Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dalmatinska zagora
  • 23.09.2015. 07:35

S vodom će u Zagoru doći i ruralni turizam!

Uz osigurano navodnjavanje, proizvodnja zdrave hrane u Dalmatinskoj Zagori bi mogla zadovoljiti sve potrebe tijekom turističke sezone.

Foto: depsoitphotos.com, re_bekka
  • 1.534
  • 148
  • 0

Okrenuta tradicionalnoj proizvodnji, Dalmatinska zagora je pravo izvorište zdrave hrane. Od vinograda do maslinika i povrća, sve se uzgaja prirodnim stajskim gnojivom, a u zaštiti biljaka herbicidi se i ne koriste.

Jedino u vinogradima po starom tradicionalnom običaju koristi se modra galica i sumpor. Sve ostalo raste prirodno i zdravo.

Oaza za ispašu pčela

Jedina novina je da se, ovisno od mogućnosti, polja navodnjavaju, bilo tekućom vodom ili izgradnjom čatrnja. Kako se nasadi ne truju, Zagora je i prava oaza za ispašu pčela. Stoga i mnogi pčelari sa otoka i drugih dijelova Lijepe Naše dovode svoje pčele na ispašu u Dalmatinsku zagoru. Bilje mediteranskog podneblja - kadulja, drača, vrisak, poljsko cvijeće i drugo ljekovito bilje, prava je sirovina od koje radišne pčelice proizvode zdrav i veoma ljekovit med.

Kada bi se malo više vodilo računa i poboljšali uvjeti navodnjavanja polja u zagori, težaci bi povećali proizvodnju takve hrane i na našim tržnicama bi poglavito u vrijeme turističke sezone zdrave hrane bilo na pretek. Obzirom na skromniju kupovnu moć, naši građani često povrće kupuju u raznim trgovačkim lancima gdje je povrću niža cijena, ali i sumnjive kvalitete.

Stimulirati proizvodnju

Da se i tu nešto promijeni građani bi se sve više kupovali nešto skuplju, ali i kvalitetniju i zdravu hranu. Kada bi vlast u lokalnim zajednicama imala više razumijevanja i osjećaj potrebe stimulirati takvu proizvodnju, dostatno bi bilo u Zagoru dovesti tekuću vodu i na taj način osigurati navodnjavanje proizvodnja zdrave hrane u Dalmatinskoj Zagori bi mogla zadovoljiti sve potrebe tijekom turističke sezone.

O tome najbolje svjedoči Ljubitovačka udruga proizvođača češnjaka jedini naš predstavnik u međunarodnom pokretu Slow Fooda. Njima je najveći nedostatak nedovoljna količina vode kako bi proizvodnju mogli povećati i podmiriti sve potrebe češnjaka.

Foto: depsoitphotos.com, re_bekka


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Dalmatinska Zagora Ispaša Pčele Slow Food Ljubitovac Češnjak Trgovački lanci Turistička sezona Med Modra galica Vinograd Sumpor Navodnjavanje Stajsko gnojivo Zaštita biljaka


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić