Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć mljekarima
  • 20.11.2015. 17:00

Kako će se isplatiti potpore mljekarima?

Gdje je završilo 1,8 milijuna eura interventne pomoći mljekarskoj industriji?

  • 1.020
  • 58
  • 0

Uredbom Europske komisije (EU) 2015/1853 od 15. listopada 2015., iz europskih sredstava interventne pomoći mljekarskom sektoru u ukupnom iznosu od 500 milijuna eura, Hrvatskoj je bilo namijenjeno 1,8 milijuna eura.

Danas se postavlja pitanje gdje je taj novac završio. O navedenom se pitanju oglasila i Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu te za Agroklub izjavila da nitko od poljoprivrednih proizvođača ne zna da je EU odobrila iznos od 1,8 milijuna eura za pomoć mljekarskom sektoru još u rujnu te ga stavila na raspolaganje 17. listopada 2015. Navedeni upit poslan je i na adresu resornog ministarstva.

Gdje je 1,8 milijuna eura za hrvatske mljekare?

Mjere popraćene prosvjedima

Proizvođači mlijeka početkom studenog opet su izašli na ulice i prosvjedovali diljem zemalja EU. Prosvjed je organizirala Europska organizacija mljekara (European Milk Board) kako bi izrazila nezadovoljstvo nedovoljnom brigom za mljekarski sektor. Ovo je tek jedna od mjera koja bi mogla pomoći proizvođačima mlijeka.

Iz Ministarstva su se oglasili odgovorom da je iznos od 1,8 milijuna eura dio paketa pomoći kako bi se ublažile posljedice pogoršanja stanja na tržištu. Naime, uvođenjem ruskog embarga i gubitkom Rusije kao izvoznog tržišta, uz dodatno opterećenje od ljetne suše došlo je do pada globalne potražnje za mlijekom.

Obavijestiti Europsku komisiju o načinu dodjele potpora

Iznos koji je pak Hrvatskoj stavljen na raspolaganje mora se iskoristiti do 30 lipnja 2016. godine. Ipak, postoji i preduvjet koji glasi da svaka država članica do 31. prosinca 2015. godine mora Europsku komisiju obavijestiti o objektivnim kriterijima za određivanje načina za dodjelu ciljanih potpora i mjerama koje su poduzete radi sprečavanja narušavanja tržnog natjecanja.

Iz Ministarstva također javljaju da su domaći stočari upoznati s ovom potporom i da se intenzivno radi na pripremi tražene obavijesti prema Europskoj komisiji.

Mnogi stočari smatrju da se potpora mljekarima mogla isplatiti zajedno s izravnim plaćanjima uoči parlamentarnih izbora.


Tagovi

Mljekarski sektor Europska komisija Matija Brlošić Ruski embargo Ministarstvo poljoprivrede Marijana Petir