Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje u svinjogojstvu
  • 17.07.2014. 11:00

Broj svinja smanjen za 50 posto!

Budući da strane proizvođače svinjskoga mesa njihove matične države potiču i podržavaju, usljed nemogućnosti držanja koraka s konkurencijom, domaći proizvođači propadaju

Foto: depositphotos.com, Stramyk
  • 509
  • 144
  • 0

Hrvatskoj se često pridaje epitet zemlje apsurda pa je tako besmislica riječ koja opisuje i stanje u domaćem svinjogojstvu. Danas upravo mi, koji imamo dugogodišnju tradiciju svinjogojske proizvodnje, osobito u kontinentalnim dijelovima zemlje, svinjsko meso uvozimo iz Europe. Samo činjenica da je broj svinja upola smanjen u odnosu na prošlu godinu, već govori dovoljno o tome što uvoz čini domaćem svinjogojstvu.

Svoj dojam o trenutnom stanju, kao i iskustvo na vlastitoj koži, za Večernji list ispričao je Željko Kurkutović, svinjogojac iz Donje Vrbe kraj Slavonskog Broda. Kurkutović je i jedan od većih proizvođača svinjskoga mesa u Hrvatskoj te se može pohvaliti jednom od najmodernijih farmi, u koju je nedavno uložio čak 14 milijuna kuna. I tako osuvremenjenoj proizvodnji prijeti nekontroliran uvoz jeftinog mesa sumnjive kvalitete.

Kurkutović se žali da je krizom osiromašen narod prisiljen kupovati jeftinije, ali da ipak ima onih koji će prije svega izabrati kvalitetu. Vjerni ga kupci spašavaju, ali ovakvo je stanje u stočarstvu i na njegovo poslovanje ostavilo traga pa sada proizvodi dvostruko manje svinja, nego je to činio ranije.

Zbog niske je cijene mesa Kurkutović bio i primoran prekinuti dugogodišnju suradnju s nekima od kooperanata. Iz europskih zemalja naime godišnje uvozimo tri milijuna svinja!

Smatra da se ionako loše stanje u sektoru svinjogojstva produbilo otvaranjem granica ulaskom u Europsku uniju. Iako su neki u Uniji vidjeli spas i napredak, čini se da se za svinjogojce pokazalo upravo suprotno. Budući da strane proizvođače svinjskoga mesa njihove matične države potiču i podržavaju, usljed nemogućnosti držanja koraka s konkurencijom, domaći proizvođači propadaju. Poboljšanju stanja ne doprinosi niti činjenica da u provedbi Zajedničke poljoprivredne politike od 2014. do 2020. godine nisu predviđeni poticaji poticaji za svinjogojstvo.

Proizvođači odlučno poručuju da otkupnom cijenom od 10 kuna po kilogramu mesa ne mogu pokriti niti troškove proizvodnje i pitaju se tko će od njih preživjeti još jednu godinu?

Foto: depositphotos.com, Stramyk


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Svinjogojstvo Uzgoj svinja Cijena Svinjsko meso Željko Kurkutović Svinjogojac Uvoz mesa Stočarstvo Europska unija Zajednička poljoprivredna politika


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]