Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očuvanje tradicije
  • 03.07.2016. 16:30

Kruh naš svagdašnji - žetva u prošlosti

Tradicijska manifestacija "Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti" održana je na Papuškinom stanu kod Županje s porukom da turizma ima i na kontinentu.

Foto: Alen Kuns
  • 770
  • 92
  • 0

U organizaciji Turističke zajednice grada Županje na Papuškinom stanu nedaleko Županje održana je tradicijska manifestacija "Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti" koja je i ove godine okupila brojne sudionike i goste iz Hrvatske, BiH i Vojvodine.

Članovi kulturno-umjetničkih društava i konjogojskih udruga iz županjskog dijela Posavine potpomognuti gostima iz Donjih Hrgova (BiH) i žetvene priredbe bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" iz Vojvodine prikazali su i ove godine žetvu i vršidbu u Slavoniji na način na koji su se obavljale u Slavoniji početkom 20. stoljeća.

Ulazak mobe u polje

Traktori, levatori, dreše i oruđa žetelaca

Posjetitelji su imali prigodu pogledati i neke od strojeva kojima su se koristili u žetvi, poput starog traktora i levatora, dreše te oruđa žetelaca kao što su kose i srpovi. Direktor Turističke zajednice Županje Mirko Bačić istaknuo je kako je namjera organizatora da kroz tu priredbu ožive već pomalo zaboravljene slavonske tradicijske žetvene običaje, ali i da u Županju privuku domaće i strane turiste.

Želimo postati prepoznatljivi diljem Hrvatske jer turizam nije samo more. Turizma ima i na kontinentu, a ova naša manifestacija ima sve predispozicije postati vrhunskim turističkim proizvodom, kaže Bačić.

"Odjeknu tada pozlaćenim žitnim poljem žetelačke pjesme, zabijele se oplećci, zabljeskaju kose i srpovi. A onda između zelenih livada i kukuruzišta izrastu devetaci i krstovlje, pa se potom na prašnjavoj leniji zaljuljaju vozovi, na guvnu izrastu gamare, zagrmi treš i zaklepeće levator. Pod žegom srpnja ne titra samo priroda. Zatitra i srce", stihovi su koji možda na najbolji način opisuju posao koji je Slavonca čekao svako ljeto.

Nagrade najboljim proizvođačima

Među mnogobrojnim posjetiteljima, koje su domaćini poslužili tradicionalnim slavonskim kulinarskim specijalitetima, posebice gusjim paprikašem, koji su Slavonci jeli za žetve, bio je i županjski gradonačelnik Davor Miličević.

Prije žetve, malo se zapjevalo

Želimo i na ovaj način pokušati oživiti gospodarske potencijale Županje i županjskog kraja, a turizam je svakako jedan od najznačajnijih, rekao je Miličević.

Najboljim proizvođačima u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji u 2015. godini sa županjskog područja dodijeljene su nagrade i priznanja Poljoprivredne zadruge "Napredak" iz Županje. U ratarskoj proizvodnji najboljima su proglašeni Rok Matanović iz Bošnjaka koji je u 2015. godini imao proizvodnju na 74 hektara poljoprivrednog zemljišta i Ivan Nikolozo iz Županje s 69 hektara zasijanih pšenicom, uljanom repisom i sojom. Među proizvođačima mlijeka, najuspješniji je bio Ivan Dominiković iz Štitara koji je u prošloj godini proizveo 93.732 litre mlijeka.

Održan je i Žetveni sajam na kojem se moglo razgledati narodne rukotvorine i kušati slavonske tradicionalne prehrambene proizvode.

Foto: Alen Kuns


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Žetva Vršidba Prošlost Moba Tradicija Mirko Bačić Turizam Turistička Zajednica Davor Miličević Običaji Županja Papuškin Stan Paprikaš Posjetitelji Pšenica Proizvođač Napredak Sajam


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)