Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkupne cijene
  • 21.07.2015. 07:20

Francuska u poljoprivrednoj krizi!

22 do 25 tisuća francuskih stočara na rubu je stečaja, a to bi predstavljao gubitak od 40.000 neposrednih radnih mjesta!

Foto: depositphotos.com,
  • 618
  • 29
  • 0

U Francuskoj se digla velika uzbuna oko poljoprivredne krize: U nedjeljnom Le Figaro-u (19. srpnja 2015.) udarna vijest na prvoj stranici je da predsjednik države apelira na velike trgovačke lance da dignu otkupne cijene svinjskog i goveđeg mesa, i to obrazlaže visokom kvalitetom domaćih proizvoda. Domaćim potrošačima mora se razjasniti da se radi o kvaliteti i sigurnosti proizvoda.

"Dužnost je i skupnih prehrana kao što su npr. kantine u ljetovališnim centrima da kupuju francuske proizvode", ponavljao je predsjednik tijekom svoje posjete jednom francuskom selu.

10 posto stočara na rubu stečaja

Prethodno je francuski ministar poljoprivrede LeFoll objavio da je 10%, odnosno 22 do 25 tisuća, francuskih stočara na rubu stečaja, a to bi predstavljao gubitak od 40.000 neposrednih zaposlenja. "U tekućoj krizi svatko je, od potrošača do lokalnih političara, odgovoran da se francuskim proizvodima da prednost u kolektivnim prehranama. U lipnju su se interesenti [trgovački lanci] obvezali da će dignuti cijene i proslijediti dobitak proizvođačima". Kao jedna od mjera predviđa se široka primjena logotipa Meso Francuske koji bi trebao navesti potrošače da plate malo više za tu domaću kvalitetu.

Spas francuskog uzgoja

Na konferenciji o poljoprivredi u francuskom Senatu dogovarali su se hitni koraci za spas francuskog uzgoja, ali i koraci na srednju i dugu stazu, kao što su sigurniji ugovorni odnosi i smanjenje dugovanja poljoprivrednika. Sam predsjednik Senata Larcher je pri tome inzistirao na konkretnom i striktnom pridržavanju dogovora da se ublaži teško stanje.

Veliki prosvjedi zbog malverzacija

Ministar LeFoll je protiv gradnje farmi-tvornica jer one nisu konkurentnije, a i preko 2/3 Francuza se izjasnilo protiv takve proizvodnje. U Francuskoj je veliku pozornost privukao slučaj jednog dobra kome je bilo odobreno da drži 500 krava, ali se ono i podvostručilo - na tisuću krava. To je izazvalo ne samo velike prosvjede seljaka nego i energične korake državnih vlasti koje zahtijevaju hitan povratak stada na odobrenih 500 krava.

Tri mljekarska prerađivača prestala su praviti jogurte i mekane sireve od mlijeka s te farme pa je vlasnik prisiljen prodavati svoje mlijeko - u Belgiju. U javnosti su se pojavile i pojedinosti o lošem uzdržavanju krava. Nekih 300 njih šepa, umorne su i neishranjene, imaju preduge papke i bolesna vimena.

Izvor: Le Figaro, Prijevod: Udruga Život, Foto: depositphotos.com, @fotoember


Tagovi

Francuska Poljoprivredna kriza Meso Ugovorni odnosi Francuski stočari Trgovački lanci Otkupne cijene Goveđe meso Svinjsko meso Farme tvornice Dugovanja Zaposlenje Konkurentnost Larcher LeFoll Prosvjedi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!