Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 09.05.2016. 10:30

I krave imaju najdraži bend!

Dokazano je i u praksi potvrđeno da krave koje ne doživljavaju stres daju više mlijeka. Glazba može pomoći u smanjenju stresa.

Foto: pixabay.com
  • 1.353
  • 307
  • 0

Suvremene štale su bučna, pretrpana mjesta, nimalo ugodna kravama koje u njima žive. Život u takvim uvjetima neizbježno dovodi do stresa. Zbog toga su uzgajivači došli na ideju da glazbom smanje razina stresa i tako kravama omoguće ugodniju atmosferu za život, a samim time i davanje mlijeka. I uspjeli su!

Glazbom protiv stresa

Istraživač Sveučilišta Leicester su još 2001. godine utvrdili da određene pjesme i melodije utječu na proizvodnju mlijeka. Prethodna istraživanja su pokazala da postoji pozitivna korelacija između puštanja glazbe kravama i smanjenja razine stresa kod krava. U oba slučaja su ispitivane krave holstein-frizijske pasmine.

Stres između ostalog sprečava izlučivanje hormona oksitocina, koji je odgovoran za otpuštanje mlijeka iz vimena. Zato se stres mora smanjiti što je više moguće. Krave kojima se pušta glazba, prema istraživanju iz 2001. proizvode do 3% više mlijeka od onih koje su izložene samo svakodnevnim zvukovima iz štale. 3% nije malo, posebno ako se uzme u obzir činjenica da se pri povećanju od samo 1% ostvaruju značajni ekonomski dobici.

Koju glazbu krave preferiraju?

Kravama su puštane različite melodije, različitog tempa i brzine. Glazba im je puštana 12 sati dnevno, od 5 ujutro do 5 popodne, a cijeli eksperiment je trajao devet tjedana. Najbolji rezultati su utvrđeni kada je puštana glazba sporijeg tempa. Ovo dokazuje da glazba ne smanjuje samo razinu stresa kod ljudi, već i kod životinja, i to najvjerojatnije istim mehanizmima. Glazba djeluje umirujuće na krave, jer se one navikavaju na spori i konstantan ritam melodije. Samim time, izlučivanje oksitocina je normalno, što utječe i na mlijeko.

Kako je rečeno, ovo istraživanje je provedeno sada već davne, 2001. godine. Detaljnija istraživanja nisu nastavljena, ali je u praksi sve zastupljenija ova "terapija glazbom".

Iskustva iz prakse

Iskustva s terena pokazuju da su krave mirnije i produktivnije kada im se puštaju određene melodije.

Neki od časopisa i internet portala koji se bave stočarstvom su otišli čak toliko daleko da su napravili čitav set pjesama za mliječne dame. Tako, na "štalskim top-listama" najviše kotira REM sa pjesmom Everybody Hurts, zatim Aretha Franklin, Simon and Garfunkel, Lou Reed, Enya, ali i Mozart, Beethoven i Haydn. Autori ovih top lista garantiraju uspjeh u povećanju prinosa mlijeka.

Radio-drama umjesto glazbe?

Na jednoj farmi u Kentu, u Engleskoj su kravama puštali radio-dramu. I to, ni manje ni više, već "Vesele žene Vindzorske" Williama Shakespeara. I rezultati su bili odlični. Izgleda da je ova komedija utjecala na krave, jer su se na farmi povećali prinosi mlijeka.

Svakako da je u ovakvim štalama zabavnije i radnicima i životinjama koje se tamo nalaze. Ukoliko i vi imate "muzikologe" koje muzete, javite nam što najviše vole slušati!

Foto: pixabay.com;Jedidja


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Glazba Stres


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Magistar poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivni borac za zaštitu životne sredine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]