Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kartonski namještaj
  • 15.06.2016. 18:00

Novi život kroz skulpture i kartonski namještaj

Zagrebačka umjetnica Marina Bedek izrađuje namještaj od kartona jednako funkcionalan kao i onaj od drveta, plastike i drugih materijala. Nastaju pod njenim prstima ormari, komode, stolice, police. Umjetničku vrijednost podarila je i odumrlim životinjama čije lubanje filigranskim rezbarijama postaju umjetnički predmeti.

  • 1.546
  • 165
  • 0

Kako vratiti život onome koji ga više nema, možda najbolji odgovor može dati zagrebačka umjetnica Marina Bedek (61). Ekonomistica po struci, a nesuđena arhitektica, zaljubljenica u prirodu koju (u)diše, svoju kreativnost i vrhunska djela koja stvara utkala je u umjetnine: slike, skulpture uporabne predmete.

Riječ nije o onim uobičajenim, svakodnevnim jer Marina koristeći karton uključujući i onaj odbačeni, stvara nove predmete i život. Slijedeći maštu nastaju pod njenim vještim prstima ormari, komode, konzole, stolice, stolovi, police, fotelje od kartona. Jednako funkcionalni (i čvrsti) kao i oni koji se ne mogu resiti prirodnim materijalima.

Karton odnosno celuloza, to jesu kao i lampe i skulpture koje je iznjedrila, a nastale su od (od)umrlih životinja, odnosno lubanja krava, lisica, medvjeda. Umjetnost koju rađa, nemalo njih kaže nam u pravilu samouka Bedek, podržava iako je imala i kritičkih komentara posebice na rad, odnosno graviranje i rezbarije koje veze na odumrlim životinjama.

Podariti životinjama umjetnički život

Njezin je cilj tvrdi, samo podariti novi umjetnički život životinjama, koje su svoj skončale i pokazati kako primjerice lubanja krave, može i dalje živjeti kao skulptura, lampa i svojevrsna umjetnost. Ponikla u Popovom polju u BiH, uz djeda Đuru kojeg su zvali Jure, klesara koji je uzgajao duhan, krumpir i bavio se zemljom, nije mogla daleko odmaknuti.

Komoda od kartona

Ni sa druge umjetničke strane nije bilo lijeka jer drugi je djed u Dalmaciji, Ante Emil po vokaciji ribar odlično crtao. "Odmalena sam promatrala djeda Juru dok je radio s čekićem i dlijetom, gledala sam to čvrsto nabijanje i obradu kamena koja me je fascinirala", kaže naša sugovornica prisjećajući se i djedovog neizostavnog rituala pijenja jutarnje kave koja se pekla. Tišinu je samo prekidalo njegovo ritmično motanje škilje (duhana) dajući svemu gotovo svetu notu!

Već je tada Bedek počela prijateljevanje s prirodom i slobodom nemalo onom umjetničkom pa joj nije strano pričanje s morem u tišini, šetnje po planini, morskim kamenjarima. Šetala je ona i kroz razne oblike umjetnosti počevši od šivanja, kreiranja, izrade nakita pa slikanja, keramike, kiparenja - a sve začinjeno znatiželjom koja ju je vukla dalje. Uvijek je željela u svemu zadržati individualnost i posebnost, ne robovati klišejima, biti svoja. Kada nešto radi kaže uvijek joj valja znati može li to fizički iznijeti, financijski odnosno daje li određeni rad rezultat i kakav. Umjetničko je putovanje dovelo i do izrade namještaja od kartona.

"Nisam ja izmislila ništa novo, učinili su to drugi, nemalo oni siromašni koji su životno bili primorani biti maštoviti i kreativni", skromno kaže umjetnica dodajući kako je Afrika cijela takva, kao i Indija.

Umjetničko oživljavanje s kostima iz juhice

Svojevrsno umjetničko oživljavanje životinja započela je s junećim kostima iz juhice. One su s početka bile najprikladnije za umjetnički dodir, odnosno izradu nakita od kostiju. Valjalo je prvo tehnički obraditi unikatni materijal počevši od dezinficiranja, izbjeljivanja, iskuhavanja, sušenja. Princip je pripreme za sve kosti jednak, a alat koji se pri obradi koristi su elektromotorna bušilica, glodala odnosno boreri, brusni papir i dr. Filigranski se rad i uzorci koje stvara u hodu mogu otegnuti zbog zahtjevnosti odnosno tvrdoće materijala pa je tako precizno nam otkriva glavu krave radila 4.232 sata.

Gravura na lubanji medvjeda

Izrada takvih umjetnina zahtijeva nježnu i temeljitu obradu. Glavu životinje pribavila je iz klaonice, a od strica lovca dobila je glave medvjeda, vuka i druge trofeje. Očekuje vepra, a svaka je takva umjetnička podloga priča za sebe jer mora, tek kada ih primi u ruke, osmotri i prouči tvrdoću, vidjeti kako će s obradom krenuti. Može se dogoditi da zamisli jedno, a materijal je usmjeri na drugo.

Potonje umjetnine u svojem domu drži na postamentima iako mogu zaživjeti na zidu poput lampi, dekorativnih skulptura uključujući i one podne. U svojem fundusu kaže ima jazavca, lisice, srndaće, a dobila je i lubanju magarca. Ljudi se u prvi tren čude kada vide takve umjetnine, ali kasnije izraze želju da im lovačke trofeje umjetnica graviranjem oplemeni. Bedek ističe kako svjesno nikada ne bi uklonila životinju poradi umjetničke obrade, već to čini samo na onima koje više nisu žive. Odbačeno i ono što mnogima ne bi predstavljalo nikakvu novu funkciju, ona iznalazi i u kartonu od kojeg radi nesvakidašnji, dugovječan, čvrst i upotrebljiv prirodni namještaj.

Jajolik ormar od kartona

Sve je kaže započelo kada je prije desetak godina ugledala intrigantan joj jajolik ormar koji je odlučila napraviti i to od kartona. Bila je već tada upoznata s izradom namještaja od recikliranog materijala što joj je postao izazov. Svojevrsni arhitektonski nacrt, skicu i ostale tehnikalije sama je osmislila. Mjerenje, rezanje, kitanje, brušenje, špaklanje, piljenje i kartonski su primjerci nicali iz kreativnog uma.

Komoda od kartona crna

Materijal odnosno karton veličine metar puta metar kupuje u paletama (u veleprodaji tvornica kartonaže) iz kojih kasnije iskrojava zamišljene komade. Može (po)služiti i odbačeni karton iz trgovina koji se lijepi i spaja silikonskim ljepilom, drvofixom a neravnine se rješavaju kitom za drvo odnosno brušenjem, lakiranjem. Ovisno o veličini najzahtjevnije je izraditi one komade koji "traže više uglova, okruglih elemenata, bordura i slično", kaže Bedek otkrivajući kako joj za jedan ormar srednje veličine treba oko dva tjedna.

Kartonski namještaj idealan za vrtiće

Ističe kako bi kartonski namještaj bio idealan za vrtiće ali i zagovornike prirodnih materijala odnosno one koji vole biti originalni ili nemaju dubok džep. Umjetnica je održavala i radionice održavala radionice izrade kartonskog namještaja. Prednost je znanja njegove izrade što se može igrati dizajnom, jer kao ukras(i) može poslužiti otisak čipke, tapete, metalni ili komadi drugih vrsta materijala, može se oslikavati, dekorirati tkaninom, reljefom. Namještajem od celuloze oplemenila je umjetnica i svoj dom od ormara, stolova i drugih komada, a sprema se na izradu kartonskih fotelja.

Navire joj otkriva nam i ideja izrade kreveta od plastičnih boca Coca-cole koji će kaže bit čvrst, funkcionalan i originalan. Od njih se napominje, može i kuća sagraditi uz kombinaciju betona, kreativnosti i znanja tehnike. Da joj potonjeg ne nedostaje potvrđuje i predstojeća izložba umjetnice koja se u otvara u Kninu na Dan grada , 10. lipnja u 20 sati u Crkvi Sv. Barbare pod nazivo "Krune hrvatskih kraljeva".


Fotoprilog


Tagovi

Umjetnica Marina Bedek Namještaj Karton Gravure Umrle Životinje Lubanje Krave Medvjeda Lisice Krevet Coca Cola Stolice Ormari Lampe Dekorativne Umjetnine Zagreb Knin Izložba Krune Hrvatskih Kraljeva


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]