Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • kozarstvo
  • 22.04.2016. 08:30

Europa je gladna kozjeg mlijeka!

Hrvatska broji 500 tisuća ovaca i samo 60 tisuća koza, od čega je tek 10 tisuća životinja predodređeno za proizvodnju mlijeka. Ostatak se koza ponajviše uzgaja za meso.

  • 2.002
  • 453
  • 0

Europa je gladna kozjeg mlijeka, kratka je poruka Danijela Mulca, načelnika Odjela za ovčarstvo i kozarstvo Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA), i možda poticaj budućim stočarima da se odvaže u toj grani poljoprivrede. To više jer Hrvatska broji oko 500 tisuća ovaca i samo 60 tisuća koza, od čega je tek 10 tisuća životinja predodređeno za mlijeko, a ostatak se više uzgaja za meso.

Za uzgoj koza prvo se javiti Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji

Oni koji bi se odvažili u ustroju kozarske farme, prvo se, kaže Mulc, trebaju javiti u Agenciju, kako bi dobili smjernice što je sve potrebno za osnivanje farme, stada, ishoda dokumentacije, savjeta i dr. Ukoliko bi odabir budućeg kozara bio proizvodnja mlijeka, onda je najsvrsishodnije uzeti mliječne koze, francusku alpinu i tzv. sansku. Za meso su dobre hrvatska šarena i hrvatska bijela koza.

Danijel Mulc kontrola mlijeka

Posebno se radi na spašavanju autohtone istarske koze

Posebno će se, doznajemo, raditi i na razvijanju autohtone pasmine istarske koze (gotovo je izumrla) od koje je spašeno 25 životinja, koje su genetski dokazano - izvorna pasmina. U odnosu na ostale koze potonje su doznajemo otpornije na bolesti, prilagodljive su, mlječnije a muške primjerke istarske koze, krase i prepoznatljivi, raskošni rogovi. Kada je o kvaliteti mliječnih primjeraka koza riječ s porijeklom i rodovnicima, naš sugovornik kaže kako sjeverozapad Hrvatske ipak s njima prednjači.

Cijena mliječnih životinja koje se nisu jarile po jednoj kozi kreće se od 1.000 do 1.600, a u prosjeku je to 1.300 kn. Za jarce, ovisno o klasi po komadu valja izdvojiti od 2.500 do 3.000 kn. U Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji mogu se dobiti popisi registriranih (certificiranih) proizvođača odnosno kozara kod kojih se mogu kupiti životinje.

Najskuplja kupovina bez papira

U drugom slučaju, kupovina bez papira može biti puno skuplja, upozorava Mulc, jer ne zna se na što se može naići, počevši od bolesti nadalje. Nemalo se to odnosi na nepredvidive križance i proizvodnju bez porijekla.

Životinje za klaonicu po grlu stoje oko 100 eura

U takvom slučaju ako se pribavi bolesna životinja, koju nije moguće dalje uzgajati, po grlu za klaonicu, košta 100 eura. Naš sugovornik objašnjava kako o svakoj kozi koja izađe iz stada mora biti obaviješten veterinar. Oni unazad tri godine na teret države životinjama uzimaju uzorak krvi kako bi se pratilo stanje s pojavom bruceloze . To je ozbiljna bolest životinja, koja može zaraziti i ljude, a utoliko je složenija, jer životinja može biti inficirana, a da ne pokazuje znakove bolesti.

Prosječna cijena koze koja se nije jarila 1.300, a jarca ovisno o klasi do 3.000 kn!

Testovi krvi na brucelozu jedanput godišnje na teret države

Testovi krvi na brucelozu odrađuju se jedanput godišnje, nakon čega se izdaju potvrde da životinja nema tu bolest odnosno da može ići u promet (prodaja, klaonica). Potonji se također obavlja pod nadzorom veterinara, kao i svaka pravovaljano držana životinja (stado) i dr. koja mora biti evidentirana u jedinstvenom Registru domaćih životinja.

Iduće godine stiže sjeme najkvalitetnijih jarčeva iz Francuske

Hrvatska šarena koza

Načelnik Mulc nam je otkrio kako iduće godine pribavljaju sjeme najkvalitetnijih jarčeva iz Francuske kako bi se osvježila naša stada. Riječ je o tzv. osvježavanju krvi (neće biti u srodstvu s očeve strane) odnosno umjetnom osjemenjivanju koje obavlja veterinar. U Varaždinskoj županiji takav postupak odnosno sjeme financira županija (jedna doza stoji 30 eura), a proizvođači plaćaju rad veterinara. Prije takve vrste osjemenjivanja provodi se i zdravstveni nadzor životinja (hormonalna terapija) kojima je kazuju brojke, u prirodnoj oplodnji na 60 koza dostatan jedan jarac.

Godišnji prosjek mlijeka po kozi 650 litara, a šampionke daju i do 2000

Naš sugovornik ističe kako se u vrijeme laktacije po kozi godišnje dobiva oko 650 litara mlijeka, a šampionke ga daju i do dvije tisuće litara. Međimurska odnosno Varaždinska županija prednjače po kozjem mljekarstvu, a mlijeko tih životinja sve je traženije. To više, jer je u odnosu na kravlje, lako probavljivo i nešto je drukčijih masnih kiselina (raspršene su) odnosno arome.

Francuska alpina

Obilježavanje životinja markicama

Oni koji bi se tek upustili u ustroj stada koza trebaju znati da svaka životinja mora biti obilježena markicama sa jedinstvenim životnim brojem na uhu odnosno bolusom u želucu. Potonji je svojevrsni keramički komadič električnog čitača koji istodobno pobuđuje odgovor onog na ušnoj markici. U Europskoj je uniji doznajemo obavezna takva sljedivost životinja koju provodi i Hrvatska.


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedno proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Kozarstvo Europa. Traži Kozje Mlijeko Alpina Hrvatska Šarena Koza Danijel Mulc Hrvatska Poljoprivredna Agencija Istarska Koza Mlijeko Zdravlje Bolus Obilježavanje


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.