Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićni bal lipicanaca
  • 28.12.2016. 19:30

Na najvećoj predstavi s konjima u Hrvatskoj

Đakovačka ergela je ove godine za Božićni bal dobila brončanu povelju - nacionalnu godišnju nagradu "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske".

Foto: Državna ergela Đakovo
  • 3.393
  • 334
  • 0

Đakovo, grad u istočnoj Hrvatskoj, Osječko-baranjskoj županiji, koji nosi titulu "Srce Slavonije" poznat je ne samo po katedrali, bazilici sv. Petra, Đakovačkim vezovima, ali po Đakovačkoj ergeli sa konjima lipicancima. U vrijeme božičinih blagdana u ovoj najstarijoj ergeli u Europi (slavi 510. obljetnicu od osnutka) jednom godišnje se organizira glazbeno-scenski spektakl sa svjetlosnim efektima Božićni bal.

Ove godine se predstava zvala "Veliko putovanje" i održavala se u najvećoj zatvorenoj jahaonici u Hrvatskoj. Direktor državne ergele Đakovo Nidal Korabi je naveo da tradicionalni uzgoj lipicanaca je prije mjesec dana bio uvršten na listu preventivno zaštićenih dobara i da Đakovačka ergela je ove godine za Božićni bal dobila brončanu povelju - nacionalnu godišnju nagradu "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske".

Na jubilarnom petom božićnom balu lipicanaca u Đakovu

"Lipicanci su budući brend Hrvatske, a Đakovo je kontinentalno-turističko odredište Hrvatske broj jedan. Božićni bal je alat promocije lipicanaca i Državne ergele Đakovo, a lipicanci su kulturno i nacionalna baština Republike Hrvatske", dodao je Korabi i prisutnima je uputio čestitke za božićne i novogodišnje blagdane. Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković poručio je ministru poljoprivrede da ne smanjuje sredstva za državnu ergelu Đakovo s nacionalnim blagom - lipicancima.

Obećao je da će jahaonica na idućem šestom božićnom balu biti grijana. Župan Osiječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić je rekao da je bal najveća glazbeno scenska predstava u ovom djelu Europe. "Božićni bal je uz Đakovačke vezove najprepoznatlivijom turističkom manifestacijom kontinentalnog djela Hrvatske", dodao je glavni tajnik ministarstva turizma Ivo Bašić. Na manifestaciji su također bili prisutni predstavnici međunarodnog udruženja lipicinaca i državne ergele Lipik.

Gosti Ergela Lipica iz Slovenije i Udruga Lipicanska barokna raskoš

Sudionici predstave su bili, osim glavnih glumaca lipicanaca i dresurni jahači u baroknoj odjeći, vozači zaprega i statisti. U goste je stigla i Ergela Lipica iz Slovenije i Udruga Lipicanska barokna raskoš. Predstave su imali glazbeno prikazni karakter i pokazivali su rad i obuku konja. Program sa jahačima uključivao je rad dvaju jahača u paru (Pas De Deux) i program sa zapregama, što je puna sala znala nagraditi pljeskom. Na prostoru ispred jahaonice održavao se i Adventski sajam, na kojem su se prodavali prigodni suveniri i zapjevala je klapa. Gastro-ponuda je također bila bogata.

Ždrijebe lipicanca rađa se crno, zatim bijeli

Poznato je da pasmina Lipicanac je nastala 1580. u Lipici (Slovenija), da u Hrvatskoj se lipicanci uzgajaju od 1806. u ergelama Đakovo i Lipik te da je Lipicanac jedan od motiva na slovenskim kovanicama eura. Manje poznato je da se ždrijebe lipicanca rađa sasvim crno, zatim bijeli, no ima mogućnosti da i ostane crno, dorato, a rijetko i alato.

Poznato je, da lipicanac je bio najomiljeniji konj prvog predsjednika Čehoslovačke Tomaša Garrigue Masarika i da je u 2. svjetskom ratu Adolf Hitler doveo svoj ratni plijen - 650 konja iz cijele Europe, uključujući i bečke lipicance. Danas je ta pasmina vrijedna zaštite, a koja se u Hrvatskoj provodi putem državne ergele lipicanaca te udruga uzgajivača - Državna ergela Đakovo, Konjogojstvena udruga Vallis Aurea, Konjogojstvena udruga Slavonija, Konjogojska udruga Đakovština, Konjogojska udruga Stari graničar, Konjogojska udruga "Lipicanac" Ruščica, Konjogojska udruga Gundinci i Konjogojska udruga Babina Greda. Poznato je također da su lipicanci iz ergele Lipik u Domovinskom ratu oteti u Srbiju, a poslije vraćeni.

Foto: Državna ergela Đakovo


Tagovi

Đakovo; Srce Slavonije; Đakovačka ergelai; Božićni bal; Veli


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]