Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi mljekara
  • 13.11.2015. 12:25

Gdje je 1,8 milijuna eura za hrvatske mljekare?

Mljekari diljem EU prosvjeduju zbog teške situacije u tom sektoru. Isplivala je tako i informacija da je Europska komisija nedavno hrvatskim mljekarima odobrila 1,8 milijuna eura o čemu ih ministarstvo nije informiralo, pa se svi pitaju gdje je novac.

Foto: European Milk Board
  • 930
  • 474
  • 0

Proizvođači mlijeka jučer su prosvjedovali diljem zemalja EU. Prosvjed je organizirala Europska organizacija mljekara (European Milk Board) kako bi izrazila nezadovoljstvo nedovoljnom brigom za mljekarski sektor. Jedna od mjera koja bi mogla pomoći proizvođačima jest i borba protiv nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom.

Zastupnici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta podržali su izvješće potpredsjednice Parlamenta Mairead McGuinness i amandmane koje je uložila hrvatska zastupnica Marijana Petir, zagovarajući donošenje učinkovitog zakonodavstva na razini cijele Europske unije kako bi se nepoštena trgovačka praksa u lancu opskrbe hranom spriječila.

500 milijuna eura u rujnu

EK u rujnu proizvođačima mlijeka dala pomoć od 500 milijuna eura, od čega našima 1,8 milijuna

Ova nova europska snažna poruka dolazi nakon rujanske interventne pomoći Europske komisije poljoprivrednom sektoru u visini od 500 milijuna eura, od čega je većina sredstava bila namijenjena upravo mjerama ublažavanja krize u sektoru mljekarstva. Hrvatskoj je od toga pripalo 1,8 milijuna eura.

"Imajući u vidu sve navedene okolnosti moram opet pitati što je radio, nadam se sada već bivši ministar Jakovina, da nitko od poljoprivrednih proizvođača ne zna da je EU Hrvatskoj odobrila iznos od 1,8 milijuna eura za pomoć mljekarskom sektoru još u rujnu, te ga stavila na raspolaganje 17. listopada 2015. godine? Na stranicama ministarstva nema vijesti o ovoj pomoći niti o mogućnostima korištenja dijela pomoći namijenjene Hrvatskoj.

I EU čelnike zanima gdje je završio novac

Nema obavijesti niti o prioritetima raspodjele te pomoći. Poljoprivrednici se pitaju nije li ministar možda i ovu pomoć podijelio svojim velikim prijateljima, kao što je novac iz mjera 4.1 i 4.2 iz Programa ruralnog razvoja, kada je 50% poljoprivrednog proračuna za sedmogodišnje razdoblje usmjerio na velika poduzeća i koncerne, na što sam više puta upozoravala", poručuje iz Bruxellesa Marijana Petir.

Europski mljekari i poljoprivrednici prosvjeduju jer su zabrinuti za svoju budućnost. U vremenima kada je otkupna cijena litre mlijeka u Hrvatskoj toliko mizerna da proizvođač mora dati tri litre mlijeka da bi kupio litru vode u trgovini, hrvatski proizvođači mlijeka s pravom se pitaju kako će opstati.

Foto: European Milk Board


Tagovi

Mljekari Prosvjed Europski parlamant Mairead McGuinness Marijana Petir Europska komisija Ublažavanje krize Interventna pomoć Jakovina Mjera 4.1 Mjera 4.2. Bruxelles Litra mlijeka Litra vode


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!