Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mario Stanić
  • 13.06.2016. 13:30

Iz krša i makije stvorio najljepše imanje u BiH!

Proslavljeni nogometaš Mario Stanić svojim imanjem u Bijači kod Ljubuškog u Hercegovini nosi titulu vlasnika najljepšeg imanja!

Foto: dva-arhitekta.hr
  • 5.924
  • 256
  • 0

S "Vatrenima" je nizao pobjede i Hrvatskoj osigurao broncu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998., a danas svojim imanjem u Bijači kod Ljubuškog u Hercegovini nosi titulu vlasnika najljepšeg imanja u BiH! Proslavljeni nogometaš Mario Stanić, naime, za svoje imanje sa šest kućica osvojio je nedavno nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata za najuspješniju stambenu arhitekturu.

Nagrađivano zdanje i na svjetskoj razini

Impresivno zdanje u Bijači

Treća je to, no zasigurno ne i posljednja nagrada u nizu jer je obiteljsko imanje na Bijači u Hercegovini osvojilo 5. natječaj Graditeljske nagrade CEMEX u kategoriji Stambenih građevina.

K tome, predstavljalo je Bosnu i Hercegovinu na 21. međunarodnom natjecanju CEMEX Building Award u Meksiku. U međunarodnoj konkurenciji od ukupno 634 prijavljena projekta, imanje je nagrađeno prvim mjestom u kategoriji Stambene građevine i trećim u posebnoj kategoriji Održiva gradnja.

Nagrađivano zdanje, piše portal jutarnji.hr, rad je hrvatskih arhitekata Tomislava Ćurkovića i Zorana Zidarića koji su mu, dok je igrao za Englesku, projektirali kuću u Zagrebu. Nakon završetka karijere, Mario je odlučio vratiti se u rodni kraj. Inače rođeni Sarajlija, kupio je zemljište u malom selu Bijača odakle su porijeklom njegovi roditelji, a ispalo je tako - tu mu je rođena i supruga.

Ondje je kupio cijelo brdo, 35.000 kvadrata i htio napraviti seosko imanje na kojem će uzgajati masline, vino, voće, povrće, perad, koze i koje će moći samostalno funkcionirati i biti samoodrživo. Htio je stvoriti mjesto u kojem će se sa brojnom obitelji i još brojnijim prijateljima osjećati dobro, gdje će se družiti i koje će im svima pomoći da pobjegnu od svakodnevice i gradskog načina života.

Mario je kupio cijelo brdo, 35.000 kvadrata i htio da se napravi seosko imanje na kojem će uzgajati masline, vino, povrće, perad, koze i koje će moći samostalno funkcionirati i biti samoodrživo.

Povratak prirodi i korijenima

Mjesto gdje će moći sa svojim prijateljima zaigrati nogomet, rukomet, tenis i balote, gdje će mu se djeca moći nesmetano igrati i upoznati prirodu i kraj odakle im roditelji potječu, ali isto tako roštiljati, družiti se i zabavljati.

Iz krša i makije, a pažljivo njegujući prirodu i lokalnu tradiciju - da su sela građena od malih kamenih prizemnih kuća koje dvije po dvije ili tri tvore ansambl, umjesto jedne velike u kojoj bi bili smješteni svi potrebni sadržaji, napravili su njih šest. Kilometre kamenih bedema iz obližnjih kamenoloma, godinama su slagala trojica majstora.

Arhitekti su se odlučili reinterpretirati strukturu hercegovačkih sela, tako da su te sadržaje razbili u tri volumena, odnosno tri kuće. Tako se na imanju nalaze još dvije manje - jedna za obitelj koja će se brinuti o imanju kada vlasnika nema te jedna u kojoj je spremište za alat.

Imanje poštuje tradiciju hercegovačkih sela

Uz teniski i malonogometni teren nalazi se i šesti objekt koji je zapravo kućica za druženje koja služi kao mala svlačionica i prostor za osvježenje, uz domaću hranu i piće.

Impresivna karijera

Inače, Mario Stanić nogometnu karijeru je započeo u rodnom Sarajevu, u FK Željezničar. Godine 1992. uspijeva pobjeći u Zagreb iz ratom zahvaćenog Sarajeva te prelazi u NK Dinamo odnosno u tadašnji HNK HAŠK Građanski odnosno Croatia Zagreb.

Igrao je za portugalsku Benficu, belgijski Brugge, talijansku Parmu i londonski Chelsea. Za reprezentaciju Hrvatske igrao je od 1995., a zabio je i prvi gol Hrvatske na svjetskim prvenstvima. Bilo je to protiv Jamajke u Francuskoj 1998.

Foto: dva-arhitekta.hr


Tagovi

Mario Stanić Najljepše imanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]