Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Registriranje goveda
  • 06.01.2017. 07:30

Indijska goveda imat će svoj jedinstveni broj!

Cilj označavanja goveda je bolja kontrola kretanja stoke, cijepljenje, ali i povećanje mliječnosti te istovremeno povećanje prihoda stočara.

Foto: Pixabay/JudaM
  • 2.016
  • 201
  • 0

Krave i bikovi u Indiji dobit će svoj jedinstveni broj od 12 znamenki te čip koji će sadržavati sve podatke o životinji. Naime, Indija je odlučila tijekom ove godine registrirati sve krave i bikove na svom teritoriju.

Kako navodi economictimes, Vlada je poslala na teren više od 10.000 veterinarskih tehničara kako bi popisali više od 88 milijuna grla diljem Indije. Cilj je bolja kontrola kretanja stoke, cijepljenje, ali i povećanje mliječnosti te istovremeno povećanje prihoda stočara.

Tehničari su obučeni za označavanje životinja. Poliuretanska žuta oznaka pričvršćuje se aplikatorom u unutrašnjost uha goveda. Otporna je na temperature, ne može se ukloniti ključem i dizajnirana je da traje godinama. Vlada tvrdi da oznaka teži svega 8 grama kako bi označavanje bilo što manje stresno za životinje.

Nakon što krava dobije "matični broj" koji sadrži i čip putem kojeg je povezana s bazom u računalu, vlasnik dobiva životinjsku zdravstvenu iskaznicu. Inače, Indija ima gotovo 41 milijun bikova i 47 milijuna autohtonih i križanih pasmina mliječnih krava.

Foto: Pixabay/JudaM


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).