Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Schaumann Agri d.o.o.
  • 24.07.2014. 11:40

Bez svježih žitarica u hranidbi životinja

Sa Schaumasil Supra NK ne trebate čekati sa primjenom svježih žitarica, već smjesu možete izmješati odmah po tretiranju!

  • 1.277
  • 39
  • 0

U hranidbi svinja žitarice zauzimaju glavno mjesto, ali se ne mogu primijeniti odmah nakon žetve, zbog zdravstvenih poremećaja, već nakon što su odležale u skladištima. Žitarice su glavne komponente u smjesama za krmače, prasad i tovne svinje. Najviši su njihovi postotni udjeli u smjesama.

Upotreba pšenice, ječma i drugih žitarica, kao važnih dijelova smjesa za svinje, leži u glavnoj pretpostavci, a to je njihovo usitnjavanje odnosno u strukturnim promjenama zrna žitarica (npr. srednje fino mljevenje). Ono pak ovisi o različitosti obrade tj. tretiranjima, štetočinama na polju i u skladištu, na različitim područjima i u različitim fazama zriobe, zbog čega mogu nastati zdravstveni poremećaji ili smanjeni rezultati proizvodnje u svinjogojstvu.

U očekivanju "procesa znojenja"

Sa žetvom žitarica još uvijek nisu svi procesi u zrnu završeni. Tijekom prvih dana i tjedana po žetvi, žitarice naknadno dozrijevaju, naročito na bazi različitog nivoa postignute zrelosti, protiču više ili manje intenzivni procesi odlaganja hranjiva u zrna, vođeni enzimima. Naknadna zrioba u osnovi znači da se oslobađa voda uslijed veće finoće čestica i da se zrno "znoji". Zrno izlučuje ugljični dioksid i vodu. Istovremeno dolazi do preobrazbe hranjiva i rezervnih tvari.

Već više od dva desetljeća eksperti za hranidbu zabilježili su da, u takozvanom "procesu znojenja", leži smanjeni hranidbeni potencijal žitarica. Takvom hranidbom možemo računati s probavnim poremećajima, iz čega slijedi pad proizvodnosti. Prema "svježim" žitaricama su naročito osjetljive svinje i konji. Istraživanja u praksi potvrdila su npr. zdravstvene poremećaje hranidbom svježe požnjetom raži. Znanstvenici iz Dumersdorfera su proveli istraživanje na prasadi u odgoju, koja je hranjena svježom raži i onom odležanom nakon žetve.

Sa hranidbom krenuti kada je 85 % suhe

tvari u nemljevenom i odležanom zrnu.

Rezultat: kod hranidbe sa svježom raži ustanovljena je između ostalog značajno povećana mikrobiološka aktivnost u želucu i tankom crijevu prasadi. Posebno kod mlađih kategorija, ali i kod starijih svinja, pojačavaju se poremećaji u probavi i resorpciji, u slučaju da se preopterete enzimskim procesima u naknadnom sazrijevanju žitarica sa internim procesima pretvorbe hranjiva (u tijelu životinja) - naslojavanje procesa. Ovo su potvrdila i iskustva iz trećeg kvartala proteklih godina. U tom periodu su veterinari u praksi sa nekih područja izvijestili o neočekivanom povećanju abortusa kod krmača. Tada su prepoznali jasnu poveznicu sa hranidbom svježim žitaricama majčinskih životinja. U zdravim stadima kod 100 suprasnosti događa se jedan abortus. Kod povećanja stope abortusa preporučena je posebna pažnja i posebni postupci. U jednom priručniku austrijskih veterinara navedeno je iduće: "Iskustva su pokazala da 70 % svih abortusa ili fetalnih ranih gubitaka ne spadaju u kategoriju infektivnih poremećaja plodnosti ili u sezonom uvjetovanih poremećaja plodnosti.". Trošak jednog abortusa procjenjen je na 500 eura. Preporučene analize za razjašnjenje mogućih uzroka koji nisu infektivne naravi za prekide bremenitosti kod krmača trebaju obuhvatiti i kontrolu kvalitete krmiva. Pažnju treba obratiti naročito pretragom smjesa na mikotoksine za krmače u čekalištu.

Gornji udjeli različitih žitarica u hranidbi svinja

Redom su u tablici navedene vrste žitarica (gore prema dolje: ječam, pšenica, raž, tritikale, zob, kukuruz-zrno) i njihovi maksimalni udjeli (u %) s slijeva na desno: krmače (suprasne/dojne), prasad i tovne svinje.

Sa Schaumasil Supra NK, ljudima i strojevima prijateljskom propionskom kiselinom, ne trebate čekati sa primjenom svježih žitarica. Smjesu možete izmješati odmah po tretiranju, bez ograničenja 30 % (Tablica). U žitaricama se prekidaju enzimski procesi i nema "znojenja". Dokazano u praksi.

Vaš Schaumann!

Izvor: Bauernzeitung, lipanj 2014.


Tagovi

Schaumann Agri Svježe žitarice Smjesa za svinje Probavne smetnje Proces znojenja zrna Suprasnost Bremenitost Poremećaj plodnosti Schaumasil Supra NK


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.