Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 28.12.2016. 07:30

Manifestacijama potiču razvoj ruralnog turizma!

Nositelji turizma na području Osječko-baranjske županije su Kopački rit, Đakovačka ergela, četiri vinogorja i 12 vinskih cesta te biciklističke staze, uz brojne manifestacije kojima županija pridaje posebnu pozornost.

Foto: Državna ergela Đakovo
  • 1.891
  • 214
  • 0

Strateški ciljevi u razvoju Osječko-baranjske županije su održivi razvoj i unaprjeđenje prostora, razvoj konkurentnog gospodarstva, a jedna od značajnih mjera u razvoju konkurentnog gospodarstva je razvoj kontinentalnog turizma.

Nositelji turizma na području Županije su prije svega gradovi uz koje je nužno istaknuti: Kopački rit, Đakovačku ergelu, četiri vinogorja i 12 proglašenih vinskih cesta, biciklističke staze (Dunavska biciklistička ruta, Drava Bike Tour i Panonski put mira), rijeke Dunav i Drava, ali i prirodnu i kulturnu baštinu, lovni i ribolovni turizam, uz brojne manifestacije kojima Osječko-baranjska županija pridaje posebnu pozornost.

Cilj manifestacija je promicanje eno i gastro ponude, kulturne baštine, tradicije i narodnih običaja jer kroz njih, Županija stvara novi turistički proizvod koji objedinjuje cjelokupnu turističku ponudu određenog prostora.

Uzimajući u obzir prethodno rečeno, Osječko-baranjska županija drži do razvitka seoskog turizma te je održana i Božićna predstava u Državnoj ergeli lipicanaca u Đakovu, čijom je posjećenosti zadovoljan i župan Šišljagić.

Božićni bal lipicanaca oduševio oko 1.400 posjetitelja

Povijest, odnosno put lipicanaca od čarobnih noći Orijenta i sunčane Andaluzije preko dvora Marije Antoanete, bajkovitog zimskog Beča i kraljevstva lipicanaca Lipice do Đakova jedinstvena je priča koja je božićno vrijeme dočarala u zatvorenoj jahaonici Državne ergele lipicanaca u Đakovu na 5. Božićnom balu lipicanaca.

Koristili su se raskošni efekti, a u središtu svega bili su zanosni, bijeli lipicanci. Posjetitelji su mogli uživati u glazbeno-scenskoj predstavi Veliko putovanje sa sudionicima (lipicancima, dresurnim jahačima, vozačima zaprega i statistima) u raskošnoj baroknoj odjeći.

Lipicanci - kulturno bogatstvo Hrvatske!

Sudjelovalo je 80-ak osoba sa 30 konja, a njihov vrhunski nastup pratilo je oko 1.400 posjetitelja. Ravnatelj Ergele Nidal Korabi kazao je kako duga tradicija uzgoja lipicanca potvrđuje da su oni nacionalno i kulturno bogatstvo Hrvatske, a zahvalio je Gradu Đakovu i Osječko-baranjskoj županiji koje redovito prate ovakve manifestacije.

Šišljagić istaknuo važnost postojanja Ergele

Župan dr. sc. Vladimir Šišljagić istaknuo je važnost 510. obljetnice postojanja Ergele i 210. obljetnice uzgoja lipicanaca, a posebno je zadovoljan velikim interesom gostiju na ovoj, kako je rekao, velikoj glazbeno-scenskoj manifestaciji u ovome dijelu Europe, u srcu šokadije.

Na najvećoj glazbeno-scenskoj manifestaciji u ovome dijelu Europe, skupili su se gosti iz cijele Hrvatske. Đakovo uz katedralu i Vezove ima još jednom prigodu prikazati kako uz lipicance može održati veliku, posjećenu manifestaciju u srcu Šokadije - poručio je župan dr.sc. Vladimir Šišljagić.

Ova spektakularna glazbeno-scenska predstava prikazana je u dva termina, a gosti večeri bili su Državne ergela Lipica iz Slovenije, Udruga Lipicanska barokna raskoš i brojni atraktivni statisti. Na prostoru ispred jahaonice održan je Adventski sajam.

Foto: Državna ergela Đakovo


Tagovi

Ergela Lipicanaca Osječko - baranjska županija Božićni bal Vladimir Šišljagić


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić