Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bijelih roda
  • 29.06.2015. 11:25

Naknada od 700 kuna za rodina gnijezda

Među vrstama čiji je opstanak neraskidivo vezan uz čovjeka su i bijele rode koje savijaju gnijezda na krovovima kuća. Stoga se i ove godine sufinancira njihovo očuvanje.

  • 464
  • 85
  • 0

Ukoliko se na vašoj kući ili gospodarskom objektu nalazi gnijezdo rode, imate pravo na naknadu od 700,00 kn. Da biste dobili taj novac, morate se prijaviti u Ustanovu za zaštitu prirode koja djeluje na području svih županija i to zaključno s 30. lipnjem 2015. godine.

Nastavak je to višegodišnjeg projekta zaštite i očuvanja bijele rode, koji provode Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, s ciljem očuvanja i zaštite te ptice, kao i sela i prostora u kojima obitavaju.

Svake godine sve se više županija uključuje u ovaj projekt

Projekt se provodi u 12 županija i to Brodsko-posavskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Međimurskoj, Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj, Varaždinskoj, Virovitičko-podravskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Zagrebačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Naknada se ne može dobiti za gnijezda koja se nalaze na električnim stupovima. Fond sufinancira 50% iznosa, a preostalih 50% županije. Prošle godine naknade su isplaćene za 670 gnijezda na području spomenutih županija, a otprilike toliko će ih, pretpostavlja se, biti i ove.

U 12 županija evidentirano gotovo 700 gnijezda

"Ove godine za projekt je osigurano 469 tisuća kuna. Provodimo ga već osmu godinu i ovo je dosad najveći broj gnijezda koji je evidentiran, što ukazuje na to da se ona čuvaju, a rode vraćaju, a to nam je i jedan od glavnih ciljeva. Na početku provedbe projekta bile su uključene samo tri županije, međutim svijest o važnosti očuvanja ove zaštićene ptičje vrste sve je veća, tako da možemo biti ponosni što je sada u projekt uključeno čak 12 županija", ističe Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

"Prirodna staništa ptica poput močvarnih područja često su ugrožena ljudskim djelovanjem. Zato je važno očuvati područja poput Vranskog jezera, Kopačkog rita i Lonjskog polja, jer su to lokaliteti koji predstavljaju važne postaje na europskom selidbenom putu ptica selica. Među vrstama čiji je opstanak neraskidivo vezan uz čovjeka su i bijele rode koje savijaju svoja gnijezda na krovovima kuća. Stoga i ove godine sufinanciramo očuvanje gnijezda bijelih roda, te na taj način čuvamo i biološku raznolikost, ali i tradiciju hrvatskog sela", kazao je Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode.

Najviše gnijezda bijele rode, njih više od 200, nalazi se u Sisačko-moslavačkoj županiji, dok je na drugome mjestu Zagrebačka županija s nešto više od 100 gnijezda. U Koprivničko-križevačkoj županiji broj gnijezda se kreće između 10 i 15, a vlasnici ili korisnici objekata na kojima se nalaze, kako bi osvarili pravo na naknadu od 700,00 kn, moraju dostaviti slijedeće dokumente:

  • kopiju osobne iskaznice vlasnika ili korisnika stambenog, gospodarskog ili drugog građevinskog objekata na kojem se nalazi gnijezdo,
  • kopiju gruntovnog izvatka ili posjednovnog lista koji se odnosi na katastarsku česticu na kojoj se nalazi objekat s rodinim gnijezdom,
  • podatke o IBAN broju računa vlasnika ili korisnika stambenog, gospodarskog ili drugog građevinskog objekata na kojem je gnijezdo,
  • potpisanu Izjavu o vjerodostojnosti dostavljenih podataka i
  • fotografiju gnijezda bijele rode za koje se traži potpora.

Navedeni dokumenti mogu se poslati poštom na adresu: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije, Florijanski trg 4/II, 48000 Koprivnica, zaključno s 30. lipnjem 2015. godine ili putem e maila: info@zastita-prirode-kckzz.hr. Popis ostalih ustanova možete pronaći ovdje.

Dodatne informacije o projektu Zaštita i očuvanje bijele rode mogu se dobiti radnim danom od 07:00 do 15:00 sati na broj telefona 048/621-790 ili putem navedenog maila.

Obrazac Izjave možete preuzeti ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Bijela roda Gnijezda Kuća Gospodarski objekt Naknada Brodsko-posavska županija Mihael Zmajlović Bjelovarsko-bilogorska županija Karlovačka županija Koprivničko-križevačka županija Međimurska županija Osječko-baranjska županija Požeško-slavonsk


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.