Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Piramida Sunca
  • 15.10.2016. 09:00

Faraonsko etno selo u dolini piramida

Česta istraživanja, nova otkrića i teorije konstantno su u mali gradić u srcu BiH, u Visoko, privlačile veliki broj turista. Vrijeme je da se broj dodatno poveća.

Foto: Portal Vipromo
  • 1.463
  • 186
  • 0

Mir, tišina, pravi prirodni ambijent, mnoštvo zelenih površina, prirodnih izvora i šuma sve je ono što okružuje najveću bosanskohercegovačku piramidu "Sunca". Samo par kilometara od užeg urbanog dijela grada nalaze se zelene površine, livade, šumske staze, sve što je potrebno za formiranje sve više popularnih etno sela.

Ispunjeni sadržajima koji promoviraju ruralni razvoj, uz to uzgoj zdrave organske hrane te odličan ambijent za odmor i odbacivanje stresa sjajna su prilika za razvoj turizma. Uz kombinaciju sa obližnjim arheološkom iskopavanjima, razvijenom mrežom podzemnih tunela i arheološko-turističkim parkom sadržaji koji bi promovirali ruralni razvoj i seoski turizam bili bi prava dobitna kombinacija za desetine tisuća turista godišnje koji posjećuju dolinu piramida.

Fenomen brda Visočica

Visočica, brdo iznad grada Visoko kroz povijest je uvijek bilo zanimljivo zbog piramidalnog izgleda, a tu su i ostaci zidina srednjovjekovnog kraljevskog grada Visoko koje se nalaze na vrhu pomenute Visočice. Međutim svoju planetarnu ulogu u svijetu dobila je prije desetak godina, sasvim slučajnom posjetom gradskom Muzeju sr.sci. Semira Osmanagića.

Dio staze za šetnju i uživanje u dolini piramida

U svojoj knjizi "Bosanska piramida Sunca" on kaže: "Bez obzira što je Visočica 700 metara visoka, ja nisam odbacio mogućnost da je riječ o radu ljudskih ruku. Naprotiv. Brzo sam pronalazio argumente u prilog ideji da je ovdje riječ o fenomenu koji zaslužuje biti ispitan. U Evropi ne postoje piramide koje su gradile drevne civilizacije. Točnije, nisu postojale sve do danas.

Sa zadovoljstvom objavljujem svijetu da se u srcu Bosne, tridesetak kilometara sjeverno od Sarajeva, nalazi kamena piramida monumentalnih razmjera. Brdo Visočica koje se uzdiže iznad grada Visoko, u sebi krije stepenastu piramidu čiji su graditelji iz duboke europske prošlosti, pra-Iliri". I tako je sve počelo.

Arheološko-turistička destinacija

Dolina piramida privukla je pažnju na stotine renomiranih svjetskih stručnjaka, a 2008. godine zaključak međunarodne znanstvene konferencije sa 55 vodećih stručnjaka iz 13 zemalja je glasio: "Bosanska dolina piramida najveći je svjetski kompleks piramidalnih građevina i arheološki fenomen kojeg treba intenzivno istraživati".

Stalna istraživanja, nova otkrića i teorije konstantno su u mali gradić u srcu BiH privlačile veliki broj turista. Dolaskom sve većeg broja posjetitelja rastao je i broj hostela, prenoćišta i ostalih sadržaja. Belvedere - lokacija sa savršenim pogledom na piramidu "Sunca", Podzemni labirint tunela Ravne, Bosanska piramida "Sunca" - arheološka iskopina, Muzej fondacije, Park "Ravne 2", Vratnica Tumulus, Bosanska piramida "Mjeseca" Vrh bosanske piramide "Sunca".

Ubaciti sadržaje seoskog turizma

Rajčica uzgojena na zemlji piramide "Sunca", organski uzgojeno povrće i voće sa piramide "Mjeseca", kravlje mlijeko sa pašnjaka podnožja piramida, svakako bi bilo privlačno svim posjetiteljima, jer sa takvim prefiksom mjesta uzgoja imalo bi dodatnu vrijednost i sigurno veću potražnju. Uz turizam je uvijek išla gastronomija - hrana, uz hranu poljoprivreda, a taj zatvoreni krug svakako svakoj pojedinačnoj grani donosi zaradu.

Spiralni botanički vrt

"Faraonsko etno selo" sa ruralnim obilježjem i sadržajima doprinijeli bi i razvoju lokalnih OPG-ova i poljoprivrednih obrta, koji se bave raznovrsnom proizvodnjom na ovom području - od voća, povrća pa sve do raznovrsnih sireva i suhog mesa.

U skladu sa prirodom

Prostor u dolini piramida, sa svojim prelijepim prirodnim ambijentom privlačan je i mnogim donatorima koji novim sadržajima obogaćuju ovaj prostor. Tako je nedavno lovačko društvo "Srndač" iz Visokog doniralo 10 fazana arheološko-turističkom parku, koji su naselili i pronašli dom u okolnim šumicama, a novim stanovnicima parka osiguran je i kukuruzni obrok.

Također krajem mjeseca listopada predviđena je sadnja 100 sadnica voćki te formiran drvored pored prilaznog puta, ova donacija je stigla iz Njemačke od dugogodišnjeg prijatelja Fondacije Henrya N. Poklon je stigao i iz Hrvatske, kada su posjetitelji postavili i formirali spiralni mirisni vrt sa ljekovitim biljem.

Ima potencijala, potrebna volja

Baš kao što je nastao ove godine arheološko-turistički park Ravne 2. na oko 40 tisuća metara kvadratnih sa nizom novih sadržaja, postoji i mogućnost za formiranjem etno sela uz promociju seoskog turizma. Prostor, prirodni ambijent, šume, livade, šumski potok, pješačke šumske staze, izvori čiste vode, prilazni putevi su sve ono što priroda sama od sebe nudi. Potrebno je samo malo dobre volje, sredstava, pomoći turističke zajednice i ideje kako ukomponirati infrastrukturu ruralnog karaktera sa popratnim sadržajima, a neupitno je bi li stranim turistima, ali i domaćim takvo mjesto bilo primamljivo.

Izvor pitke vode

Izgraditi i uklopiti u prirodni ambijent prenoćišta, kuće sa tzv. seoskom gradnjom, vikend kuće i štale sa domaćim životinjama bio bi zasigurno magnet za strane turiste dok su u posjeti dolini piramida. Odlična preporuka i ideja za nekog investitora, što bi u Bosni rekli bujrum!

Foto: Portal Vipromo


Tagovi

Visoko Piramide


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]