Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 29.07.2016. 07:30

Brzo se kroz Srbiju približava našem području

Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska inspekcija čekaju zeleno svijetlo Europske komisije o preventivnom cijepljenju protiv bolesti kvrgave kože goveda. Cjepivo je jednim dijelom spremno, dok se drugi dio očekuje ovih dana.

  • 4.508
  • 561
  • 0

Nakon bolesti leukoze, a nakon toga i pojave aflatoksina, koje su proteklih godina nanijele dosta štete proizvođačima mlijeka, govedare sada posebno zabrinjavaju vijesti o tropskoj bolesti goveda kvrgave kože, koja se u susjednoj Srbiji širi prema granici sa našom državom.

Procjenjuje se da bi se u Hrvatskoj mogla pojaviti vrlo brzo, možda već sljedeći mjesec, te da bi na početku mogle biti ugrožene naše najistočnije županije: Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska.

Nakon vijesti o pojavi bolesti kvrgave kože goveda priopćenjem medijima oglasila se Udruga proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije, zanimajući se kada će početi preventivne akcije.

Važno započeti preventivne akcije

Među ostalim ističu da su održali telefonsku sjednicu Upravnog odbora Udruge da vide što bi sami mogli poduzeti "pošto se nitko od institucija u Brodsko-posavskoj županiji nije javno očitovao kao da se to nas i ne tiče. Većina članova Upravnog odbora udruge je za to da se obavi preventivno cijepljenje protiv bolesti kada se bude radila preventiva u Dubrovačko-neretvanskoj, Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji", piše predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije Ivan Klasnić. Kontaktirao je, ističe, županijskog inspektora za veterinarstvo gospodina Damira Agičića, veterinarskog inspektora i Nikšu Barišića iz Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede od kojeg je dobio sljedeću informaciju:

Čeka se zeleno svjetlo Europske komisije

"Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska inspekcija čekaju zeleno svjetlo Evropske komisije o preventivnom cijepljenju protiv bolesti kvrgave kože goveda. Cjepivo je jednim djelom spremno, dok se drugi dio očekuje ovih dana. Cijepljenjem bi se obuhvatilo cijelo područje Hrvatske bez obzira radi li se o susjednim zemljama u kojima je već potvrđena bolest ili ne. Prema riječima inspektora Agičića cijepljenje bi već moglo početi 10. kolovoza, stoga se mole svi da ne stvaraju panika i te da se pričeka odluka Europske komisije."

Gostujući sinoć u Dnevniku Hrvatske televizije pomoćnik ministra poljoprivrede Tomislav Kiš potvrdio je brzo približavanje bolesti kvrgave kože.

Bolest je 250 km od Hrvatske

"Bolest je doista na pragu na nekih 250 kilometara u Srbiji od naše granice, Ministarstvo je još u lipnju pripremilo strategiju kontrole te bolesti, osobito rubnih farmi uz granicu sa Srbijom i Bosnom Hercegovinom", rekao je Kiš. Dodao je da je Ministarstvo težište bacilo na nabavu cjepiva i da će se vjerojatno za desetak dana ići na preventivno cijepljenje čitave populacije goveda koje će financirati država, ali se to još mora dogovarati.

Od doktora veterinarske medicine Marija Bokulića, voditelja okučanske Veterinarske ambulante, Veterinarske stanice d.o.o Nova Gradiška, koja zdravstveno skrbi oko 500 grla goveda na tom području zapadne Slavonije, čuli smo da su veterinari na terenu dobili upute Uprave za veterinarstvo o preventivnom djelovanju i sada se samo čekaju rokovi za početak akcije cijepljenja.

Stručnjaci i stočari nadaju se da će se potrebne preventivne mjere provesti na vrijeme, u protivnom mogle bi nastati velike štete u govedarstvu, osobito u proizvodnji mlijeka, koja je i bez tih opasnosti u vrlo nezavidnom položaju.


Tagovi

Kvrgave kože Ivan klasnić Goveda Damira Agičića Nikšu Barišića Tomislav Kiš Marija Bokulića Preventivno cijepljenje Proizvodnja mlijeka.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.