Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nizozemska farma goveda
  • 21.03.2014. 16:00

Cijeli ovaj kraj je jedna velika mliječna farma

Atipična je to farma, gdje se uzgaja pasmina slična simentalskoj i po ekološkim principima. Meuse-Rhine-Issel pasmina. Inače cijeli taj kraj Nizozemske je, tako reći farma do farme. U biti, cijeli kraj je jedna velika mliječna farma.

  • 1.150
  • 90
  • 0

Kada kažemo Nizozemska u proizvodnji mlijeka, prvo pomislimo na crno-bijeli holstein. No, mi smo posjetili jednu atipičnu, ali ipak uobičajenu farmu krava u Nizozemskoj. Uobičajena je iz ovih razloga. Imaju od 30 do 60 krava, zemlje točno toliko koliko treba za tu proizvodnju, a na toj farmi radi cijela obitelj i nitko pored njih. Atipična je iz razloga što se uzgaja pasmina slična simentalskoj i to po ekološkim principima. Meuse-Rhine-Issel pasmina. Inače, cijeli taj kraj Nizozemske je, tako reći - farma do farme. U biti, cijeli kraj je jedna velika mliječna farma.

Nizozemski farmer

Esbeek je selo, ali u biti jedno malo za naše pojmove široko selo, gdje je na svakih nekoliko stotina metara farma i obiteljska kuća. Tako i Marco van Liere sa svojom obitelji živi u sklopu svoje farme, što možete i vidjeti na našim fotografijama. Marco ima 39 godina i u provinciji North Brabant poznati je proizvođač eko-mlijeka. Kao što je i uobičajeno, farmu je naslijedio od svoga oca koji je bio jedan od prvih eko-proizvođača mlijeka u Nizozemskoj pa tako i Marko sa svoja dva sina nastavlja tu proizvodnju. Hranu za krave proizvode na svojih 60 hektara od kojih je pet hektara kukuruz, 10 hektara su ostale ratarske kulture, a na ostatku, a to je većina hektara, su trave. Njegove krave, a ima ih 70, daju oko 6.500 litara mlijeka godišnje s oko 4,2 posto mliječne masti i 3,6 posto proteina. To je pasmina goveda koja je nastala u Nizozemskoj i Njemačkoj. Ona dobiva svoje ime iz regije u kojoj je uzgajana, gdje su tri rijeke - Meuse, Rajna i Issel. Pasmina je inače poznata kao MRI ili MRIJ. Razvijena je u drugoj polovici 19. stoljeća.

Farma mliječnih krava

Od 1874. je registrirana u Nederlands Rundvee Syndicaat (NRS), te je registrirana kao pasmina od 1905. Cilj je bio stvoriti goveda koja se mogu koristiti za proizvodnju mliječnih proizvoda i mesa. Dakle sličan cilj kao i kod Simentalca. Danas postoji oko 35.000 Meuse Rhine Issel goveda u Nizozemskoj. No, u klasično mliječnim farmama u Nizozemskoj se uvijek ipak koristi Holstein. Tako da je ova pasmina samo za one koji žele eko proizvodnju ili u dva pravca. Mlijeko i meso.

Junice su posebno poznate po vitalnosti u tijeku rasta, dok vrijeme osjemenjivanja ovisi o tjelesnom razvoju, a ne o starosti životinje. Idealno vrijeme za prvo telenje kod junica je razdoblje starosti od 24 i 32 mjeseca. Na farmi van Lierovih srećemo opremu Dairymaster iz Irske koja je također za nas novost. No, kao što smo vidjeli, od izmuzišta do ostale opreme u štali radi se o vrhunskoj opremi koju inače ne srećemo u našim krajevima.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Meso Krave Simentalac Goveda Marco van Liere North Brabant Eko mlijeko Marco van Liere Esbeek Meuse-Rhine-Issel Mliječna farma Hohlstein


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]