Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 31.12.2016. 09:00

Zaustavit ćemo ruralni egzodus gastro ponudom

Ispred Didinog konaka, smještenog na dlanu Kopačkog rita stoji voditelj imanja, Viktor Tašić koji ugostiteljsko-turistički objekt snabdijeva poljoprivrednim proizvodima od lokalnih proizvođača, a dobio je i potporu županije!

  • 4.453
  • 631
  • 0

Osnovna karakteristika ruralnog turizma jest zaustavljanje ruralnog egzodusa i davanje većeg značenja tradiciji i baštini. Uzimajući to u obzir, Osječko-baranjska županija je kao najrazvijenija županija u području Slavonije postala tržišno prepoznatljiva i razmjerno uspješna turistička destinacija.

Strateški ciljevi u razvoju Osječko-baranjske županije su održivi razvoj i unaprjeđenje prostora, razvoj konkurentnog gospodarstva, a jedna od značajnih mjera u razvoju konkurentnog gospodarstva je razvoj kontinentalnog turizma.

Županija dala potpore za oživljavanje turizma

Razgovarali smo s jednim od podnositelja prijave za ulaganja u autohtonu eno i gastro ponudu na području Osječko-baranjske županije, za čiju je svrhu Županija osigurala 25.000 kuna potpora za šest korisnika.

Povećanje smještajnih kapaciteta

Ispred Didinog konaka, smještenog na dlanu Kopačkog rita priča voditelj imanja, Viktor Tašić koji ugostiteljsko-turistički objekt snabdijeva poljoprivrednim proizvodima od lokalnih poljoprivrednih proizvođača, a što izravno pridonosi razvoju i povećanju njihove konkurentnosti te poticanju autentične lokalne kuhinje. Temeljem podnošenja prijave za dodjelu potpora za ulaganja u autohtonu eno i gastro ponudu na području Osječko-baranjske županije u 2016. godini ostvario je potporu u iznosu od 5.000 kn, a smatra kako je to dobar početak.

S kojim smještajnim kapacitetima raspolažete?

Kao predstavnik Didinog konaka čast mi je reći da imamo restoran, pansion s 25 soba, tri apartmana, vinski podrum i sjenicu. Uzimajući u obzir da smo posljednje tri godine (uspješno) dostupni s restoranom i apartmanima, ovogodišnji rujan je zabilježen kao mjesec inovacija. 01.09. smo krenuli s pansionom i 25 soba u funkciji sa smještajem do 70 ležaja. Zahvaljujući tome, možemo se pohvaliti s dobrim porastom posjeta i prihoda, a to je za nas koji smo prije imali samo tri apartmana (zbog čega nismo mogli postići puno), znakoviti pomak.

Olakšan težak početak u agroturizmu

Bogata gastro autohtona ponuda

Što biste, osim smještaja, posebno istaknuli?

Domaću hranu i domaći ambijent. Kada govorimo o opremanju i pansionima, bitno je napomenuti da je sve na visokom nivou. Apartmani imaju internet, klimu i televizor te sve ostalo potrebito modernom turistu koji želi proživjeti turizam doživljaja. Svaka soba ima svoje kupatilo, te smo time podigli cijelu priču na jednu veću razinu. Gastronomska ponuda obogaćena je darovima prirode nesebičnoga šumskog carstva niklog i dozrelog pod zlatnim sunčevim zrakama. Veselje nepcu priuštiti će originalni fiš paprikaš začinjen poznatom kopačevskom mljevenom paprikom kao i šaran u rašljama, specijalitet ovoga kraja.

Suradnja s lokalnim OPG-ima

S koliko domaćih proizvođača surađujete i ima li mjesta za još nekog?

Surađujemo s pet-šest domaćih proizvođača, s vinarima i proizvođačima sira iz Baranje, te, naravno, neizostavnim proizvođačima kulena, kobasice i čvaraka. Uvijek dođe netko novi koji se može uzeti ako odgovara ponudom.

Osim lokalnog stanovništva, iz kojih zemalja Vam dolaze stranci?

Dolaze nam turisti iz Švicarske, Njemačke, Austrije i Slovenije, ali većinom nas posjećuju lokalni gosti te gosti iz Zagreba, Rijeke, Istre i Dubrovnika.

Na koje ste probleme naletjeli u početcima koji su za sve najteži?

Birokraciju. Sve se dugo čeka. Bilo je previše papirologije.


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]