Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć mljekarima
  • 19.03.2016. 16:25

3.500 mliječnih krava završilo u klaonicama

Ako se ne poduzmu hitne mjere koje će zaustaviti pad proizvodnje, mljekari bi mogli biti gurnuti u propast. Zbog toga je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić uputio pismo na nekoliko različitih državnih adresa.

Foto: Pixabay
  • 1.095
  • 232
  • 0

Drastično smanjenje cijene mlijeka na području svih pet slavonskih županija, u Osijeku je za radnim stolom okupilo proizvođače i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Ako se ne poduzmu hitne mjere koje će zaustaviti pad proizvodnje, mljekari bi mogli, poručeno je sa sastanka, biti gurnuti u propast.

Zbog toga je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić uputio pismo na nekoliko različitih državnih adresa, od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Tihomira Oreškovića do resornog ministra Davora Romića i Branka Hrga, predsjednika Odbora za poljoprivredu u Hrvatskom saboru. U njemu traži žurnu i prioritetnu isplatu izravnih potpora proizvođačima mlijeka odmah po prihvaćanju državnog proračuna.

Prvi su na redu mljekari

Istovremeno se traži i žurna isplata pomoći mliječnom sektoru odobrena iz EU, kao i Odluka hrvatske Vlade o prepuštanju PDV-a u cijeni mlijeka mljekarima te jasna i transparentna provedba ugovornih odnosa na hrvatskom tržištu mlijeka na način utvrđen Uredbom EU 1308/2013.

U navedenom pismu kojega potpisuje osječko-baranjski župan Šišljagić navodi se kako svih pet slavonskih županija vlastitu proizvodnju temelji na poljoprivredi, sektoru mlijeka i mesa pa se svi poremećaji u toj proizvodnji odražavaju kroz negativne ekonomske pokazatelje, indeks razvijenosti pojedinih područja, ali na sam nestanak poljoprivrednih proizvođača.

3.500 mliječnih krava završilo u klaonicama

Samo u posljednjih mjesec dana, iznijeli su na tom sastanku predstavnici udruga, na ovom području nestalo je oko 70 proizvođača, a oko 3.500 krava iz proizvodnje mlijeka odvedeno je u klaonice.

Zbog važnosti problema jako osjetljivom sektoru poljoprivredne proizvodnje, Šišljagić moli da se žurno poduzmu predložene mjere kako bi se ublažio drastičan pad cijene mlijeka i pokušalo barem donekle ublažiti negativno poslovanje svih proizvođača mlijeka.

Foto: Pixabay


Tagovi

Mlijeko Cijena Drastično Pad Vladimir Šišljagić Osječko-baranjska županija Župan Obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva Proizvođači Državni proračun Isplata Potpora


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.