Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pokladno jahanje
  • 08.02.2016. 17:45

Od uzgoja konja nema ništa - osim ljubavi!

Jahači priznaju kako posljednjih godina interes mladih za konjogojstvo raste, no da od uzgoja nema ništa drugo osim ljubavi.

  • 749
  • 71
  • 0

Pokladno jahanje župe Bučje i ove godine okupilo je brojne konjanike koji su na jedan dan oživjeli staru tradiciju. Riječ je o običaju iz vremena Vojne krajine kad su graničari na Savi branili svoj kraj od Turaka.

S ciljem očuvanja bogate slavonske povijesti, topot konja u subotu je odjekivao ulicama Brodskog Drenovca, Bučja i Zagrađa. Svečana povorka krenula je iz dvorišta obitelji Franje Kovačevića koji se nekoć i sam bavio uzgojem ovih plemenitih životinja.

Interes mladih za konjogojstvo raste

"Četvrti put sam domaćin i to mi je velika čast. Bolje da nestane selo, nego običaji. Za goste sam pripremio rakiju, vino, pečenku, krafne i druge slavonske specijalitete".

Jahači priznaju kako posljednjih godina interes mladih za konjogojstvo raste, no da od uzgoja nema ništa drugo osim ljubavi. Prema riječima Ivana Janjića iz Požeške Koprivnice, mjesečni troškovi po jednom grlu iznose do 1.500 kuna.

"Konjogojstvom se bavim 20 godina, a trenutačno imam dva konja. Uzgajam ih zbog običaja i ljubavi jer od ovog posla nema nikakve zarade. Cijela naša peteročlana obitelj njeguje tradiciju, a dvije kćeri, stare pet i šest godina, već znaju jahati".

Konji su velika zaraza

S Janjićem se slaže i Dragan Matković iz Gradca.

"Konje uzgajam zbog vožnje zaprega i jahanja. Nekada smo s ovim životinjama radili u polju, no danas je prema njima ostala samo velika ljubav i zaraza. Jednom kad ih nabavite, više ne možete bez njih. Vjerujem kako će ova tradicija, koju će nastaviti i moja djeca, trajati još stotinjak godina. Danas se konji rijetko mogu vidjeti na cesti, stoga ih uzgajam kako bi se drugi ljudi mogli diviti i ponekad provozati u zaprezi".

Nakon blagoslova jahača i konja, svečana povorka uputila se prema Bučju te Zagrađu gdje su ih domaćini častili slasnim delicijama. Peto pokladno jahanje u organizaciji Konjogojstvene udruge Pleternica privuklo je brojne goste koji nisu krili svoje oduševljenje.


Fotoprilog


Tagovi

Pokladno jahanje župe Bučje Brodski Drenovac Zagrađe Konjogojstvena udruga Pleternica Franjo Kovačević Dragan Matković Ivan Janjić


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.