Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Durok svinja
  • 26.11.2015. 18:15

Josip Matasić uzgojio je svinju od 506 kilograma!

Jurica je svinja američke pasmine durok vlasnika Josipa Matasića, a teži čak 506 kilograma.

Foto: Heritage Foods USA
  • 5.957
  • 1.105
  • 0

Josip Matasić (52) iz Jastrebarskog uzgojio je svinju američke pasmine durok i nazvao ju Jurica, kako prenosi 24sata. Jurica teži preko pola tone, a najveća su mu poslastica kruh i ljuske od jaja. Iz čaše od dva decilitra, dva puta dnevno Josip ga hrani žitaricama.

Jurica ne prestaje rasti, tvrdi Josip, a zadnji put se morao vagati na vagi za kamione. Sa svojih ni manje ni više, 506 kilograma, pretekao je mnoge svoje vršnjake. Iako je bio tek nedonošće od sedam kilograma u dobi od tri mjeseca, Jurica je dobro napredovao zahvaljujući svome vlasniku.

Jurica je dug 210 centimetara, a visok 126. Američka pasmina durok nastala je od više sojeva crvenih svinja. Vuče porijeklo iz 19. stoljeća, crvenkasto je smeđe boje i dobrih tovnih i klaoničkih svojstava. Najbitniji sojevi u formiranju ove rase su bili crveni jersey i stari durok pa se sve do 1940. godine ova pasmina i naziva durok-jersey. S vremenom je durok postao najzastupljenija pasmina u Americi i Kanadi.

Zbog visokog udjela intramuskularne masti u mesu duroka, često se koristi u programima križanja. U Hrvatskoj u posljednje vrijeme sve veći broj proizvođača pršuta uviđa važnost kakvoće sirovine u proizvodnji suhomesnatih proizvoda.

Foto: Heritage Foods USA


Tagovi

Američki durok Josip Matasić Prehrana svinja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]