Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontinentalni turizam
  • 02.08.2016. 16:30

Ličke planine - više od sunca i mora

Na sat vremena vožnje automobilom od Zadarske rivijere nalazi se posebna ponuda kontinentalnog turizma - off-road + smještaj na planini + domaća hrana + netaknuta priroda!

  • 2.679
  • 126
  • 0

Na samo sat, dva vožnje od Zadra, kriju se brojni poznati prirodni i turistički biseri; Plitvička jezera, Paklenica, Slapovi Krke, ali i mnoge manje poznate prirodne ljepote.

Neke od njih na međi Ličko-senjske i Zadarske županije imao sam prilike upoznati ovih dana kroz stručno vodstvo Mije Jaića. U netaknutom prostoru Dinarida nedaleko Gračaca krije se pravi raj za ljubitelje prirode i adrenalina. Na gotovo nenastanjenom prostoru koji omeđuju Udbina, Gračac, Donji Lapac i Srb krije se Priroda.

Moj domaćin Mijo, pustolov i dugogodišnji istraživač ličkih bespuća danas je umirovljeni satnik hrvatske vojske. S obitelji se prije desetak godina iz bučnog Zagreba odlučio trajno nastaniti kod Udbine i aktivno živjeti u skladu sa netaknutom prirodom.

Planinski kamp na više od 1.200 metara nad morem

Njegova strast za istraživanjem i afirmacijom Like na karti kontinentalnog turizma te prijateljstvo sa susjedom Tomom Alarom napravili su pretpostavke za buđenje turističke aktivnosti ovog dijela Lijepe naše.

Mijo Jaić

Zaputili smo se na gotovo dvosatnu off-road vožnju terencem (Puch-om) po usponima Dinare, kako bi posjetili jedinstvene vidikovce te pred noć došli u njihov planinski kamp na rubu šume.

Entuzijazam i puno rada uložili su kako bi se kreirala turistička ponuda i omogućio jedinstveni odmor na više od 1.200 metara nadmorske visine. Dočekao nas je kamp sa tri bungalova ukupnog kapaciteta 12 osoba i dodatni veliki objekt sa ložištem za zajednički boravak i pripremu hrane. Isti već ugošćuje brojne ljubitelje off-road vožnje, lovce i druge ljubitelje prirode.

"Više od 10 godina istražujem ovo područje i svakim danom sve više volim ove krajolike. Šume, potoci, cvjetne livade, stijene, izvori, kanjoni - teren je zahtjevan i neistražen, a samim time prepun izazova i potencijala. Dolaze nam gosti iz različitih dijelova svijeta i redom budu oduševljeni ovim dijelom Hrvatske. U ovim bespućima proveo sam puno vremena sa pokojnim prijateljem Željkom Malnarom", govori mi u dahu domaćin Mijo.

Objekt za zajednički boravak

Sezona ovdje traje od travnja do studenog zbog vremenskih uvjeta na planini. Ima najmanje pet različitih načina za dolazak u kamp, a riječ je o vrlo zahtjevnim terenima koji zahtijevaju i dobrog vodiča i off-road vozača. "Baš za 2 tjedna dolazi nam ekipa vozača američkih Hummera, jer su ovi tereni kao stvoreni za takva vozila", kaže Mijo.

Iznad 1.000 metara nema grijeha

Kaže u šali naš domaćin da ljudi ovdje dolaze iz više razloga, a jedan od njih - prema planinarskoj poslovici - što nema grijeha iznad 1.000 metara nadmorske visine.

Domaći proizvodi forte su ove turističke ponude; lička šljivovica, velebitsko pivo, domaći kruh i brojne mesne delicije ovoga kraja odlično upotpunjuju doživljaj Like.

Bespuća Like

Ova prostranstva naprosto pršte potencijalom za brojne aktivnosti - planinarenje, brdski biciklizam, lovstvo, off-road vožnje, vojni turizam (airsoft i sl.), rafting (Zrmanja) i sl. U blizini se nalazi i izvor rijeke Une, koji je omiljeno odredište turista. Ako volite prirodu - ova netaknuta prostranstva nalaze se na 2,5 sata vožnje od Zagreba/Splita ili sat vremena od Zadra.

Odlična alternativa konceptu sunca i mora.


Fotoprilog


Tagovi

Mijo Jaić Lika Planine Gračac Udbina


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)