Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtone pasmine
  • 19.02.2017. 10:30

Kako očuvati autohtone pasmine?

Gajna je stanište autohtonih pasmina, a u zadnje vrijeme došlo je do pada potpore za njihov uzgoj. No, u vrijeme ekstremnih uvjeta ono pokazuje svoju prednost.

Foto: screenshot/youtube.com
  • 3.413
  • 496
  • 0

Gajna je područje značajno kao prisavski pašnjak s karakterističnom florom i faunom. To je poluprirodno stanište nastalo dugogodišnjim djelovanjem čovjeka. Stanište su autohtonih pasmina, a u zadnje vrijeme došlo je do pada potpore za njihov uzgoj. No, u vrijeme ekstremnih uvjeta ono pokazuje svoju prednost.

Šimo Beneš, upravitelj pašnjačke zajednice iz zadruge Eko-Gajna, ističe kako autohtone pasmine, posebno slavonsko podolsko govedo, imaju veliku snagu i otpornost na ekstremne klimatske uvjete. Oni imaju poddlaku koja ih štiti od takvih uvjeta. Primjerice, simentalke nakon četiri do pet godina vrše remont, već teže stoje i tele se, dok mi imamo primjer autohtone pasmine krave koja se i nakon 20 godina telila.

Sve manje uzgajivača

Da bi bili prihvatljivi za potpore kao proizvođači autohtonih pasmina, morate držati određeni broj grla u roku od pet godina. Potrebno je ići na dodatne edukacije, voditi posebnu evidenciju te to predstavlja određene ograničavajuće faktore, no oni ne bi ni bili takvi da su te potpore za poljoprivrednike malo više, kaže Iris Beneš iz Nacionalnog savjeta praćenja programa zaštite izvornih pasmina.

"Problema ima, svake godine se broj uzgajivača smanjuje i trenutno je tek oko 300 grla u cijeloj Hrvatskoj što se tiče podolca", ističe Iris.

Foto: screenshot/youtube.com


Tagovi

Podolsko govedo Autohtone pasmine Gajna Prodaja Uzgoj Potpore


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]