Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transformativni turizam
  • 27.12.2016. 13:30

Turizam svijesti je ono što nas čini održivim

U okviru 2. kongresa eko i održivog turizma koji se održavao prošlog tjedna u Zagrebu, dr. Irena Ateljević je u svom predavanju ukazala na alarmantno stanje svjetskih eko sustava, te kako se transformativni turizam pokazuje kao potencijalno moćan katalist koji pomaže stvaranju održivijeg svijeta.

  • 2.540
  • 357
  • 0

U okviru 2. kongresa eko i održivog turizma koji se održavao prošlog tjedna u Zagrebu, dr. Irena Ateljević je u svom predavanju (baziranom na institutskom znanstvenom projektu Trans-Tourism koji se bavi proučavanjem transformativnom ulogom u 21-om stoljeću, a koji je financiran od strane Hrvatske zaklade za znanost) ukazala na alarmantno stanje svjetskih eko sustava te kako se transformativni turizam pokazuje kao potencijalno moćni katalist koji pomaže stvaranju održivijeg svijeta.

Cilj projekta je, tvrdi dr. Ateljević, proučiti moguću preobražajnu ulogu turizma u stvaranju odgovornijeg društveno-gospodarskog sustava te razviti modele turističke prakse koji će potaknuti takvu njegovu ulogu. Znanstveni projekt traje od studenog 2014. godine do studenog 2018. godine.

Stvaranje globalne platforme za nositelje promjena u turizmu!

"Neizostavno je stvaranje globalne platforme za nositelje promjena u turizmu i kroz turizam, koja bi trebala dati veću vidljivost transformativnom pokretu.

Osviješteni turisti traže osobni razvoj!

Rezultati istraživanja pokazali su kako se transformacija odvija kroz tzv. nove i osviještene turiste koji traže osmišljena putovanja koja im omogućuju osobni razvoj, dok, također, istodobno traže ponuđače turističkih usluga koji posluju etički, odgovorno i kao takvi su uronjeni u lokalnu zajednicu.

Transformaciju prevode kulturni kreativci!

Transformaciju prevode tzv. kulturni kreativci. Termin je došao od britanskog povjesničara koji je gledao rast i pad civilizacija na svijetu, a koji tvrdi da su svaku kulturu i civilizaciju promijenili tzv. kulturni marginalci ili kulturni kreativci. Upravo ti kulturni kreativci današnjeg doba pokazuju tzv. nove vrijednosti, a ono što je njima bitno je predanost održive budućnosti, altruizam, osobni rast, samorealizacija, duhovnost, ekološka održivost, pozitivne društvene vrijednosti, empatija i autentičnost. Sve više tržišnih agencija uočavaju da je upravo to jedan novi potrošač i novi stanovnik

Činiti dobro, je dobro i za biznis!

Takvi turisti uslijed turističkih iskustava često i sami mijenjaju svoje stavove te pri povratku kući traže mogućnosti smislenog rada i djelovanja u svom okruženju. Oni često postaju i sami ponuđači novog osviještenog turizma jer istraživanje ukazuje da činiti dobro je dobro i za biznis, što ilustrira da transformativni turizam nema samo jaku društvenu nego i ekonomsku moć održivog razvoja za budućnost.

Turizam jedina stvar čija nas kupnja obogaćuje

Mi proživljavamo jednu od najvažnijih fundamentalnih promjena u povijesti: Promjene u samoj vrijednosnoj strukturi Zapadnog društva. Nema ekonomije, političke ili vojne snage koje se mogu usporediti sa snagom promjene svijesti. Namjerno mijenjajući sliku stvarnosti, ljudi mijenjaju svijet. Ako smo svi počeli prepoznavati dublja značenja turističkog potencijala, turizam može postati lider u nastajanju brižnog i svjesnog globalnog gospodarstva.

Ovaj novi koncept bazira se na etičnim i održivim principima te promovira vrijednosti poput mira, prijateljstva, poštovanja i ljubavi prema životu kao osnovi turističke prakse. On zahtijeva suživot, odgovornost, međusobno poštovanje i prijateljstvo izmedu turističke industrije i njezinih korisnika s prirodnim i kulturnim naslijeđem. Svjesni turizam je dinamički koncept koji je živ i u konstantnom razvoju. Predstavlja iskustvo davanja i primanja", objašnjava dr.sc. Irena Ateljević čije je predavanje zaintrigiralo nazočne na kongresu.


Tagovi

Irena Ateljević Turizam Transturizam 2.kongres eko i održivog turizma


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.