Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Tomislav Matijaš
  • 26.04.2015. 17:15

Razvoj agro turizma stvara preduvjete za mlade

Uzgajaju vlastito zdravo povrće, voće, a uzgajaju i ovce kako bi mogli ponuditi pravu dalmatinsku janjetinu. Proizvode vlastite suhomesnate proizvode, pršut, pancetu te ih nude gostima kojih je kod njih velik broj u sezoni.

  • 982
  • 428
  • 0

Potpisom Deklaracije o razvoju ruralnog turizma u Hrvatskoj je učinjen ogroman korak u unapređenju turizma uopće, a time i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva. Kao u kontinentalnoj Hrvatskoj, tako i u dalmatinskom zaleđu niče svakim danom po neko obiteljsko gospodarstvo, koje se pored svoje redovite djelatnosti, poljodjelstva, počinje baviti i seoskim turizmom. Ovo je posebno interesantno za mlađu populaciju koja bolje shvaća potrebe današnjeg turizma, a i u tom pravcu se educira.

U selu Vrsine, općina Marina, posjetio sam jedno takvo obiteljsko domaćinstvo obitelji Tomislava i Gorane Matijaš, koji se već više od 10 godina bave seoskim turizmom. Kako je započeo i što misli o toj djelatnosti, Tomislav je kazao:

Seoski turizam na očevoj zemlji otežan nesređenim propisima

Početak je bio zaista težak. U to vrijeme nisu postojali konkretni propisi o razvoju ruralnog turizmu, tako da su nas tretirali kao najluksuznije hotele i na taj način oporezivali.

"Nije bilo nikakvih poticajnih sredstava, a krediti veoma nepovoljni. Veoma se teško bilo snalaziti u tako nesređenim propisima, dosta složena papirologija, a nitko da ti u tome pomogne. Danas je nešto bolje, ali svi ti propisi i zakoni teško stižu do svih kutova Lijepe Naše, pa se još uvijek dobro ne snalazimo. Mislim da bi bilo dobro kada bi se organizirala predavanja na tu temu pri svakoj općini i na taj način upoznali veći broj zainteresiranih za tu djelatnost. Tada bi se vjerojatno i veći broj mladih ljudi odlučio baviti tim poslom. Sve preduvjete imamo, od zdrave hrane, pića, čistoga zraka, prirode, a što mnogim građanima Europe nedostaje.

Kada sam se odlučio baviti ovim poslom, seoski turizam bio je u začetku. Inače kao djelatnik brodogradilišta nisam imao veze sa turizmom, ali sam gledao kako se on razvija na ovim prostorima i smatrao sam da bi bilo ljepše u mom selu i na očevoj zemlji započeti nešto što bi moglo mojoj obitelji dati bolji, zdraviji i zadovoljniji život, a isto tako i bolju budućnost. Danas se i moje dvije kćerkei školuju u tom pravcu. Jedna studira menadžment, a druga završava srednju turističku školu, pa se nadam da je ovo i za njih sigurna budućnost.

Mornarski dvori su svima drago sjećanje

Kada se sjetim početaka i usporedim sa stanjem kakvo je danas, nije mi žao što sam uložio velik trud i sredstva za bavljenje ovim poslom.

Najveća nagrada mi je što se veći broj gostiju vraća u Mornarske dvore već pet godina za redom. Moja najbolja promidžba je ona koju vrše sami gosti pričajući svojim prijateljima i poznanicima što su sve ovdje doživjeli i kako im je lijepo bilo. Ovo nije posao kojim se može na brzinu steći kapital, ali uz dobar trud, pošten i iskren odnos prema gostima može osigurati pristojan život i mogućnost da školujem moje četvero djece."

Supruga Gorana, koja i pored velikih obiteljskih obveza, zajedno s Tomislavom radi s gostima i priprema razne specijalitete od vlastitih proizvoda. Ona kaže da je najveći dio hrane i pića koje gosti konzumiraju je s njihovih polja.

"Mi imamo vlastito zdravo povrće, voće, razna pića, pa i uzgajamo i ovce kako bi mogli ponuditi pravu dalmatinsku janjetinu. Proizvodimo i vlastite suhomesnate proizvode, pršut, pancetu i drugo. Pored toga pružamo i usluge smještaja jer smo i kuću prilagodili potrebama suvremenog turizma. Sve to doista iziskuje ogroman napor i puno vremena, ali neosporna je činjenica da od toga imamo i koristi.

Zanimljiv posao za mlade

Kada se osvrnem unazad ne znam ni kako su protekle brzo te godine. Čini mi se kao da smo jučer započeli a prošlo je već osam godina. Kada je najpotrebnije, u posao se uključe i moja djeca i svi zajedno nastojimo pružiti gostima sve najbolje. Za sada to i uspijevamo, a o tome svjedoče sami gosti koji nam se redovito vraćaju a isto tako šalju i svoje prijatelje i poznanike. Ponekad jedva stižemo poslužiti sve goste i mnogi od njih veoma rano se najavljuju kako ne bi ostali bez mjesta. Naša sezona započinje već u travnju i završava krajem listopada. Zimski period iskoristimo za pripremu hrane i objekata za sljedeću sezonu, tako da nam za odmor ostaje vrlo malo. Sretna sam što mi i djeca pokazuju interes za ovaj posao i u koliko sve bude u redu imaju osiguran posao i egzistenciju.

Najvažnije je u ovom poslu biti krajnje pošten, iskren i prijazan prema gostu, zadovoljiti njegove potrebe i očekivanja i onda će zasigurno ponovo doći u vaš dom.


Tagovi

Seoski turizam Mornarski dvori Obitelj Matijaš Ovce Sezonsko voće Povrće Turističko obrazovanje Menadžment Smještaj Suhomesnati proizvodi Sezona Inozemni gosti Ruralni turizam


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]