Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest plavog jezika
  • 15.09.2016. 12:00

Hrvatska izvozi goveda dok u regiji nije bajno

Zbog bolesti "plavog jezika", nadležne službe u Republici Srpskoj su naložile hitnu dezinfekciju i zatvaranje zaraženih životinja u karantenu.

Foto: bigstockphoto.com, ahaveelar
  • 3.373
  • 169
  • 0

Na jučerašnjem sastanku u Bruxellesu izglasana je odluka Europske komisije, a kojom Hrvatska dobiva status zemlje koja je preventivno cijepila goveda protiv bolesti kvrgave kože, ali je slobodna od bolesti (tzv. "free zone with vaccination").

Ovom Odlukom omogućen je promet svježeg mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i svježeg mesa i mesnih proizvoda cijepljenih životinja prema drugim EU članicama bez ikakvih ograničenja. Jednako tako, omogućen je i promet cijepljenih živih goveda, određeno vrijeme nakon cijepljenja.

Za to vrijeme, u Republici Srpskoj, stotinjak ovaca je uginulo od bolesti "plavog jezika", dok je nekoliko stotina zaraženo tim virusom. Kako prenose regionalni mediji, nadležne institucije su zbog toga naložile dezinfekciju i stavljanje zaraženih životinja u karantenu.

Dogovoreno formiranje kriznog stožera

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske sa predstavnicima općine Nevesinje dogovorilo je korake koje je potrebno poduzeti kako bi se zaustavila zaraza, a na sastanku je donesena odluka o formiranju kriznog stožera koji bi u okrugu 20 kilometara od mjesta u kojima je uočena zaraza evidentirao broj zaraženih životinja, spriječio njihovo premještanje u dijelove u kojima nema zaraze, provodio cijepljenje, dezinfekciju i brinuo o pravovremenom uklanjanju uginulih životinja na način koji nije štetan za okolinu.

Hrvatska EU tampon zona od stočnih bolesti!

Policija će kontrolirati ceste u zaraženim područjima da bi se spriječilo širenje zaraze. Također, kažu nadležni, bilo bi poželjno da se stada ovaca koja se nalaze na ispaši u planinskim dijelovima ne vraćaju u područja zaraze dok ne dođe do zahlađenja i ne smanji se broj kukaca prenositelja ove bolesti. Važno je kontrolirati i distribuciju mesa i stočne tržnice.

Stočari zabrinuti za daljnji tijek bolesti

Načelnik općine Nevesinje izjavio je da bi stočarima trebalo osigurati sredstva za nadoknadu troškova liječenja životinja. Nevesinjski stočari kažu da je u svakom gospodarstvu koje ima ove životinje bar nekoliko njih zaraženo virusom, pa osjećaju strah kada je riječ o daljnjem tijeku bolesti i nadoknadi štete.

Bolest plavog jezika pojavila se prije nekoliko tjedana i u Hercegovačko-neretvanskoj te u Hercegbosanskoj županiji u BiH.

Foto: bigstockphoto.com, ahaveelar


Tagovi

Bolest plavog jezika Ovce


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije