Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest goveda
  • 25.07.2016. 15:00

Bolest kvrgave kože zadnji udarac za stočare?

2.500 slavonskih farmi u opasnosti od neizlječive bolesti!

  • 5.222
  • 264
  • 0

Pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo i sigurnost hrane Tomislav Kiš predvidio je da će bolest kvrgave kože (BKK) - virusna zarazna bolest goveda, pogoditi Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju već krajem kolovoza ili početkom rujna, prema pisanju Glasa Slavonije.

Navodi kako je bolest od nas udaljena oko 300 km i može se u dan pratiti njezino kretanje i brzina koja je dnevno oko 20 km. Bolest se širi vektorima (do sada je dokazan prijenos muhom peckarom, određenim vrstama krpelja i komaraca/komarčića) te izravnim ili neizravnim dodirom bolesnih sa zdravim govedima (slinom zaraženih životinja).

Uskoro i zabrana prometovanja živom stokom

Bolest uzrokuje značajne ekonomske štete jer pogađa većinom krave u vrhuncu laktacije i uzrokuje značajan pad u proizvodnji mlijeka. Česti su sekundarni bakterijski mastitisi, te privremena ili trajna neplodnost.

U Srbiji potvrđena bolest kvrgave kože!

"Pravila su izuzetno stroga - jedna bolesna krava i iskorjenjuje se cijelo stado", upozorava Kiš. Ističe, do dolaska bolesti RH ima dovoljno vremena da se pripremi za cijepljenje stoke, za što je 30.000 cjepiva hitne pošiljke već dopremljeno.

No, cijepljenje povlači za sobom zabranu prometovanja živom stokom, odnosno izvoza u druge zemlje EU. Kiš kaže - najmanje nekoliko mjeseci. Cijepljenje počinje između 8. i 15. kolovoza, a tovljači su zasad protiv toga zbog nemogućnosti izvoza stoke. No, bez cjepiva mogli bi ostati bez cijelih stada.

Bolest se ne liječi!

Sva goveda na gospodarstvu na kojem je potvrđena BKK moraju se usmrtiti na licu mjesta, bez odgode. Posljednja stočna bolest s kojom su se suočili hrvatski stočari bila je plavi jezik, a o BKK javnost jako malo zna. Šteta od nje bila bi golema, zadnji udarac za stočare, kažu proizvođači koji se tješe barem kakvom takvom naknadom države za usmrćenu stoku.

Miroslav Kovač, tajnik udruge Život za Agroklub komentira: "Sada se vidi se da je hrvatsko stočarstvo trebalo temeljiti na razvoju većeg broja malih farmi, a ne nekoliko velikih koji drže i po nekoliko tisuća grla jer ako bolest stigne, tada se uklanjaju cijela stada i na farmama s 10 goveda i s 1000 grla."

Svaku promjenu prijaviti veterinaru!

Kako je za širenje bolesti ključna brzina dijagnosticiranja prvog slučaja bolesti i promptno provođenje mjera, neophodno je svaku promjenu zdravstvenog stanja životinje ODMAH I BEZ ODGAĐANJA prijaviti veterinaru. Na taj način se 90% epidemije može ograničiti na usko područje oko inicijalnog slučaja bolesti.

Stoga se posjednici životinja pozivaju na punu suradnju te da:

  • svaku promjenu zdravstvenog stanja životinja ODMAH I BEZ ODGAĐANJA prijave svom veterinaru ili veterinarskom inspektoru
  • što je više moguće smanje kontakt između vektora i goveda
  • tretiraju objekte u kojima se drže životinje registriranim insekticidnim sredstvima, a životinje repelentnim sredstvima, prema uputi proizvođača
  • na svojim gospodarstvima mogućnost razvoja vektora svedu na najmanju moguću mjeru

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane pripremila je korisne informacije o bolest koje su dostupne na webu Uprave.


Tagovi

Bolest kvrgave kože Bolest goveda


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]