Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Struktura cijene mlijeka
  • 18.03.2016. 13:30

Kalkulacija maloprodajne cijene mlijeka

Napravili smo analizu cijene 1L mlijeka na bazi 2,8% mm i pokušali otkriti tko i koliko dobiva od sudionika proizvodnje: od laktacije do konzumacije.

  • 3.512
  • 280
  • 0

Napravili smo analizu cijene 1L mlijeka na bazi 2,8% mm i pokušali otkriti tko i koliko dobiva od sudionika proizvodnje od laktacije do konzumacije.

U vrijeme kada je otkupna cijena mlijeka vrlo niska, u medijskom prostoru nalazimo brojna nerazumijevanja tržišnih procesa. Mnogo ljudi, opreme, energije sudjeluju na putu proizvodnje mlijeka - od laktacije do konzumacije. S ciljem da demistificiramo temu mlijeka, odučili smo napraviti detaljnu analizu cijene mlijeka od 5,00kn koliko košta litra na policama trgovina (okvirna maloprodajna cijena).

Što sve ulazi u cijenu mlijeka?

Analiza je naravno relativno neprecizna (neki troškovi nisu iskazani, a neki su uprosječeni), ali nije cilj prebrojati lipe, nego vidjeti okvirnu strukturu. Razgovarali smo sa brojnim sudionicima u procesu i donosimo zaključke na primjeru 1L mlijeka od 2,8%mm.

Kalkulacija cijene mlijeka

Krenimo redom sa ulogama:

Proizvođač mlijeka polazna je točka proizvodnog ciklusa. On je izgradio objekte, ima zemljište i mehanizaciju kojom proizvodi stočnu hranu. Brine o ishrani, higijeni i zdravlju životinje da bi na koncu pomuženo mlijeko pripremio za preuzimanje. Ima troškove ljudi, objekata i zemljišta, nabave i držanja životinja, opreme (mehanizacije, alata i uređaja) i dr.

Mljekara organizira otkup sirovine; šalje cisterne za prikupljanje, radi analize te potom zaprima i prerađuje sirovo mlijeko u svoje proizvode: mlijeko, sirevi, vrhnja, jogurte i brojne druge proizvode. Ima troškove ljudi, opreme, transporta, marketinga, ambalaže, energije i dr. Proizvode plasira u trgovine.

Trgovac kupuje mlijeko od tvornice i zaračunava svoju maržu od koje plaća svoje troškove - objekte i opremu, marketing, energiju, ljude i dr.

Država ubire PDV u iznosu od 5%.

Kupac dolazi u trgovinu i plaća litru 5,00kn (zakružiti ću radi lakše računice).

Vodu pijemo, mlijeko prolijevamo!

Jednostavna matematika

Kada znamo sudionike i korake, idemo vidjeti kako izgleda jednostavna matematika te jedne boce mlijeka od 1L. Struktura iz aspekta financija, izgleda otprilike ovako:

  • Država 0,25kn: PDV je 5% i taj iznos ide u državni proračun
  • Trgovac 1,35kn: Trgovačka marža (trgovački objetki, trgovci, marketing, energija)
  • Prehrambena industrija 1,95kn: Troškovi distribucije (ljudi, vozila, cestarine, gorivo), troškovi proizvodnje (ljudi, postrojenja, procesi, energija), troškovi prodaje i promocije + troškovi ambalaže (tetrapak i tisak ili boca, čep, etiketa)
  • Proizvođač 1,45kn: Proizvođač dobije 2kn za 1kg sirovog mlijeka na bazi 4.2%mm od kojega mljekara napravi više proizvoda, računamo da mljekara 0,55kn dobije kroz druge proizvode)

Ove vrijednosti su iskazane kako bi dale orijentacijsku strukturu. Svaki farmer, svaka mljekara i svaki trgovac imaju međusobne ugovore koji reguliraju odnos i cijene koje često variraju i ovisne su o brojnim parametrima. Ovaj pregled je dan radi razumijevanja odnosa na tržištu.

Slažete li se s njim?


Tagovi

Cijena mlijeka Laktacija Konzumacija Proizvodnja mlijeka


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)