Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti metabolizma
  • 29.05.2016. 10:30

Ketoza - neprijatelj krava i stočara!

Ketoza je bolest intenzivnog mliječnog govedarstva, uslijed koje nastaju veliki ekonomski gubici zbog smanjene proizvodnje životinja. Kako se boriti protiv nje?

Foto: pixabay.com
  • 3.356
  • 170
  • 0

Ketoza je bolest intenzivnog mliječnog govedarstva. To je metabolička bolest koju karakterizira poremećaj metabolizma ugljikohidrata i masti s povećanom proizvodnjom ketonskih spojeva u organizmu.

Bolest se najčešće javlja kod visokoproduktivnih krava u intenzivnom uzgoju. Prema nekim autorima ketoza se češće javlja kod krava u punoj laktaciji (najčešće dva do četiri tjedna nakon teljenja), a posebice zimi, kada potrebe u energiji nisu u skladu s opskrbom organizma iz hrane.

Ketoza uzrokuje velike ekonomske gubitke zbog troškova liječenja, smanjene proizvodnje mlijeka, smanjene reproduktivne sposobnosti i povećanog broja isključenja krava iz proizvodnje. Proizvodnja mlijeka u težim slučajevima ketoze može biti smanjena i za 50-70%. Pojava ketoze na individualnim farmama varira, i može se javiti kod čak 80% grla.

Faktori pojave ketoze

Kod svih oboljelih životinja glikemija opada u većoj ili manjoj mjeri, a acetonska (ketonska) tijela se pojavljuju u krvi, mokraći i mlijeku. Zbog konstitucijski uvjetovane smanjene otpornosti i adaptacijske sposobnosti mliječnih krava, ketoza se često pojavljuje u koincidenciji s nepovoljnim životnim prilikama, aklimatizacijom, puerperalnim poremećajima (zaostajanje posteljice, endometritis), indigestijom, upalom vimena, panaricijumom i bolestima podmlatka.

Neki od faktora koji utječu na pojavu ketoze su i:

  • opća sklonost preživača ketozi (metabolička predispozicija),
  • mliječna konstitucija,
  • iracionalna hranidba

Hranidba igra važnu ulogu u pojavi ketoze. U uvjetima intenzivne hranidbe mliječne krave često gladuju, i to zbog kvalitativno i kvantitativno neuravnoteženog sastava obroka, posebno u smislu probavljivih ugljikohidrata u odnosu na ketogene tvari. Takav višak silaže ili višak masnih tvari pa čak i proteina, uz nedostatak sijena, pogoduje razvoju ketoze.

Ovoj grupi faktora svakako treba dodati i neodgovarajuću tjelesnu kondiciju. Idealno, krave bi se trebale teliti s ocjenom tjelesne kondicije 3,25 do 3,75. Deblje krave su osjetljivije od mršavijih. Cilj je imati krave u zasušenju u onoj ocjeni tjelesne kondicije u kojoj želimo da se teli i održati tu tjelesnu kondiciju kroz cijeli proces zasušenja.

Oblici ketoze

Ketoza se može javiti u dva oblika: kao latentna (subklinička) ketoza i kao manifestna (klinička) ketoza.

Latentna ketoza je češća i kod nje nema vanjskih znakova. Odlikuje se neuravnoteženom mliječnošću (velika su dnevna variranja u količini mlijeka bez vidljivog uzroka), sklonosti mršavljenju uz dobar apetit i normalnu funkciju buraga i povremenom ketonurijom. Životinje koje boluju od ovog oblika ketoze pokazuju slabiju reproduktivnu moć. Ovdje se prije svega misli na povećani servis period, kao i veću stopu pojave cisti na jajnicima.

Manifestna ketoza se odlikuje drastičnim smanjenjem proizvodnje mlijeka za 50-70% uz primjetno naglo mršavljenje i hipotoniju (usporen rad) buraga. Karakterističan je i miris na aceton u štali. Naime, u dahu bolesnih životinja se osjeti miris acetona te cijeli objekat u kojoj su životinje smještene poprima isti miris. Prema nekim autorima, ketoza se može podijeliti na probavnu i živčanu formu.

Dijagnoza

Ketoza, prvenstveno subklinička, dijagnosticira se na temelju koncentracije glukoze, neesteterificiranih masnih kiselina i ketonskih tijela u krvi. Uz to, na temelju nalaza ketonskih tijela u mlijeku i mokraći, sa sigurnošću se može otkriti klinički oblik ketoze. Ketonska tijela se dokazuju različitim probama (npr. nitroprusid proba i ketotestovi). U praksi se najčešće koriste ketotestovi u vidu traka i praha. U cilju ranog otkrivanja i liječenja ketoze, kravama se nekoliko dana prije i poslije porođaja kontrolira urin na prisutnost ketonskih tijela.

Kako liječiti ketozu?

S terapijom ketoze treba početi što prije. U liječenju se koriste otopine glukoze, glukoplastične tvari, tvari sa glikogenoplastičnim djelovanjem (koji osiguravaju energetske potrebe organizma) i hormoni (kortikosteroidi, ACTH, inzulin). Značajna su i sredstva za oporavak jetre, kao i vitamini.

Pored lijekova, najvažniji faktor u suzbijanju i sprečavanju ketoze je hrana. Zbog visoke produktivnosti životinja, vrlo je važno optimalno izbalansirati obrok. Pravilno izbalansirani obroci s dovoljnim količinama energije smanjuju opasnost od ketoze. Prehrana treba osigurati potrebnu količinu energije za sve potrebe organizma (održanje organizma i proizvodnju mlijeka). Također, u ishrani treba biti zastupljena melasa, ili repa, odnosno hranjiva s visokim sadržajem lako probavljivih ugljikohidrata. Pred partus treba smanjiti silažu ili je potpuno isključiti iz prehrane, a umjesto nje povećati količinu sijena.

S ciljem prevencije, kravama se mogu dati propilen-glikol i natrij-propionat nekoliko dana prije teljenja.

Foto: pixabay.com; skeeze


Tagovi

Ketoza Metabolički poremećaj


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Magistar poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivni borac za zaštitu životne sredine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]