Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani vitezova vranskih
  • 25.08.2015. 15:40

Oživljavanje sela u zaobalnom dijelu!

Ovim događajem mi povezujemo zaleđe s morem. Mjesto Vrana je tada na pijedestalu, mjesto koje mu pripada s obzirom na bogatu povijest.

  • 301
  • 29
  • 0

Prije nekoliko godina bilo je nezamislivo da u Vrani, selu u Zadarskoj županiji svega par kilometara od mora, bude prijavljen i jedan krevet za iznajmljivanje tijekom turističke sezone.

Danas se situacija mijenja, a glavni uzrok tome jest organiziranje povijesnog spektakla Dani vitezova vranskih, događaja koji u Vranu u tri dana privuče i do 10 tisuća turista. Tako je bilo i ove godine na osmim Danima vitezova vranskih na kojima su se tijekom tri dana, podno obnovljenog Maškovića hana i ostataka starohrvatskog grada Vrana, prikazivale povijesne borbe između kršćanske vojske i Osmanlija s istoka. Spektakl su upriličile viteške skupine koje su ove godine došli iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke i Slovačke.

Dani vitezova vranskih

Vrana povezuje zaleđe s obalom!

Ovo je jedan recept kako oživjeti sela u zaobalnom djelu Hrvatske. Činjenica jest da sela poput Vrane, niti pet minuta vožnje od obale, godinama nisu imale nikakve koristi od milijunskih dolazaka i noćenja koje se ostvaruju na tankoj obalnoj crti. Želja svih jest napraviti disperziju obilazaka, odvesti ih u zaleđe koji se doprinosi njegovom razvoju, a ujedno i smanjuje i pritisak na prvu obalnu liniju.

početku su adut zaleđa bile prirodne vrijednosti, ono što mu je dobri Bog dao, ali to ipak nije dovoljno. Treba organizirati događaje koji će doprinjeti njegovoj valorizaciji. S tom idejom krenuli su u Pakoštanama u organizaciju Dana vitezova vranskih.

Raste broj štandova

"Turizam na obali se razvio sam od sebe, ali to nije slučaj sa zaleđem. Zbog toga smo krenuli s organizacijom Dana vitezova vranskih i sada vidimo da smo uspjeli. Na samom događaju raste broj štandova na kojima domaći ljudi prodaju domaće proizvode. Nastavit ćemo s razvojem seoskog turizma u zaleđu. Očekujemo kako će već iduću godinu u obnovljenom Maškovića hanu biti primljeni prvi gosti", kaže načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov.

Domaći proizvodi na manifestaciji

Povezuju zaleđe s obalom

Direktorica Turističke zajednice Pakoštane Danijela Vulin vidi na terenu što se događa na polju razvoja seoskog turizma. "Ovim događajem mi povezujemo zaleđe s morem. Mjesto Vrana je tada na pijedestalu, mjesto koje mu pripada s obzirom na bogatu povijest.

Ovo kratko oživljavanje povijesti na autentičnim lokacijama je za sve nas veliki doživljaj. Mi svake godine bilježimo rast registriranih kreveta na području Vrane. Neke od viteških skupina koje sudjeluju u događaju su smještene ovdje. To je do prije par godina bilo nezamsilvo", kaže Danijela Vulin. Vrana je primjer kako javni sektor dobrom idejom i ispravom realizacijom može pokrenuti inicijativu u realnom sektoru.


Fotoprilog


Tagovi

Vrana Oživljavanje sela Obalni turizam Zaleđe Mašković han Zadarska županija Viteške skupine Tisuće turista Vrana Milivoj Kurtov Danijela Vulin Štandovi Registrirani kreveti


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]