Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Bister
  • 19.08.2015. 14:25

Prva kušaona ulja u Međimurju!

Kušaona bučinog ulja Bister već djeluje u Domašincu, i to u suradnji s Turističkom zajednicom koja im šalje goste.

  • 444
  • 22
  • 0

Ulaganjem u turizam, Međimurska županija bilježi najveći rast noćenja u odnosu na ostale kontinentalne županije. Želja čelništva je da ta brojka za nekoliko godina dosegne iznos od 200 tisuća godišnje.

U Međimurju je uspješno završen još jedan županijski program pod nazivom Turističke potpore u 2014. godini. U četiri godine provođenja ovog projekta, Županija je uložila nešto više od 900 tisuća kuna u 29 različitih turističkih projekata diljem Međimurja.

Ulaganja u turizam

Potpomognuto je sedam različitih turističkih proizvoda, među njima i Adrenalinski park Accredo centra Zasadbreg, Kušaona bučinog ulja Bister (Domašinec), Kušaona vina OPG-a Spomenka Bacinger (Nedelišće), Kovačnica i uljara Biber OPG-a Mirjana Biber (Podturen), uređenje dječjeg igrališta, tematskih putova i obnova preše OPG-a Rajka Dvanajščak (Dragoslavec), a nabavljena je i oprema za ispiranje zlata Sladu d.o.o. (Donji Vidovec). Svi ti projekti iz Proračuna su potpomognuti s ukupno 250 tisuća kuna.

Proizvodnja bučinog ulja privlači turiste

"Kako su na tržištu sve zanimljiviji upravo seoski oblici turizma, sa svojim specifičnostima i ostalim ruralnim čarima, nije bilo teško odlučiti se za potpore, odnosno proširenje postojeće proizvodnje", kažu iz te županije.

Upravo se tom logikom vodila i obitelj Bister, Ivan i Jasmina iz Domašinca, koji se već godinama bave bučinim košticama. Obitelj ima vlastitu proizvodnju bučinog ulja i to na tradicionalan način, raširenu prodajnu mrežu te prepoznatljivost proizvoda koji privlači turiste, kako domaće tako i strane. Svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivica Bister u Domašincu posljednjih je godina u potpunosti oslonio na proizvodnju crnog ulja od tikvinih koštica kojih godišnje ima, što sa svojih njiva, što iz uzgoja petnaestak kooperanata koje je okupio, oko 10 tisuća kilograma.

To znači da se na OPG-u Bister uspije dobiti nešto više od tri tisuće litara kvalitetnog crnog ulja za čiji se plasman ne treba brinuti.

Otvaranje kušaone ulja

Od 2011.godine proširili su poslovanje na tradicionalnu proizvodnju bučinog ulja, koji je i osnovni proizvod tvrtke. Pridržavaju se starog načina prešanja sjemena bundeve kako bi dobili i zadržali vrhunsko bučino ulje. Svježe je prešano te koštice dugo ne stoje.

Koštice peku na tradicionalan način, ali na bučinom ulju i to radi lakše obrade. U ulju nema nikakvih aditiva, primjesa ni boje. Ovaj proizvod od lipnja 2014. posjeduje međunarodni certifikat IFS-a. Njihovo ulje može se naći i u Austriji, Luksemburgu, dijelu Engleske, a pregovaraju i za druge zemlje. Ova bespovratna potpora za projekt Kušaona međimurskog koščičnog bučinog ulja Bister puno im je značila.

Suradnja s Turističkom zajednicom

Kako je projekt započet prošle godine, Kušaona već djeluje u Domašincu, i to u suradnji s Turističkom zajednicom koja im šalje goste.


Tagovi

Kušaonica ulja Turističke potpore Međimurska županija Rast noćenja Kušaona OPG Rajko Dvanajščak Slada Oprema za ispiranje OPG Mirjana Biber


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]