Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest plavog jezika
  • 09.09.2016. 13:30

Hrvatska EU tampon zona od stočnih bolesti!

Hrvatska je preventivnim cijepljenjem napravila tampon-zonu ostatku EU za sprečavanje bolesti kvrgave kože.

Foto: budabar/Bigstockphoto
  • 1.914
  • 94
  • 0

Bolest plavog jezika pojavila se i u Hercegovačko-neretvanskoj te u Hercegbosanskoj županiji u BiH. Kako doznaje vecernji, u petak su u Ured za veterinarstvo BiH dostavljene analize uzoraka s dviju farmi s područja Hercegovačko-neretvanske županije koje su pozitivne na bolest plavog jezika.

Bolest se, tvrde, pojavila na dvije farme u Mostaru i Stocu, a oboljela su stada ovaca. Riječ je o farmama koje se nalaze na području koje graniči s Republikom Srpskom. Jučer je potvrđeno da se bolest pojavila i na jednoj farmi u Tomislavgradu. Zasad nije poznato koliko je ukupno grla oboljelo i na koja se sve područja u BiH bolest proširila.

Zasad nije poznato koliko je ukupno grla oboljelo i na koja se sve područja u BiH bolest proširila.

Inače, bolest plavog jezika je virusna nezarazna bolest domaćih (ovce, koze i goveda) i divljih preživača. Ne prenosi se kontaktom između životinja već virus prenose komarčići (Culicoides). Od bolesti plavog jezika ne obolijevaju ljudi, a bolest se suzbija zbog utjecaja na stočarstvo i zdravlje životinja.

Pet tisuća grla iz Slavonije nije cijepljeno i ide u izvoz

Preventivno cijepljenje protiv još jedne stočne bolesti koja u zadnje vrijeme hara prostorima bivše Jugoslavije, bolesti kvrgave kože (BKK) u tri slavonske županije, Osječkoj, Vukovarskoj i Brodskoj županiji završeno je, a obuhvatilo je približno 120.000 goveda.

Protiv bolesti kvrgave kože preventivno cijepljeno 120.000 goveda!

Time nije prekinut izvoz mesa iz Slavonije za Libanon, kao ni onom iz sjeverozapadne RH za Italiju, jer je taj dio zemlje ostavljen za sami kraj cijepljenja. Početkom tjedna cijepljenje je počelo i u Sisačkoj i Karlovačkoj županiji. U preostalih 11 županija cijepljenje najvjerojatnije neće početi prije 12. rujna. Tako je napravljena zaštitna potkova oko Srbije, Crne Gore i BiH.

Neprekinut izvoz mesa iz RH

Iz cijepljenja u Slavoniji izuzeto 5.000 grla, jer je baš u to vrijeme išlo na klanje, a koje se mora obaviti u roku od tri tjedna od završetka mjere na istoku, a to je bio 5. rujna.

Panika u Crnoj Gori - potvrđene 2 stočne bolesti!

Ističe se kako su stočari, i bez obzira na to što promet i dalje teče nesmetano, pretrpjeli štete jer su tovljači iz Slavonije, kako bi se uklopili u tri tjedna kada stoku još mogu dati na klanje za izvoz, morali stoku dati u klaonice i s 400 do 450 kg po grlu, a najbolja roba za Italiju je ona s oko 520 kg. Tu su kažu izgubili najveću zaradu.

Izvoz će nesmetano ići do kraja rujna, za Sisačku i Karlovačku do kraja listopada, a za SZ Hrvatsku do konca studenoga, predviđa jedan uzgajivač. Nakon toga, ako se u međuvremenu direktno ili preko Bruxellesa ne dogovori prometovanje robe s Italijom - izvoz staje, govore proizvođači za Glas Slavonije.

Odredba o zabrani prometa nakon preventivnog cijepljenja može se promijeniti. Jer, ako je Hrvatska prva u EU uspjela ishoditi preventivno cijepljenje, zašto onda ne bi isposlovala promjenu zabrane prometa mesa?, kažu uzgajivači. Naša zemlja napravila je preventivnim cijepljenjem tampon-zonu ostatku EU da se BKK dalje ne širi, pa zašto ne bi apelirala na EK da odobri prometovanje mesa.

Foto: budabar/Bigstockphoto


Tagovi

Izvoz mesa Stočne bolesti


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]