Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Iznos potpora
  • 02.08.2015. 07:25

Je li neizbježna industrijalizacija svinjogojstva?

Na portalu Poslovni.hr nedavno je objavljen članak o vrijednosti projekata iz Mjere 4, u kojem se navode velike tvrtke koje će odnijeti većinu novca. No, iz Agencije za plaćanja demantiraju njihove tvrdnje.

  • 1.232
  • 124
  • 0

Na portalu Poslovni.hr nedavno je objavljen članak o vrijednosti projekata u poljoprivredi, koji sada navodno čekaju na investicije koje će biti točka na i razvoju velikih gospodarskih sustava, nauštrb onih manjih i srednjih. U članku se navode i nositelji najvrijednijih projekata iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja, za koju je natječaj završen 4. travnja.

Prema navodima dotičnog portala, sve informacije su novinarima ustupljene iz redova Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), no svojim su službenim demantom, djelatnici te agencije osporili sve tvrdnje iz teksta pod autorstvom Božice Babić.

Većina novca će se uložiti u rast velikih poljoprivrednih tvrtki?

U spornom članku se navodi kako će vrhnje iz prvog natječaja pokupiti velike kompanije, točnije, njih pedesetak. Navodi se da će uz potporu iz ruralnog fonda krenuti u investicije vrijedne više od 1,7 milijardi kuna uz očekivanje da će natrag dobiti milijardu i 60 milijuna kuna s obzirom da se visina potpore kreće u rasponu od 50 do 90% od vrijednosti ulaganja.

Industrijalizacija svinjogojstva u Slavonij!

"U odnosu na konkretnih 640 milijuna kuna raspisanih u ovom natječaju, zahtjevi četvorice čine cijelih 91%. Dobar dio njihovih zahtjeva se vrti oko industrijaliziranja svinjogojstva, dakle dijela stočarstva s najkraćim proizvodnim ciklusom koji, kad se odvija u velikim serijama, među ostalim vrlo ozbiljno zagađuje prirodu. Treba li još jednom podsjetiti da je organski sastav slavonskog tla već ionako vrlo ozbiljno narušen a sada se unutar EU programa koji teži poboljšanju ruralnog okoliša, natječu apetiti za stvaranje novih mastodonata s predvidivim lošim posljedicama za okoliš!

Usto je svinjogojstvo izloženo i velikim oscilacijama cijena koje preko noći mogu postaviti na glavu i najambicioznije industrijske projekte. Do kakvih je pak katastrofalnih rezultata doveo francuski eksperiment s industrijskim svinjogojstvom i preradom prasetine u Bretanji, vidjeli smo prošle godine prilikom velikog vala tamošnjih demonstracija i obimne pomoći koju je francuska vlada morala dodijeliti pokrajini kako bi barem donekle pokušala riješiti probleme nezaposlenosti i zagađivanja", komentari su na članak iz Udruge hrvatskih obiteljskih gospodarstava Život.

Pipunić prestigao Todorića?

Najveće investicije je prema ovim podacima prijavio vlasnik osječkog Žita Marko Pipunić, kroz osam projekata planira ulaganja u visini gotovo 406 milijuna kuna, a trebao bi dobiti 213 milijuna kuna potpore, time prestigavši i Todorića. Pipunića slijedi, također sa osam projekata, Mirko Ervačić iz Osatina grupe uz ukupna ulaganja 297 milijuna i očekivane potpore od 198,5 milijuna kuna. Vlasnik Agrokora Ivica Todorić tek je treći prema ovim neslužbenim podacima, a iako je predao zahtjeve za devet projekata, riječ je o investicijama ukupne vrijednosti 225,6 milijuna kuna, a potpora koju bi dobio iznosi 89,6 milijuna.

Gotovo isti iznos potpora kao i Todorić, konkretno 81,2 milijuna kuna, očekuje prema pisanju Božice Babić, i Krešimir Kuterovac, vlasnik Inagra grupacije, i to za samo četiri investicije u koje planira uložiti 99,3 milijuna kuna i time povezati svinjogojce u Slavoniji. Znanje i praksu odlično je primijenio na ruralnim projektima s obzirom da očekuje maksimalne potpore od 90%.

Stranci ulažu u proizvodnju borovnica i kestena?

"U borbi za prehrambenu neovisnost nudi nam se naime neočekivana pomoć od moćnih saudijskih i pakistanskih investitora: Predlažu investiciju od 6 milijuna kuna u koju su voljni uložiti čak 1/10, odnosno 600 tisuća kuna, kako bi uzgajali - pitome kestene. U poljoprivrednoj politici koja je u svojoj uslužnosti velikim interesima izgubila orijentaciju i osjećaj misije oživljavanja sela možda prođe i takav prijedlog. No sva je prilika da će nadolazeća jesen i zima biti sezona ne pitomih nego jako vrućih kestena. Kada ih političari budu izvlačili s vatre imat će prilike pokazati koliko su im ozbiljni predizborni programi i prijedlozi konkretnih provedbenih mjera", kažu u Udruzi. Poslovni.hr navodi naime podatak da su investicije prijavile i četiri inozemne kompanije. Vlasnici dolaze iz Saudijske Arabije te Pakistana, a na području Gvozda namjeravaju uzgajati borovnice i pitomi kesten.

Rezultati natječaja u rujnu

"Zanimljivo je da se u rješavanje zahtjeva u segmentu kome je Vlada dala visok prioritet ne uključuje ni 3% zaposlenika Agencije za plaćanje i da se prvi rezultati natječaja očekuju tek u rujnu, pet mjeseci nakon što su zahtjevi podneseni. U međuvremenu je gotovo sve oko zahtjeva za javnim sredstvima obavijeno velom tajanstvenosti. Kao što to kod nas biva, službeni su postupci potpuno netransparentni, a na kraju se objave sumarni podatci o donesenim odlukama, u ovom slučaju o 640 milijuna kuna. Rezultat je nesigurnost i ozračje optužbi i nepovjerenja među podnositeljima zahtjeva, ali i onemogućavanje birokracije da nešto nauči iz njihovih primjedbi i prijedloga", poručuju iz Udruge Život.


Tagovi

APPRRR Marko Pipunić Žito Ivica Todorić Krešimir Kuterovac Inagra Poljoprivredne tvrtke Mjera 4 Program ruralnog razvoja Poslovni.hr Mirko Ervačić Agrokor Osatina Iznosi ulaganja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]