Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Lazar
  • 24.04.2015. 15:25

Kušaonica ulja za goste željne ruralnog ugođaja

"Turistima nudimo jedinstveni doživljaj i priču o dalmatinskom težaku, maslini, kamenu i zdravom maslinovom ulju, koju oni poslije rado prepričavaju."

  • 1.839
  • 179
  • 0

Kada je prošle godine na internetu vidio da je njegovo ulje na Milan Expou dobilo zlatnu medalju i ušlo među dvadeset i pet najboljih na svijetu, ugasio je računalo, izašao ispred kuće i zapalio duhan. Prošetao je malo po dvorištu pa se vratio ponovno ispred računala da provjeri je li u pitanju kakva pogriješka.

I tako tri puta za redom, Đani Lazar iz Pirovca, prepričava nam svoje lanjske dojmove kada je njegovo ulje od oblice osvojilo zlato u Milanu. Bio je to vjetar u leđa da sa svojom suprugom Irenom otvori prvu kušaonicu ulja u Šibensko-kninskoj županiji. Uspješna je to priča koju nam je prepričao njezin glavni lik, dok nam njegova žena Irena kuha kavu i sluša što njezin čovjek govori.

Borba s vremenom na škrtom kamenu

Đani i Irena Lazar

Đani je čovjek tipične fizionomije starog težaka šibenskog kraja, pobjednika u teškoj borbi s vremenom na šktrom kamenom terenu. Igra je to u kojoj treba dobro i pametno promišljati svaki potez, uvijek biti spreman na neočekivano i nikada očajavati nego na sve gledati u racionalnom i zafrkantskom duhu. Takav je i Đani. Dok lagano pije jutarnju kavu i puši duhan, smireno izgovara rečenice koje prate njegovu životnu priču. Do 1992. godine obitelj je živjela u Šibeniku.

Vrijeme je to kada su dalmatinski gradovi bili na nišanu cijevi haubica i VBR-a Kninskog korpusa. Đani je odlučio ženu i dijete preseliti u vikendicu u Pirovac. Razumna odluka čovjeka koji brine o svojoj obitelji i želi ih zaštititi od prijetnji neprijateljskih granata. U međuvremenu se svima svidio život na selu, brzo su otkrili prednosti komotnog života u kući u odnosu na stan, pa Đani rado kaže da su oni od '92. Pirovčani. Maslinarsko-uljarska priča počela se zahuktavati prije devet godina, kada je Đani počeo raditi u uljari Laća.

"Dok sam bio Šibenčanin nisam imao nijednu maslinu, a danas imam 120 stabala u tri maslinika. Dio sam kupio, a dio posadio. Maslinarstvom i uljarstvom sam se ozbiljnije počeo baviti tek kada sam se zaposlio u Laće", kaže Lazar, te nastavlja prepričavati kako su on i žena krenuli prema otvaranju kušaonice.

Dugogodišnja želja Lazarovih - kušaonica ulja

"Iskreno, mi smo sve ove godine išli tim putem iako je to sve u početku bilo netransparentno. Bojiš se nekom reći što želiš, da ti se ljudi ne bi rugali. Pomalo smo uređivali kušaonicu, a ja sam ženi Ireni uvijek govorio, ako ništa drugo, imat ćemo dobru konobu gdje možemo s prijateljima sjesti i nešto popiti. Kada smo lani s našom oblicom na Milan Expou osvojili zlato na natjecanju monosortnih ulja, više nismo imali što čekati."

Konačno se ostvario plan i želja supružnika, koji su zajedničkim razgovorima u mislima gradili. Istovremeno su upijali iskustva drugih na ekskurzijama Istrom i Konavlima koje je organizirala Marija Šparica, nekadašnja direktorica Turističke zajednice Pirovac. U Vodnjanu kod obitelji Benči upoznali su se sa savršenom slikom ruralnog turizma. "Zaprepastili smo se kad smo vidjeli istarski perfekcionizam i koliko zapravo moramo raditi da bi stigli do njih", iskreno nam je rekao Đani. Nakon Istre, išli su u Konavle gdje su vidjeli sasvim drugu sliku.

Nema elitnog turizma, samo ugođaj stare Dalmacije naslonjen na povijesne temelje Dubrovačke republike, što također ima svoje posebnosti.

Između Istre i Dubrovnika našli su se naši Pirovčani sa svojom kušaonom. Korak na putu bilo je organizranje izleta u maslinike za turiste koje je organizirala pirovačka Udruga maslinara i uljara Uljanica.

Priča o starim stablima

"Nama je bilo čudno što naši gosti nisu upoznali naše maslinike, ali to je ipak s druge strane sasvim normalno. Čovjeka je strah ući na tuđu zemlju, nikad ne zna hoće li doći vlasnik i vikati na njega. Zbog toga smo mi počeli s organiziranjem tih naših izleta. Stranci su nas oduševili odazivom, a mi njih našom pričom. Kraj tog izleta je dolazak u moju kušaonicu. Ne možete posjetiti jedan, dva maslinika, slušati priču o starim stablima, težacima, randmanima, a da ne dođete u jedinu kušaonicu ulja.

Kod mene se stranci upoznaju s organoleptičkim djelom priče o današnjem maslinovom ulju. Zapravo, učim ih kroz priču, dajem im da kušaju ulje rađeno od maslina iz mora i ulje rađeno od maslina koje su odmah nakon berbe prerađene. Vole oni tu priču o maslinovom ulju, aromama koje pronalaze u njemu i na kraju su spremni kupiti to ulje. Vole oni i našu peku pa im uvijek kažem da dođu petnaest minuta ranije nego što ću je dignuti. Za njih je to doživljaj, gledaju cijelu proceduru, fotografiraju i uživaju u mirisima kada se peka digne", prepričava svoja iskustva Lazar.

I na kraju cijele te priče, novinarska lutalica dođe na svoje i postavlja pitanje o kojemu je razmišljao još dok se rano jutros vozio do Lazara. Pitanje je staro koliko i ruralni turizam - zašto bi gost iz Njemačke po ljetnim vrućinama napuštao osvježavajuće more, debelu hladovinu borove šume, nekadašnjeg nudističkog kampa u Pirovcu, i tražio makadam koji vodi do Lazarevog imanja?

Zato što Lazar tom turistu nudi doživljaj novoga i jedinstvenu priliku da tamo negdje na sjeveru Europe, usred zime, u svom društvu bude glavni pričajući riječima i slikom priču o dalmatinskom težaku, maslini, kamenu i naravno peki te zdravom maslinovom ulju. More i sunce su temelj našeg turizma, ali selo i njegova neispričana priča njegov najbolji nastavak.


Fotoprilog


Tagovi

Kušaona ulja Milan Expo Zlatna medalja Đani Lazar Irena Lazar Ulje od oblice Maslinovo ulje Šibenik Pirovac Damlacija Uljara Laća Marija Šparica Turistička zajednica Pirovac Vodnjan Istra Konavle Dubrovnik Udruga maslinara i uljara Uljani


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]