Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatna Greda
  • 27.11.2016. 10:30

Spavanje u šumi i u društvu divljači

Carstvo srna, jelena, košuta, divljih svinja i mnogih drugih životinja. No, to više nije samo lokalni projekt nekoliko entuzijasta. Danas je ta tzv. Kuća u prirodi Zlatna Greda dobitnica nagrade "Najuspješniji projekt održivog turizma u 2016. godini".

  • 2.739
  • 305
  • 0

Put od Luga, ili Lasko kako se kaže na mađarskom jeziku, kreće se prema Tikvešu. Mnogima poznatom kao lovištu nekadašnjeg jugoslavenskog diktatora. No, put kroz gustu šumu i pašnjake u kopačkom ritu vodi do Zlatne Grede. Nekadašnja pustara. Danas napuštena. Bez stanovnika. Tu je jedna radna jedinica javnog poduzeća Hrvatske šume i to je to. No, među ruševinama ima prekrasno zdanje nekadašnje Upravne zgrade te radne jedinice. Fantastično uređene. Idiličnog izlgeda.

Restoran, prijemna kancelarija, sobe s mnogo kreveta, apartmani s manje ležajeva, ali i sobe sa i bez svoga sanitarnog čvora. Dio soba je, naime, hostelskog tipa i imaju zajedničke toalete na etaži, odnosno u potkrovlju glavnog objekta. Prekrasan turistički objekat u šumi, u blizini Dunava, rukavaca, rita.

Promovirana Zlatna Greda

Carstvo srna, jelena, košuta, divljih svinja i mnogih drugih životinja. No, to više nije samo lokalni projekat lokalne udruge i nekoliko entuzijasta. Danas je ta tzv. Kuća u prirodi Zlatna Greda dobitnica nagrade Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma i Hrvatske gospodarske komore "Najuspješniji projekt održivog turizma u 2016. godini".

Zlatna Greda više nije pusta

To je bio i pravi razlog našeg dolaska jer je udruga Zeleni Osijek u tom ugostiteljsko-smještajnom objektu u srcu Kopačkog rita u općini Bilje organizirala promociju priznanja koje je samo jedno u nizu od onih koja potvrđuju da su i Kuća u prirodi i općina Bilje projekti vrijedni pažnje cijele zemlje.

Dobitnica prestižne turističke nagrade

Ili kako je rekao direktor Turističke zajednice Osječko-baranjske Antonio Sobol, on i biljska direktorica TZ-a Danijela Mihaljević ove godine na Bolu na otoku Braču "osjećali su se predivno i jako ponosno". Ovu, sada već vrhunsku turističku destinaciju predstavili su Jasmin Sadiković, predsjednik udruge Zeleni Osijek, ali i Dinko Pešić, voditelj agencije koji nam je pokazao kako je sve to izgledalo, kako je nastajalo, kako je postalo jedno od najinteresantnijih i najprivlačnijih destinacija održivog turizma. U Zlatnoj Gredi na promociji bila je i Snježana Brzica, pomoćnica Ministra turizma, kao i Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za upravljanje turističkom destinacijom HTZ-e.

Ima i životinja

Snježana Barić Šelmić iz Zelenog Osijeka i KUP-a Zlatna Greda ispričala nam je kako je u samo nekoliko mjeseci, nakon što je tri godine obnavljana, jer je bila potpuno zapuštena, nastalo odlično izletište koje nudi pustolovne i aktivne sadržaje za ljubitelje prirode. Vožnja kanuima, kontatk s divljim životinjama, jahanje, uživanje u jedinstvenom adrenalinskom parku, team building, škole u prirodi, manifestacije, rođendani, hiking fotosafari u Kopačkom ritu, i slično.

No, boravak u srucu dunavskih poplavnih šuma je neizmjerno iskustvo. Svoje oduševljenje ovim objektom nije krio ni britanski princ Charles koji je ovaj Ekocentar posjetio ove godine. Nakon razgledavanja soba saznali smo i da može primiti cijeli autobus turista, a da sada cijela općina Bilje broji gotovo 400 kreveta što je prilično respektabilan broj.


Fotoprilog


Tagovi

Zlatna greda Kopački Rit Bilje Šuma Divljač Zeleni Osijek Srna Košuta Jelen Divlja svinja Snježana Brzica Antonio Sobol


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.