo jave djelatnicima Odjela za tržište i marketing poljoprivrednih proizvoda-HPA. Nakon ispunjavanja Zahtjeva, Zahtjev s propisanom dokumentacijom dostavlja se u Odjel koji to daje na uvid Savjetu za provedbu i proceduru korištenja Znaka. Savjet se sastoji od članova iz Ministarstva poljoprivrede, iz sektora proizvodnje, iz udruge potrošača kao i djelatnika Hrvatske poljoprivredne agencije. U slučaju donošenja Odluke odobrenja za korištenje Znaka od strane Savjeta, budućem Korisniku Znaka Mlijeko hrvatskih farmi dostavlja se Ugovor o korištenju Znaka u 4 primjerka.

Kratki prikaz dobivanja Znaka Mlijeko hrvatskih farmi

Prednosti dobivanja Znaka su mnogobrojne

Nakon zaprimljenog ovjerenog Ugovora, Hrvatska poljoprivredna agencija novim Korisnicima Znaka, Znak dostavlja u elektronskom obliku, a korisnicima Znaka na mljekomatima dostavlja već tiskane naljepnice.

Korisnici Znaka Mlijeko hrvatskih farmi Znak mogu koristiti na:

  • odobrenim proizvodima
  • uz logo korisnika Znaka (na letcima, banerima, transportnim sredstvima, ...)
  • na pročelju farmi
  • na mljekomatima

Znak Mlijeko hrvatskih farmi mogu koristiti samo mljekare i mliječne farme koje su u sustavu kontrole mlijeka u Središnjem laboratoriju za kontrolu kakvoće mlijeka

Kontrola projekta provodi se prikupljanjem određene dokumentacije od strane korisnika Znaka kao što su podaci o otkupljenim/kupljenim količinama mlijeka, mjesečnoj proizvodnoj bilanci, mjesečni podaci o međumljekarskoj razmjeni te Tromjesečni izvještaj o korištenju Znaka. Temeljem navedene dokumentacije Odjel za tržište i marketing poljoprivrednih proizvoda-HPA ima stalan uvid u mjesečnu proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda za svakog pojedinačnog Korisnika kao i uvid u sljedivost označenog mlijeka što i je jedan od ciljeva projekta.

Prednosti sudionika marketinškog projekta Mlijeko hrvatskih farmi su:

  • proizvođači - dobivaju mogućnost povećanja proizvodnje
  • prerađivači - dobivaju paletu prepoznatljivih proizvoda
  • potrošači - dobivaju kvalitetan, prepoznatljiv, domaći i cijenom prihvatljiv proizvod

Za više informacija o projektu Mlijeko hrvatskih farmi obratite se Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

HPA Mlijeko hrvatskih farmi Projekt Proizvođači Mljekari Mljekomati Znak Prijava


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]