Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvozno mlijeko prijeti hrvatskim proizvođačima
  • 20.06.2014. 08:00

Četvrtina stočnog fonda izgubljena!

U Hrvatskoj je od 2001. godine nestalo 60.000 mljekarskih farmi, a trgovački su lanci od ulaska u EU povećali uvoz gotovih mliječnih proizvoda za četiri puta!

Foto: depositphotos.com
  • 518
  • 98
  • 0

Jesu li hrvatski proizvođači mlijeka konkurentni na europskom tržištu? Zašto propadaju hrvatske farme? Je li hrvatskim mljekarima ulazak hrvatske u EU donio više štete nego koristi? Imaju li domaći mljekari uopće budućnost i kakva će ona biti? Dugačak bi bio niz pitanja kada bismo navodili sve probleme koji muče naše proizvođače mlijeka.

Ulazak u EU donio probleme - uvoz je izravna prijetnja poljoprivrednicima!

Zastrašujući je podatak da je od 2001. godine u Hrvatskoj nestalo čak 60.000 mljekarskih farmi. Posljedica je to prezaduženosti farmera, visokih ulaznih troškova općenito u poljoprivredi, nedovršene zemljišne reforme ali i problema u isplati poticaja. Hrvatski mljekarski sektor nije profitirao ulaskom Hrvatske u EU, dogodilo se upravo suprotno. Naime, trgovački lanci su povećali uvoz gotovih mliječnih proizvoda za četiri puta, što predstavlja izravnu prijetnju hrvatskim farmerima. Zanimljiv je i podatak da je Hrvatska jedina članica EU koja uvozi mlijeko. 2013. godinu obilježio je pad proizvodnje mlijeka na farmama na 503 milijuna litara, čak 100 milijuna litara u odnosu na proteklu godinu. Osim toga, na mlijeko je uveden i PDV od 5 posto što je dodatno opteretilo konkurentnost cijena hrvatskog mlijeka.

Problem je i u tome što hrvatski farmeri posluju u težim uvjetima od svojih europskih kolega. Dovoljno govori podatak da domaći farmeri na repromaterijal plaćaju 25 posto PDV-a, dok njihove slovenske kolege plaćaju 10 posto, njemačke 7 posto, talijanske 4, a poljske 5 posto.

Proizvodnja mlijeka - strateški segment hrvatske poljoprivrede?

U proizvodnji mlijeka u Hrvatskoj je trenutno zaposleno 22.000 ljudi, a u mliječnoj industriji dodatnih 10 tisuća. Koliko je mljekarstvo važan sektor pokazuje i činjenica da je udio sirovog kravljeg mlijeka u strukturi otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u 2013., 12,5 posto, odnosno s 1,18 milijardi kuna zauzima treće mjesto. Iako je u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, proizvodnja mlijeka porasla za 3,5 posto, na 228 milijuna kilograma, nije dovoljno jer je za prvih pet mjeseci 2012. godine ona iznosila 272 milijuna kilograma. Prikupljeno kravlje mlijeko u 2013. u odnosu na 2012. bilježi smanjenje za 16,4 posto, ovčje mlijeko za 7,1 posto te kozje mlijeko za 16,6 posto.

Podaci Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) pokazuju da je broj farmi koje daju mlijeko u otkup između ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg svibnja manji za 918, a u odnosu na svibanj 2012. za 3150. U posljednih pet godina izgubili smo četvrtinu krava zbog skupe proizvodnje. Danas je na hvatskim farmama 35.000 praznih mjesta. Za početak bi se trebalo raditi na popunjavanju tih kapaciteta, no kako to iziskuje visoke financijske troškove, farmeri to nisu u mogućnosti sami pokriti već su im potrebni povoljni krediti, a to opet vraća cijelu priču na početak.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Farma Poljoprivreda Krave Hrvatska poljoprivredna agencija Repromaterijal Uvoz Mljekari Proizvodnja mlijeka Iplata poticaja PDV HPA

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]