Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje
  • 28.11.2016. 09:00

I svinje se dijele na optimiste i pesimiste!

Studija koju su znanstvenici objavili u magazinu Biology Letters dokazala je da svinje, baš kao i ljudi, svoje odluke temelje na osobnosti, ali i raspoloženju.

Foto: Bigstockphoto/agnormark
  • 1.608
  • 212
  • 0

Kako ćemo reagirati u određenim situacijama ovisi o našoj osobnosti i raspoloženju. Ako smo optimisti, veće su šanse da ćemo reagirati pozitivno ma u kakvoj se situaciji zatekli. I obrnuto. No ispada da i životinje dijele s nama isto - reagiraju na osnovu osobnosti i raspoloženja.

Kako bi doznali na koji način pesimistične odnosno optimistične svinje reagiraju u određenim situacijama, znanstvenici su proveli istraživanje na 27 praščića koje su uzgajali u prostranim oborima s dubokom slamom odnosno u malim prostorima s malo slame. I potom mjerili njihovu osobnost baziranu na reakcijama na novi prostor, piše sciencemag.org.

Optimistične svinje odvažnije, pesimistične opreznije

Znanstvenici su potom trenirali životinje da jedu iz posuda. Ako se posuda nalazila u jednom kutu, sadržavala je tri slatkiša, a ako je bila u suprotnom kutu, u njoj bi bila tri gorka zrna kave. Sve su svinje brzo naučile koji kut je pozitivan/sladak i napravile bi red ispred njega odnosno zdjele.

Međutim, kad su znanstvenici posudu postavili na sredinu obora, pesimistične svinje koje su živjele u boljim uvjetima, bile su znatiželjne otkriti što se u njoj nalazi, čak i kad je bila postavljena bliže negativnom/gorkom kutu. Pesimistične svinje koje su rasle u lošijim uvjetima nisu pokazale veliko zanimanje.

A što je s optimističnim svinjama? Bez obzira na uvjete u kojima su odrasli, većina je veselo prilazila zdjelama. Studija koju su znanstvenici objavili u magazinu Biology Letters dokazala je tako da svinje, baš kao i ljudi, svoje odluke temelje na osobnosti, ali i raspoloženju.

Foto: Bigstockphoto/agnormark


Tagovi

Svinje Optimisti


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić