Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Banić
  • 21.06.2016. 16:30

Baniću je poljoprivreda život i budućnost!

Najmlađi profesionalni poljoprivrednik (ratar, stočar, proizvođač mlijeka i mesa, jaja od koka hrvatica.) te uspješni farmer Bože Banić (20) iz Otoka Dalmatinskog kod Sinja priželjkuje i što bržu realizaciju svojih projekata poput obnove štale, proširenja stada goveda, veće proizvodnje mlijeka, proširenja jata kokoši hrvatica te izgradnje male obiteljske mljekare i sirane u sklopu svog OPG-a Banić.

  • 4.241
  • 609
  • 0

Odlučivši se za poljoprivredu Bože Banić (20) iz Otoka kod Sinja je nastavio tradiciju svojih predaka u ratarstvu i stočarstvu (proizvodnji žitarica, mlijeka i mesa), povrćarstvu, ali se dokazao i u uzgoju kokoši hrvatica te proizvodnji jaja.

Od povrća najviše proizvodi krumpire, rajčice, paprike, kapulu i češnjak, zelenu salatu, kupus, grašak, u čemu mu je majka Marija koja ujedno uređuje vrt i okućnicu, desna ruka. Riječ o najmlađem profesionalnom poljoprivredniku i farmeru ne samo u dalmatinskom zaobalju, koji u proizvodnji zdrave hrane posebice mlijeka i mesa, vidi budućnost. Voli reći kako je poljoprivreda njegov život!

Od jutra do mraka na traktoru

Bože je vjerojatno i najmlađi osnivač i uspješni voditelj OPG-a "Banić", a tek na prvi pogled može se zaključiti kako se radi o iznimno vrijednom momku koji dane, radeći od zore do mraka, provodi na traktoru u Sinjskom polju orući, sijući, okopavajući, koseći, žanjući, berući plodove; čuvajući krave na pašnjacima u blizini Cetine i dogoneći ih u štalu, obavljajući mužnju.

Taj mladi otočko-cetinski poljoprivrednik odnosno ratar, proizvođač mlijeka i mesa te kokošjih jaja, kaže kako s prijateljima navrati i u kafić gdje s njima ostane dok popije kavu ili sok. Ističe da mu nikada nije dosadno dodajući kako bi mu bi mu dan bio kratak kada bi imao 36 sati u što smo se i mi uvjerili ovih dana kada smo ga posjetili. Zatekli smo ga kod krava na izdašnim pašnjacima u Sinjskom polju kod Cetine i Bože je rado pristao na razgovor za Agroklub.

Gospođa Marija Banić sa svojim sinom Božom u dvorištu obiteljske kuće te uz stabla trešanja, jabuka

"Od malih nogu sam zaljubljen u poljoprivredu, domaće životinje uglavnom goveda, zahvaljujući pokojnom ocu Juri s kojim sam, još kao dječak, čuvao krave na pašnjacima u Sinjskom polju i na obroncima Kamešnice. Tako sam poslije svoga oca nastavio bogatu tradiciju u obitelji uzgajajući stoku, proizvodeći mlijeko i meso, žitarice.

Zaljubljenik u goveda od malih nogu

Najprije sam registrirao svoj OPG Banić u čemu su mi pomogli majka Marija i dvojica braće, makar se oni ne bave poljoprivredom jer ih ona ne zanima. U sklopu svog OPG-a imam, obrađujem 43 hektara zemljišta u Sinjskom polju - oranica, pašnjaka, livada - sve 1/1 i nemam problema s primjenom Zakona o zemljištu. Na svojoj farmi imam stado od 15 krava, a uskoro će ih biti još toliko. Moj je OPG ipak prepoznatljiv po proizvodnji kvalitetnog mlijeka i mesa, te uzgoju koka hrvatica (180) i proizvodnji jaja", ističe Bože Banić.

Naglašava kako je ove godine u Sinjskom polju kukuruzom zasijao 3,5 ha oranica koliko i ječmom, oko 5 ha lucernom, oko 2 ha zobi te će svih žitarica proizvesti oko 55 tona, a mlijeka će prodati više od 40.000 litara, što je itekako značajno za dalmatinske prilike. Očekuje kako će mu proizvodnja idućih godina biti još veća. Inače, njegovo stado goveda po cijele dane pase na otvorenome u čistoj prirodi, na predjelima bez imalo industrije, odnosno na ispaši u Sinjskom polju uz rijeku Cetinu, ali i u kraškim predjelima Kamešnice. Krave su mu na vezu samo tijekom noći i dok ih muze.

Kvaliteta mlijeka je veća kada krave pasu aromatično bilje

"Moje muzne krave se ne hrane u štali, na vezu, iako bi mi tako bilo lakše raditi oko njih, nego u prirodi na otvorenome gdje za njima moram trčati te ih čuvati, ali nađu sve što im je potrebno. Svake godine u jesen krave izgonim na ispašu na obronke Kamešnice, što ću učiniti i ove godine, gdje pasu kvalitetniju travu u čistu kraškom prostoru. Također pasu i aromatično bilje na livadama, u docima i škrapama. Tako im je mlijeko kvalitetnije, ukusnije pa bi se moglo nazvati ekološkim proizvodom, što je za mene unosnije, isplativije.

Mladi ratar i proizvođač mlijeka mesa Bože Banić - zaljubljenik u posao koji obavlja

Sada dnevno u prosijeku proizvodim oko 120 litara, a ne tako davno te su količine bile oko 300 litara. Toliku proizvodnju ću što prije vratiti kada proširim stado muznih krava. Mlijeko mi otkupljuje Mljekara-Sirana Puđa po cijeni od 2,80, 2,90 kn za litru. Inače, Općina Otok me potiče s 50 lipa po litri mlijeka, a imam i državnu potporu jer sam u sustavu krava + tele. Tako je ukupna prodajna cijena moga mlijeka 3,80 kn/l pa sam zadovoljan, što se toga tiče. Sredstva mi se isplaćuju dvaput godišnje (krajem veljače i u lipnju) - redovito i uredno pa je i to još jedan korak sigurnosti u poljoprivrednoj proizvodnji", tvrdi Bože Banić.

Školovan za drvodjeljca, bavi se i kokošima hrvaticama

Naglašava kako ga je poljoprivredi najviše privukla tradicija i ljubav, i to, baš u vrijeme kada se tom djelatnošću bilo teško baviti i kada su joj mnogi okrenuli leđa. Ističe kako je tada njegova ljubav prema stočarstvu bila jača od svega, iako se školovao za drvodjelca.

Božine koke hrvatice

"Na samom početku sam se odlučio za ratarstvo odnosno proizvodnju kukuruza, ječma, zobi; zatim za proizvodnju mlijeka i mesa. Ljubav prema poljoprivredi stekao sam od svog pokojnog oca Jure, ali je utjecala i tradicija koju slijedim, čime se ponosim. Moj se otac oduvijek bavio uzgojem krava koje sam s njim čuvao, ali odlazeći i na sajmove odnosno stočne pazare; bavio se i proizvodnjom mlijeka.

Oca pratio u stopu

Tako sam se, još kao dječak, nagledao krava, bikova, magaraca, konja, koza, ovaca. Oca sam pratio u stopu te zavolio domaće životinje, posebice krave i teliće, dakako i pamtio što on radi, čiji su mi savjeti dragocjeni. Slijedim ga koliko god mogu pa se i ne treba čuditi što tako volim uzgajati krave te proizvoditi mlijeko i meso, ali i žitarica. Imam svu poljoprivrednu mehanizaciju kojom sam upravljam", upoznaje nas Bože Banić, najavljujući tek dio svojih projekata:

Na pašnjaku

"Moja je farma goveda u fazi širenja na 20 muznih krava, sedam, osam junica i dva bika; ukupno 30 grla. Proširit ću i jato koka hrvatica na 500 ili 700 komada, te proizvodnju jaja. Tu su i moji novi projekti eko hrane poput izgradnje male obiteljske mljekare i sirane za koju već uređujem prostor u prizemlju obiteljske kuće.

A što se tiče budućnosti poljoprivrede i poljoprivrednika na selu, samo treba puno raditi i investirati, dakako i osigurati tržište, bez konkurencije proizvoda iz inozemstva. Osim mlijeka i mesa, te spomenutih žitarica, proizvodit ću još i povrće, sir. Inače, moj je OPG Banić prepoznatljiv po kvaliteti mlijeka i mesa, ali i radu, redu, uspjehu, izvršavanju obveza; dakle u svemu. I prije smo sirili, ali to je bilo nešto malo, no sada imamo bolje uvjete i za tu proizvodnju."

Nema plemenitijeg posla

Dodaje kako su mu najteži problemi vezani za reguliranje zdravstvenog i mirovinskog osiguranja te da mu nikako ne idu na ruku administracija i porezna uprava. Što se tiče novog Ministarstva poljoprivrede i njegovih resora, Banić tvrdi kako je ono neusporedivo lošije u odnosu na prijašnje, od kojeg gotovo ništa ne očekuje. Dokazuje kako je Ministarstvo poljoprivrede s ministrom Jakovinom bilo bolje od sadašnjega, jer su njegovi resori imali više razumijevanja za poljoprivredu i poljoprivrednike te njihove proizvode.

Banić i njegova krava u štali

"Što se tiče nekih poticaja, isplata, to sada ide na kapaljku, jer katkada daju tek po 500, 1000 kuna, a poljoprivrednici ne znaju koliko im se ukupno isplatilo sredstava, zašto i kako, jer nemaju evidencije o tome. Što se tiče mojih vršnjaka, mnogi mi se dive kako to mogu sve raditi i izdržati, a neki se i čude. Ja se samo nasmiješim, ništa ne komentiram, jer im je poznato da volim poljoprivredu koja je moj život i budućnost.

Jakovina je imao više razumijevanja

Samo im kažem: pa kud ćete plemenitijeg posla od poljoprivrede, proizvodnje eko hrane, posebice domaćeg mlijeka, mesa, jaja od koka hrvatica. I oni su svjesni kako u ovoj državi nema drugog izbora za mlade ljude, nego prihvatiti ono što im se nudi pa valja samo raditi i šutjeti", poručuje Bože Banić.

Priča o 20-godišnjem poljoprivredniku Baniću iz Otoka, općinskog središta, je u svakom slučaju poučna, tim više što je rano ostao bez oca te se brzo osamostalio u poslu. Priželjkuje što bržu realizaciju svojih projekata u poljoprivredi - na proširenju stada goveda, većoj proizvodnji mlijeka i mesa, proširenju jata koka hrvatica na 500-700 komada i povećanoj proizvodnji jaja; izgradnji male obiteljske mljekare i sirane, proizvodnji žitarica i povrća.


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivreda Proizvodnja žitarica Mlijeka i mesa