Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rusko selo
  • 04.12.2016. 12:00

Od propalog do najljepšeg sela Rusije! Kako?

Vjatsko ima samo tisuću stanovnika, godišnje ga posjeti 100 tisuća turista, za sada uglavnom iz Rusije, selo ima 10 muzeja, od 114 obnovljenih kamenih zgrada gradskog tipa s ukrašenim pročeljima u stilu kitnjastog baroka, 54 ih ima status spomenika arhitekture, a tu je i hotel u tri objekta s restoranom, kino dvoranom i ljetnom pozornicom!

Foto: Lori/Legion-Media
  • 2.416
  • 323
  • 0

Primjer malog ruskog sela Vjatsko u Jaroslavljskoj oblasti, oko 300 kilometara sjeveroistočno od Moskve, koje je 90-tih potpuno gospodarski propalo i napušteno, a danas je i službeno najljepše selo u Rusiji, mogao bi biti inspirativan i za nas - kako spasiti i oživjeti napuštena sela i zaseoke u Istri, Lici, Slavoniji ili drugdje.

Sunovrat sela počeo je tijekom 90-ih kada se raspao lokalni kolhoz u kojemu su radili mještani pa je Vjatsko postupno propadalo, a stanovnici su odlazili u druga mjesta ove oblasti gdje je bilo života i gdje su uvjeti za život bili bolji.

U Rusiji obnovili napušteno i propalo selo

Najstariji mještani se sjećaju kada je njihovo selo bilo dobrostojeće, većina ljudi je radila u poljoprivredi, postojala je škola i bilo raznih društvenih aktivnosti, ali je sve počelo propadati jer nije bilo ulaganja u poljoprivredu pa je i škola zatvorena.

No, u gotovo pusto selo 2006. došao je lokalni tajkun i poduzetnik Oleg Žarov namjeravajući ovdje kupiti kuću za odmor pa je izabrao i obnovio zgradu u selu poznatu kao "kuća s lavovima", katnicu opustošenu u požaru s dekorativnim reljefima na pročelju u obliku lavljih glava. Zainteresirao se za povijest Vjatskog pa je dvije godine kasnije otvorio Muzej ruske poduzetnosti i nastavio restaurirati ljepše kuće u središtu sela dovodeći ih u stanje kakvo je bilo u vrijeme najvećeg procvata Vjatskog.

Vjatsko je sada službeno najljepše selo u Rusiji

Kupovao je zemljište, gradio nove kuće s ukrasima na pročeljima u "jaroslavskom stilu", a 2012. dobio je državne poticaje za obnavljanje sela, koju je odmah uložio u restauraciju ovdašnje crkve.

Ako može u Rusiji, zašto ne bi moglo i u Hrvatskoj?

Mještanka Svetlana radi u muzeju "Dom seljaka i trgovca Gorohova" priča da je Žarov ovdje u početku smatran čudakom, piše Russia Beyond the Headlines.

"Središte je bio zaraslo u koprivu i nismo vjerovali da se naselje može obnoviti. Sada smo mu svi zahvalni, naravno, sada je ovdje sve lijepo uređeno", rekla je ponosno Svetlana novinarki RBTB. Umjesto u kolhozu, mještani rade u povijesno-kulturnom centru jer Vjatsko, iako ima samo tisuću stanovnika, godišnje posjeti 100 tisuća turista, za sada uglavnom iz Rusije.

Kitnjasti barok, spomenici arhtekture, hoteli, restorani

Selo ima 10 muzeja, od 114 kamenih zgrada gradskog tipa s ukrašenim pročeljima u stilu kitnjastog baroka, 54 ih ima status spomenika arhitekture, a tu je i hotel koji je smješten u tri objekta, ima restoran, kino dvoranu i ljetnu pozornicu za predstave. Mještani Vjatskog kažu kako noću pod osvjetljenjem dolaze do izražaja ukrašena pročelja starinskih zgrada vatrogasne postaje, hotela i restorana. U sumrak Vjatsko postaje nešto više od lijepo uređenog sela, ponosno će mještani najjepšeg sela u Rusiji.

Tu nikada nije bilo kmetstva

Vjatsko ima zanimljivu povijest pa supruga tajkuna Olega Žareva, Larisa Kovaljenko priča da se povijest ovog sela u velikoj mjeri odrazila na poseban lokalni mentalitet jer ovdje nikada nije bilo kmetstva već je većina seljaka trgovala ili se bavila zanatom. Oko 30% svih ukrasa na pročeljima u Sankt-Peterburgu napravili su majstori iz Vjatskog, pričaju u ovdašnjem muzeju i vjeruju da će i to privući turiste.

Ideja je tu, samo ju treba prilagoditi na hrvatske prilike i uvjete i prionuti na posao.

Foto: Lori/Legion-Media


Tagovi

Rusija Selo Najljepše Selo Razvoj Potencijal Obnova


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)