Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Lagator
  • 01.08.2015. 07:30

Iskoristio svaki centimetar plodne zemlje!

Uz lavandu i krumpir, ovaj se vlasnik jednogodišnjeg OPG-a odlučio i za uzgoj te proizvodnju kokoški Hrvatica. Trenutno je u potrazi za čistokrvnim crnim jatom.

Foto: OPG Mario Lagator
  • 2.341
  • 773
  • 0

Nekoliko tisuća četvornih metara obradive zemlje bilo je dovoljno Mariju Lagatoru iz Unešića kraj Drniša da zasuče rukave i ozbiljno se prihvati poljoprivrede. Slobodno vrijeme odlučio je provesti na zemlji, ne iz potrebe, nego ljubavi i hobija. Uz 50-ak voćaka, fokusirao se na uzgoj i proizvodnju krumpira i lavande te čistokrvnih kokoški Hrvatica. Iza njegova obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, sada je prva godina rada. Rezultati se zbrajaju, a ruke zadovoljno trljaju.

"Krumpir je dobro rodio, do sada sam izvadio oko tri tone, ali ima ga još. Dio sam plasirao u ugostiteljske objekte, a dio je završio kod rodbine i prijatelja. Proširio bih proizvodnju, ali nedostaje mi zemlje, a ovaj brdsko-planinski kraj poznat je po rascjepkanosti zemljišta, puno je malih parcela i vlasnika", priča Mario.

Širenje proizvodnje na preradu

Jato crvenih kokoši hrvatica

Ne žali se ni na prvi urod lavande. Prošle godine posadio je 300, a još barem isto toliko planira i na drugoj parceli ove godine. Kada se proizvodnja udvostruči, a lavanda dođe u puni rod, plan je proširiti se i na proizvodnju ulja. Iako je razmišljao o smilju, brzo se predomislio zbog učestalih krađa toga ljekovitog bilja koje su se zaredale posljednjih godina na jadranskoj obali.

"Smilje je previše rizično za sadnju jer zemlja na kojoj sam to planirao raditi, nije blizu kuće, pa ne bih imao nadzor nad njim tijekom berbe. Odustao sam od toga", dodaje on.

Navodnjavanje mu za sada predstavlja najveći problem jer u ovom kraju ljeta znaju biti sušna, a zemlja žedna. Kako vodovoda nema u blizini zemljišta, planira izbušiti bunar. No, do tada će ju, kao i do sada, prevoziti u cisternama, što mu stvara dodatni trošak.

Riječi hvale za savjetodavce

"Razmišljao sam o sustavu navodnjavanja, ali prvo moram izbušiti bunar kako bih došao do vode", planira Mario. Samo od poljoprivrede u unešićkom kraju, smatra, teško se može živjeti. Njemu je stoga to dodatni izvor prihoda jer svakodnevno odlazi na redoviti posao. Hobiju se posvećuje nakon toga. Bez problema je riješio registraciju OPG-a, a u tome mu je pomogla Poljoprivredna savjetodavna služba iz Knina za koju ima samo riječi hvale. U dosadašnju proizvodnju, kada se podvuče crta na računu, uložio je oko 15.000 kuna. Kreditno se nije zaduživao.

Završena je i prva berba lavande

"Krumpir me je koštao 3.000, lavanda 5.000, a koke Hrvatice zajedno s izgradnjom boksa i svega što im je potrebno između 6.000 i 7.000 kuna. Sve su to vlastita sredstva koja se vraćaju polako, ali se vraćaju", napominje ovaj farmer iz hobija.

Očuvanje koke hrvatice

Ljekovito bilje i povrće dopunio je uzgojem kokošiju Hrvatica. Za sada ima jato crvenih, a planira kupiti i jato crnih. Iako je u potrazi, čistokrvne je, priznaje, teško nabaviti. Prošle je godine kupio 35 crvenih od ovlaštenog uzgajivača, kaže, od čega su pola muški, dok mu je od ostatka njih osam prošlo selekciju i prstenovano je. Od toga je napravio jato u kojem su se izlegli i prvi pilići.

"Sada tražim čistokrvne crne koke Hrvatice. Neke kontakte sam dobio, ali im se još nisam javio. Nadam se kako ću ih negdje pronaći. Malo sam se razočarao oko kupovine prvoga jata, ali nisam od njih odustao, nego se odlučio za nastavak uzgoja", ističe Mario koji se za uzgoj koka Hrvatica odlučio kako bi se očuvala ta rasa.

Proizvodnju planira širiti radi uzgoja pilića. Za sada je, misli, jedini registrirani uzgajivač na području svoje općine, ali ih je vrlo malo i u tom dijelu Hrvatske. Iako su se neki raspitivali o uzgoju i proizvodnji, nitko se za sada u to nije upustio. "Ove koke nisu zahtjevne, lako ih je održavati, ne iziskuju velike troškove. Od ostalih kokoški su mi odvojene", napominje on.

Foto: OPG Mario Lagator


Povezane biljne vrste

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je trajnica koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvaća preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih diljem svijeta. Kod nas su najznačajnije vrste... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj Proizvodnja Kokoške Hrvatice Mario Lagator Unešić Knin Lavanda Krumpir Voćke Čistokrvne Crvene koke Crne koke Jato Proizvodnja ulja Smilje Rascjepkanost Navodnjavanje Zemljište Krađa Drniš Bunar Sustav cijevi Savjetodavna služ


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]