Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tranzitni turizam
  • 20.04.2016. 14:30

Prodaja poljoprivrednih proizvoda uz autocestu

Uz autocestu Zagreb-Lipovac godinama leže neiskorištene mogućnosti prodaje poljoprivrednih i drugih proizvoda i prerađevina lokalnih proizvođača. Primjeri kod odmorišta Stari hrastovi i odmorišta i restorana Turist govore da se na taj način prodaje može pomoći lokalnim poljoprivrednicima, ali i zapošljavanju.

  • 1.710
  • 391
  • 0

U sklopu projekta Pun ceker - kupujmo lokalno nedavno je na odmorištu Stari hrastovi uz autocestu Zagreb-Lipovac otvorena prodavaonica u kojoj se isklučivo prodaju proizvodi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te obrtnika i poduzetnika sa područja Sisačko-moslavačke županije.

U toj prodavaonici nude sokove od aronije, rajčice, jabuke, mrkve, miješani sok od jabuke i cikle, domaći ajvar, pekmeze, džemove, marmelade, domaću medicu, viljamovku, med, orase, sušene buče, žestice, likere, čajeve pa čak i liker od piva.

U ponudi su i vina poznatih moslavačkih vinara među kojima je i poznata autohtona sorta škrlet, vino od kupina, tjestenine, sirevi, salame i kobasice, čokolade iz jedne obrtničke radionice, rukotvorine i nakit Udruge Popovački plet, skulpture. Sve autohtono što svakako može biti zanimljivo putnicima namjernicima i tranzitnim turistima jer na taj način upoznaju jedan kraj Hrvatske. Druga prodavaonica je otvorena u Sisku.

Na odmorištu turist štandovi poljoprivrednih proizvođača

Otvaranje i radnih mjesta

"Putem tih trgovina svim stanovnicima naše županije dostupni su domaći i zdravi proizvodi od dobro poznatih proizvođača s područja naše županije. U okviru projekta zamišljeno je otvaranje još osam trgovina također na području Sisačko-moslavačke županije u kojim bi bile zaposlene osobe s područja naše županije, čime bi se utjecalo i na smanjivanje stope nezaposlenosti koja je na našem području veoma izražena", kaže dipl. ing. Mario Čelan, upravitelj Zajednice proizvođača Sisačko-moslavačke županije, zadruge za proizvodnju, trgovinu i usluge, koja je nositelj projekta i direktor Razvojne agencija Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA d.o.o. koja je sa Sisačko-moslavačkom županijom partner u projektu.

Riječ je svakako o pozitivnom primjeru koji među ostalim omogućuje i otvaranje radnih mjesta i u ovoj situaciji velike nezaposlenosti pruža barem male zapošljavanja mladih: "Do sada nisam nigdje radila do sada, ovo mi je prvo radno mjesto i zbog toga mi taj posao puno znači. Ovo mi je velika šansa da steknem radno iskustvo i da kroz posao osiguram egzistenciju", izrazila je svoje zadovoljstvo Iva Medved, mlada prodavačica u trgovini Pun ceker.

Odmorište Stari Hrastovi

Šansa u otvaranju novih prodajnih punktova

Upravo ova prodavaonica kod odmorišta Stari Hrastovi ono je za što se već godinama zauzima Tomislav Krpina, voćar iz Popovače, proizvođač sokova od jabuka. Želi, kaže, da se mnogo većem broju lokalnih poljoprivrednih proizvođača i obrtnika omogući prodaja njihovih proizvoda na punktovima uz autocestu Zagreb-Lipovac, velikoj prometnoj žili kucavici.

"Naši sokovi nemaju ni umjetna bojila, ni umjetne arome, niti je dodan šećer, znači kakav je sok izašao iz pasterizatora, takav se nalazi u bocama. Niz godine naše obiteljske plantaže su u integriranoj proizvodnji. Mi voće proizvodimo i prerađujemo maksimalno se pridržavajući ekoloških načela. Puno je takvih vrijednih poljoprivrednih proizvoda u našoj županiji koji zavrijeđuju više pozornosti i naših i stranih kupaca i ovakva prodaja uz autocestu je jedan od oblika njihove promidžbe", kaže Tomislav.

Kupujmo lokalno

Smatra da se na ovom jednom prodajnom punktu ne smije stati, tvrdi da se slične prodavaonice mogu otvoriti na svih petnaestak punktova - ugostiteljskih objekata i benzinskih crpki - sa sjeverne i južne strane uz autocestu od Zagreba do Lipovca i da bi to bio dobar gospodarski potez. Zadovoljan je što su proizvođači Sisačko-moslavačke županije naišli na potporu lokalnih i županijskih vlasti. Sa grupom proizvođača predlaže da se ispred prodavaonice na odmorištu Stari hrastovi postave i štandovi za prodaju voća i povrća i drugih proizvoda, čime bi se omogućila još veća prodaja.

I Turist pomaže poljoprivrednicima

Ovdje ističemo i primjer obnovljenog odmorišta i restorana Turist Staro Petrovo Selo. Riječ je o poznatom turističko-ugostiteljskom objektu koji je njegov vlasnik Mato Bilonjić nedavno obnovio i uredio pa je, kaže, to trenutačno vjerojatno najljepši i najfunkcionalniji ugostiteljski objekt takvog tipa u Hrvatskoj i jedan od najljepših u Europi. Uz uređenje samog objekta puno je uloženo i u uređenje okoliša: parkirališta, fontane, malog igrališta za djecu, travnih i cvjetnih površina. Ali, ono što je u ovoj temi najbitnije, na jednom dijelu svoga prostora vlasnik Turista omogućio je prodaju poljoprivrednim proizvođačima, ponajviše voćarima i proizvođačima suvenira koji su poznati u tom kraju. Sa četiri OPG-a potpisao je ugovore i oni ondje legalno prodaju svoje proizvode.

Ideju da se na svim ili većini ugostiteljskih objekata i benzinskih crpki uz autocestu A3 omogući prodaja lokalnim poljoprivrednim proizvođačima i obrtnicima za koju se zauzima Tomislav Krpina i Mato Bilonjić je, kaže, još prije nekoliko godina predlagao čelnicima Brodsko-posavske županije i općinskim vlastima, ali, nažalost, nije naišao na razumijevanje.

Bolje iskoristiti mogućnost tranzirnog turizma

"Naravno, da bi se uz malo više volje i u suradnji sa općinama, gradovima i županijskim vlastima, ali i Hrvatskim autocestama koje su tu najbitnije jer su vlasnici zemljišta na vaćini punktova, sigurno moglo iznaći gospodarski prihvatljivo rješenje. Ali da to ne bude stihijska, nego da se netko, možda neka zainteresirana tvrtka ozbiljno pozabavi organizacijom prodaje na jedan primjeren i civiliziran način po europskim standardima, da ti proizvođači budu primjer korektnosti i poslovnosti, da ih i domaći i strani kupci pamte po odličnim proizvodima, ali i korektnom ponašanju i cijenama.

Obnovljeno odmorište i restoran Turist

U perspektivi i sam planiram otvaranje jednog takvog prodajnog punkta na našem odmorištu na kojemu bi se prodavali proizvodi poljoprivrednika i rukotvorine s područja naše županije", kaže Bilonjić. Ističe, da bi na taj način trebalo što bolje iskoristiti mogućnosti tranzitnog turizma.

"Mi ne otkrivamo ništa novo, treba vidjeti kako to rade u nekim drugim zemljama, mi se uz naše prometnice možemo i moramo predastavljati s autentičnim hrvatskim proizvodima. To bi u svakom slučaju bila značajna pomoć lokalnim poljoprivrednim proizvođačima i obrtnicima, u ovom slučaju iz Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije", ističe Tomislav Krpina, nadajući se da bi se ideja i inicijativa mogle ostvariti na dobrobit svih sudionika.


Fotoprilog


Tagovi

Pun ceker Kupujmo lokalno Stari Hrastovi Mario Čelan Iva Medved Sisačko-moslavačke županije Tomislav Krpina Zagreb-Lipovac Turist Staro Petrovo Selo Mato Bilonjić Tranzitnog turizma.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]